RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Tech og detaljhandel ned

Sist oppdatert:
Det ble tilbakefall på de amerikanske børsene tirsdag etter svake Nokia-signaler og detaljhandels nedgradering
Nokias tredje kvartalsoppdatering ga telekomsektoren og Nasdaq en nesestyver tirsdag kveld. Nasdaq-indeksen logget fall for andre handelsdag av elleve.

En nedgradering av den store detaljhandelskjeden Home Depot fra Goldenman Sachs ga nedtur for Dow Jones og detaljhandelssektoren. McDonalds og Alcoa holdt Dow Jones fra de store fallene.

Amerikanske analytikere viste til gevinstsikring som en del av kveldens tilbaketog for indeksene, men erkjenner samtidig at markedet er på vei inn i perioden for eventuelle resultatvarsler for tredje kvartal.

Dow Jones Industrial Average endte til slutt ned 0,8 prosent til 9.597,41, mens den brede S&P 500-indeksen falt tilsvarende til 1.023,16. Nasdaq-indeksen endte ned 0,8 prosent til 1.873,43.

Slutt Oslo: Falt fra ny topp

Det lå en stund an til ny årsbeste i Oslo, men markedet falt kontinuerlig utover dagen.

Hovedindeksen endte til slutt ned 0,3 prosent til 155,67, etter å ha falt kontinuerlig fra ny årsbeste i tidlig handel. Svak utvikling generelt i Europa og fall fra åpning i USA gjord sitt til at jubelen dempet seg utover tirsdagen. Skuffende guiding fra telekomgiganten Nokia satte sitt preg på utviklingen på ettermiddagen.

Frontline og Statoil var blant de som begynte å trekke ned på ettermiddagen. Tross nye raterekorder i Midtøsten klarte ikke traderne å holde seg fra å ta gevinster. Det er også indikasjoner i futuremarkedet for tank på at raten ventes å falle tilbake. Frontline falt 1,6 prosent til 141,50 kroner etter mandagens årsbeste.

Det har vært en langt mer spennende nyhetsdag for markedet enn mandagen, og en rekke aksjer har fått større utslag.

Fjord Seafood er blant vinnerne i dag på meldinger om at emisjonsfare skal være betydelig redusert. Aksjen endte opp 3,6 prosent til 3,16 kroner på godt volum. Resten av laskeaksjen fikk også et løft etter at SSBs ukentlige tall bekreftet sist ukes sterke utvikling for lakseprisen, som endte på 20,41 kroner. Både Pan Fish og Lerøy Seafood steg markert.

Igjen mye fokus på gullaksjene som følge av ny oppgang i gullprisen. International Gold Exploration, Ecuanor og Crew Development gikk alle på gullprisen. Crew kom også med en melding om at forserer den planlagte produksjonsøkning I forbindelse med Nalunaq.

Kenor falt derimot 4,2 prosent etter å ha plassert en rettet emisjon på 4,75 kroner. Aksjen endte likevel på 5,45 kroner. Selskapet vil nemlig gjennomføre en fortrinnsrettemisjon i etterkant for eksisterende aksjonærer.

Aker Kværner klarte ikke å holde på en sterk oppgang i tidlig handel tross to kontraktsmeldinger gjennom dagen. Aksjen endte ned 0,4 prosent til 105,75 kroner.

Ementor var en av få it-aksjer som ikke lot seg trekke ned av Nokia, og det skyldes en positiv oppklaring rundt selskapets svenske strategi og utvikling, som iMarkedet kunne presentere. Aksjen endte opp 4,1 prosent til 5,57 kroner.

Nera og Eltek var blant aksjene som ble sendt ned av Nokias svak oppdatering for tredje kvartal.

Royal Caribbean Cruises fortsatte å falle etter åpning i USA etter å ha falt også mandag i det amerikanske markedet. Aksjen endte ned 3 prosent til 226 kroner.


Åpning USA: Nedgang

Det var børsfall på Wall Street etter åpningen. Nokia-oppdateringen dro ned.

Investorene valgte å sikre gevinster etter den siste tidens kraftige kursoppgang. I tillegg til dette var Nokia-oppdateringen skuffende og dro ned etter åpningen.

Før USA-åpning: Nokia drar ned

Nokia skuffet i sin midtkvartalsoppdatering til markedet tirsdag formiddag norsk tid. Dette sendte de europeiske børsene ned, og det ventes at pessimismen vil forplante seg til Wall Street.

I forkanten av børsåpningen i USA ser det ut til at investorene vil ta en gevinstsikring etter den siste tidens børsrally. Mandag sluttet den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen på det høyeste nivået på ett og et halvt år.

McDonalds-aksjen vil trolig være i fokus etter gode salgstall i august. Det var analytikeroppjusteringer ute på Cisco og Motorola i forkanten av børsåpningen.

Oslo lunsj: Nokia stoppet festen

Den finske mobilgiganten Nokia kom med en oppdatering over selskapets utvikling i tredje kvartal. Selskapet oppjusterte resultatestimatet for tredje kvartal, men omsetningen i tredje kvartal tyder ikke på noen markedsbedring.

Investorene ble skuffet over omsetningsutviklingen, og sendte Nokia-aksjen ned. Ned gikk også de ledende europeiske aksjeindeksene.

DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,6 prosent til 3.620,70 poeng, mens CAC 40-indeksen i Paris var ned 0,6 prosent til 3.388,96 poeng.

På Oslo Børs