RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Tech ga pluss

Sist oppdatert:
Teknologisektoren ledet an til oppgang i USA tross noe svakere detaljhandelstall enn ventet
Teknologitunge Nasdaq steg tirsdag 1,0 prosent til 1.461 i forkant av Intels viktige kvartalsrapport. S&P 500 la på seg 0,5 prosent til 932 poeng. Også Dow Jones steg 0,6 prosent, og endte på 8843.

Detaljhandelstall som kom før børs viste null vekst fra november til desember, når man trekker ut bilsalg. Det var svakere enn ventet, og tynget børsene en del.

Økt Irak-spenning og høyere oljepris er også alt i alt negativt.

Men teknologisektoren trakk opp, inspirert av en positiv, foreløpig kvartalsmelding fra telekomleverandøren Alcatel.

De relativt svake detaljhandelstallene var imidlertid dårlige for detaljhandelsaksjer. Stemningen her ble ikke bedre av melding om masseoppgigelser fra den kriserammede kjeden Kmart.

Åpning USA: Teknologi trekker opp

Intel og teknologiaksjene dro opp etter åpningen på Wall Street. Dow Jones-indeksen startet ned.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen startet litt , mens Dow Jones-indeksen startet litt ned etter åpningen på Wall Street tirsdag ettermiddag.

Det var Intel som løftet Nasdaq-indeksen. Chipselskapet vil legge frem resultater for fjerde kvartal etter åpningen, og investorene håper på bedre tall enn ventet. Lucent var også kraftig opp etter åpningen.

Ellers var det amerikanske aksjemarkedet preget av dårligere tall for detaljhandel i desember etter åpningen.

Før USA-åpning: Makrotall og Intel

De amerikanske detaljhandelstallene for desember ble meldt i forkanten av åpningen tirsdag. Tallene var litt dårligere enn ventet, og vil trolig føre til kursfall ved åpningen på Wall Street.

I tillegg til makrotallene er det fokus mot Intels resultatrapportering. Teknologikjempen kommer med resultater i etterkant av børsslutt tirsdag.

Oslo lunsj: Frontline tilbake

Tankselskapet Frontline har vært en av vinnerne i det norske aksjemarkedet de siste månedene. Tirsdag var det imidlertid stopp, og hovedårsaken til kursnedgangen var at investorene valgte å sikre gevinsten. I tillegg til dette var meglerhuset First igjen ute med en negativ analyse på Frontline. First har også tidligere operert med en reduséranbefaling på Frontline. Aksjekursen til John Fredriksens tankrederi falt 4,2 prosent til 79 kroner til lunsj.

Ellers var det sterk fokus rettet mot Tomra også tirsdag. iMarkedet referte i morges en artikkel fra tyske Handelsblatt, som var knyttet til handelsstandens arbeidsgruppe for pant. Opplysningene tirsdag var imidlertid på linje med hva som kom frem i helgen, sa IR-ansvarlig i Tomra Fredrik Witte til iMarkedet. Da ble det kjent at butikk-kjedenes arbeidsgruppe går inn for en Tomra-lignende løsning for håndtering av pant. Tomra-aksjen var opp 3,6 prosent til 58 kroner til lunsj.

Ved lunsj-tider innførte Oslo Børs en børspause i Stolt-Nielsen-aksjen. Da hadde aksjen steget 15 prosent på relativt høyt volum.

Fast-aksjen var også kraftig opp tirsdag formiddag. Utvidelsen og fornyelsen av kontrakten med nederlandske Elsevier dro opp kursen. I tillegg til dette var både Norse og Fearnleys ute med oppjusteringer av sine anbefalinger på aksjen.

Hovedindeksen falt tilbake 0,11 prosent til 119,3 poeng til lunsj, og det var altså Frontline, Statoil og Hydro som dro ned indeksen.

Åpning Oslo: Indeksen i 120
Oslo Børs hovedindeks er opp 0,5 prosent til 120,0 poeng klokken 10:35 tirsdag. Generelt leder IT-aksjene an i oppgangen.

Tomra fortsetter å dra lasset, med en oppgang på 5 prosent til 58,50 kroner på stadig nye meldinger om at det går i retning av den typen pantesystemer som Tomra leverer i Tyskland.

Fast stiger 8 prosent etter å ha meldt om det selskapet beskriver som sin største kontrakt, med forlagshuset Elsevier. Fast oppgraderes til kjøp av både Norse og Fearnley Fonds.

Birdstep stiger også med 5 prosent, etter å ha navngitt Hewlett-Packard som kunde i en stor kontrakt selskapet har meldt om tidligere.

Nera er opp 4 prosent til 8,65 kroner. Aksjen er oppgradert fra reduser til akkumuler av First Securities.

Den siste tidens rakett, Frontline, har mistet litt futt, og er ned 2 prosent til 80,50.

PGS er også ned 2 prosent etter å ha utsatt et nytt låneforfall.

Før Oslo: Oppgang i Europa

De fleste europeiske børsene viser pluss kort tid før Oslo Børs åpner tirsdag.

Det er stort sett moderat oppgang i Europa tirsdag. Alcatel trekker opp i Paris på et positivt, foreløpig resultat for fjerde kvartal.

Her hjemme har Fast meldt om det selskapet betegner som sin største kontrakt noen sinne.

En melding om at at tysk industri går for Tomras panteløsning, som Handelsblatt skriver, er ifølge Tomra heller ikke noe egentlig nytt i forhold til det som ble meldt i helgen.

Birdstep melder også om en avtale, men dette er egentlig bare en presisering av en tidligere melding.

PGS benytter seg av retten til å utsette enda et låneforfall.

Børsene morgen: Opp i Japan, flatt i USA

Tokyo-børsen steg tirsdag, mens USA-markedene endte flatt i går, i forkant av resultatsesongen som kickstartes med Intel i kveld.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo steg tirsdag 1 prosent til 8.553 poeng.

Mobiloperatøren DoCoMo var i fokus og trakk Tokyo-børsen opp.

På øvrige Asia-børser er det jevnt over moderat oppgang tirsdag.

Slutt USA: Wall Street sliter

Det amerikanske aksjemarkedet sliter i forkanten av resultatperioden. Flere aksjer er nedgradert av analytikerne mandag kveld.

Vi er i ferd med å gå inn i årets mest aktive resultatperiode. I noen måneder fremover vil de fleste selskapene publisere års- og fjerde kvartalsresultater. I forkant av resultatperioden sliter Wall Street med å dra seg i pluss.

Mandag endte den amerikanske Nasdaq-børsen ned 1,73 poeng til 1.445,99, mens Dow Jones-indeksen endte mer eller mindre i null.

Mandag ettermiddag startet det amerikanske aksjemarkedet med en oppgang. Meldingen om at OPEC øker oljeproduksjonen og at AOL Time Warners styreformann Steve Case trekker seg, dro opp aksjekursene. I løpet av kvelden ble det kjent at også CNNs styreformann Walter Isaacson trakk seg fra selskapet.

I løpet av kvelden rettet imidlertid de amerikanske investorene blikket frem, og usikkerheten rundt selskapenes resultatrapportering trakk ned aksjekursene. I teknologisektoren kommer tall fra Intel allerede tirsdag. Torsdag denne uken kommer også tungvekterne IBM og Microsoft med resultater for siste kvartal.

Det er ventet at teknologiaksjene vil sette standarden for aksjemarkedet de neste dagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere