RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Tech-ledet oppgang

Sist oppdatert:
Teknologisektoren trakk opp USA-børsene på en dag da aksjemarkedet fortsatt fulgte oljeprisen tett
Onsdag steg oljeprisen til rekordnivåer, og den amerikanske referanseoljen WTI endte på 42,90 dollar for september-levering. Dette er dårlige nytt for det amerikanske aksjemarkedet.

I dag falt den tilbake 15 cent etter at russiske myndigheter tilbakeviste en melding fra onsdag om at oljegiganten Yukos kan komme til å måtte stanse sin oljeproduksjon på grunn av skattekonflikten med myndighetene.

En nyhet på Associated Press sendte imidlertid en ny skjelving gjennom både olje- og aksjemarkedet. Nyhetsbyrået meldte at FBI har advart politiet i California og New Mexico mot mulige terrorangrep.

Innen tech-sektoren var det fokus på chip- og nettverksaksjer, etter rapporter fra henholdsvis Taiwan Semiconductor Manufacturing og JDS Uniphase, som ga beslektede aksjer en opptur.

Generelt har det vært overveiende positive resultatrapporter de siste dagene, i dag for eksempel fra USAs største kjemikonsern Dow Chemical, som steg hyggelig på sin kvartalsrapport.

Oppgangen for Dow Jones-indeksen ble bremset av blant andre General Motors, som falt markant etter to analytikernedgraderinger.

På makrofronten kom det to indikasjoner på sysselsettingsutviklingen, men både ukentlige tall for førstegangssøkere på ledighetstrygd og lønnsutviklingen kom inn omtrent som ventet, og påvirket markedet lite.

Til slutt endte S&P 500-indeksen opp 0,5 prosent til 1.100 poeng, Dow Jones steg 0,1 prosent til 10.129, mens Nasdaq klarte solide 1,2 prosent til 1.881.

Slutt Oslo: Oljetungvekterne trakk børsen

Anført av Hydro og Statoil dro Oslo Børs på til det høyeste nivået på nesten tre uker.

Oslo Børs hovedindeks sluttet torsdag opp 1,0 prosent til 202,1 poeng, med fokus på olje.

Oljeprisen nådde i går kveld tidenes høyeste nivåer, så lenge man ikke justerer for inflasjon. I dag har prisen falt litt tilbake, etter at russiske myndigheter har tilbakevist at de vil stanse oljeproduksjonen til Yukos i forbindelse med skattesaken mot selskapet.

Men prisen er fortsatt mer enn høy nok - rundt 40 dollar pr. fat - til å sette fokus på oljeaksjer som Hydro og Statoil, også fra internasjonale investorer.

Hydro ble mest omsatt i dag, og steg 2,2 prosent til 436 kroner. Statoil var nesten like mye omsatt, og steg 3,0 prosent til 86,50 kroner.

Ingen av aksjene lot seg merke med enkelte mindre hyggelige nyheter. Statoil meldte at selskapet er satt under strafferettslig etterforskning i USA på grunn av Iran-saken.

For Hydro kunne det tolkes negativt at Shell har gått med på å betale over en milliard kroner til britiske og amerikanske myndigheter i et forlik etter for offensiv bokføring av påviste reserver, blant annet på Ormen Lange-feltet. Også Hydro har måttet nedjustere disse reservene, men selskapet avviser at dette kan sammenlignes med situasjonen til Shell, og sier til selskapet at man slett ikke regner med å måtte betale noe.

Ellers kom seismikkselskapet PGS med kvartalstall en time før stengetid. Aksjen var da solid opp i forkant, fordi PGS-sjef Svein Rennemo hadde kommet med positive signaler i et intervju i dagens utgave av Dagens Næringsliv. Det stod også at det var selskapet som hadde tatt kontakt med avisen, og mange gamblet nok på at det måtte innebære at kvartalstallene var gode.

Nå var de faktisk svakere enn markedet ventet, men positive kommentarer om høsten kan nok ha bidratt til at aksjen tross alt endte opp 1,5 prosent til 275 kroner, men altså lavere enn rett før tallene kom.

Jinhui Shipping stiger videre, i dag opp 7 prosent til 7,79 kroner, etter en ny oppgang for bulkindeksen Baltic Dry.

Medi-Cult endte opp 5 prosent til 9,90 kroner etter en kvartalsrapport som viste at et lite overskudd i første kvartal var snudd til et lite minus i andre, men som samtidig fastholdt prognosen om breakeven for hele året.

Gjødselselskapet Yara er i støtet. I dag steg aksjen 4 prosent til 62,75 kroner, tidenes høyeste kurs etter at selskapet i vinter ble skilt ut fra Hydro.

I dag kom det en meget sterk kvartalsrapport fra den canadiske konkurrenten Potash Corporation of Saskatchewan, og alle de amerikanske konkurrentene til Yara ser ut til å ha gjort det bedre enn ventet i andre kvartal.

PhotoCure sliter derimot. Aksjen falt i ag 4,5 prosent til 53,50 kroner, og er dermed lavere enn før selskapet i går morges meldte om USA-godkjennelse for produktet Metvix for behandling av forstadier til hudkreft. Dette betyr nok for det første at dette i veldig stor grad var kjent, og dernest at investorene avventer en godkjennelse også for utviklet hudkreft, som er et viktigere marked.

Åpning USA: Oppover

Det åpner opp på USA-børsene torsdag.

Etter snaut fem minutters handel er Dow Jones opp 0,2 prosent, S&P 500 opp 0,3 prosent og Nasdaq opp 0,8 prosent.

Før USA: Oppgang indikeres

Det ligger an til pluss fra start i USA.

Foreløpig ser det ut som USA-børsene kan åpne opp rundt en halv prosent, basert på futurehandel på de ledende aksjeindeksene.

Antallet ledighetstrygdesøkere og lønnsveksten i andre kvartal kom inn omtrent som ventet.

Selskapsresultatene har vært generelt brukbare, med bra tall fra for eksempel Dow Chemical og Daimler Chrysler.

Lunsj Oslo: Oljedrevet oppgang

Oljetungvekterne trekker Oslo Børs opp torsdag.

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,7 prosent til 201,5 poeng klokken 12:30 torsdag. Det er solid oppgang ute i Europa også.

Selv om oljeprisen har falt litt tilbake fra febernivåene i går kveld, er den fortsatt sterk nok til å trekke oljetungvekterne på Oslo Børs opp.

Statoil er foreløpig mest omsatt, og stiger 2,7 prosent til 86,25 kroner. Hydro stiger 1,4 prosent til 432,50 kroner.

Royal Caribbean bremser fortsatt oppgangen. Aksjen steg kraftig i går på gode kvartalstall, men viste seg ikke helt å holde følge i USA-handel, samtidig som den høye oljeprisen skadelig for selskapet.

Børsvinner så langt er Jinhui Shipping, som er opp 5,5 prosent til 7,70 kroner.

PGS stiger også 4 prosent til 282 kroner før kvartalstrapporten om et par timer, etter posisitve signaler fra PGS-sjef Svein Rennemo i Dagens Næringsliv i dag.

Medi-Cult er opp 3 prosent til 9,75 kroner etter en kvartalsrapport som viste at selskapet går rundt null på bunnlinjen, og venter å gjøre det for hele året.

Åpning Oslo: Oppover

Oslo Børs stiger i takt med resten av Europa torsdag.

Oljetungvekterne trekker Oslo Børs opp torsdag. Oslo Børs hovedindeks er opp 0,5 prosent til 201,2 poeng. En knallhøy oljepris trekker opp, samtidig som Europa-børsene også stiger i dag.

Statoil er så langt mest omsatt, og stiger 2 rosent til 85,75 kroner. Hydro er opp 1,5 prosent til 433 kroner.

Børsvinner er bulkrederiet Jinhui, som virkgelig har fått vind i seilene igjen etter nedturen for et par uker siden. Aksjen er i dag opp 8 prosent til 7,85 kroner.

PGS er op 4 prosent til 283 kroner etter at PGS-sjefen Svein Rennemo kom med positive signaler i dagens utgave av Dagens Næringsliv, i forkant av kvartalstall klokken 15.

Royal Caribbean trekker derimot ned med 2 prosent til 303 kroner. Aksjen steg 8 prosent på Oslo Børs i går på gode kvartalstall, mens oppgangen i USA "bare" ble på 4 prosent.

PhotoCure, som i går steg på melding om USA-godkjennelse for Metvix-produktet til behandling av forstadiet til hudkreft, faller i dag tilbake 2 prosent til 54,75 kroner.

Opera stiger 3 prosent til 7,75 etter å ha meldt at selskapets nettleser blir standard på en ny mobilmodell fra Motorola.

Før Oslo: Opp i Europa

Det stiger på Europa-børsene torsdag.

Foreløpig er de viktige Europa-børsene opp en halv til en prosent, etter at USA snudde fra klart minus til rundt null i går kveld europeisk tid.

Fokus er ellers på oljeprisen, som foreløpig er lite endret etter at den nådde rekordnivåer i går.

Shell har kommet med kvartalstall som viser klar fremgang, dog noe under markedets forventning. Samtidig melder selskapet om en forliksbetaling i milliardklassen etter for aggressiv reserveføring, blant annet på Ormen Lange-feltet.

Dette kan påvirke Hydro, som har vært i den samme problemstillingen på Ormen Lange.

Synnøve Finden har kommet med kvartalstall. De viste klart resultatfall, selv om selskapet selv anfører mange gode grunner for at det er slik.

PGS-sjef Svein Rennemo kommer med optimistiske signaler i dagens utgave av Dagens Næringsliv, før selskapet kommer med kvartalstall klokken 15. Noen kan nok spekulere på at dette tyder på gode tall fra seismikkselskapet.

Børsene morgen: Ned i Asia

USA hentet seg inn mot slutten i går, men i Asia faller det torsdag.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo er kort tid før stengetid torsdag ned 1 prosent til 11.096 poeng.

Japans industriproduksjon falt mer enn ventet i juni, viser tall i dag.

Det fokuseres ellers på bekymring for lageroppbygging i kvartalsrapportene til elektronikkselskaper som Sony og Pioneer. Flyselskaper faller også på grunn av stadig høyere oljepris, og dermed drivstoffkostnader.

Det er jevnt over nedgang også på de andre betydelige børsene i Asia.

Slutt USA: Sterk innhenting

Det så mørkt ut for USA-børsene på en dag preget av oljebekymring, men så snudde det.

Det begynte negativt og falt lenge videre på USA-børsene i dag. Fokus var helt klart på den rekordhøye oljeprisen, etter meldinger om at Yukos kan komme til å måtte stenge ned produksjon på grunn av den fastlåste konflikten med russiske myndigheter.

Dette er negativt for de fleste vestlige land, som er oljeimportører.

I tillegg kom en rapport om ordreinngangen for varige goder i USA inn noe svakere enn ventet.

Resultatrapportene i dag var blandet. Boeing kom med en god rapport, og aksjen steg, men for eksempel innen oljeservice kom det flere rapporter, som ga et høyst blandet bilde av utviklingen.

Utpå dagen snudde imidlertid børsene opp. Enkelte observatører mener tradere ble oppmuntret av at fallet stanset, og at andre ble nødt til å dekke inn short-posisjoner.

Uansett steg det kraftig mot slutten, slik at ikke endte så verst

Til slutt endte S&P 500-indeksen opp 0,1 prosent til 1.095, Dow Jones steg 0,3 prosent til 10.117, mens Nasdaq falt 0,6 prosent til 1.858.

Chip-aksjene bidrog til å trekke ned Nasdaq. Meglerhuset J.P. Morgan nedjusterte sin anbefaling på en rekke selskaper som leverer utstyr til chip-produsenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere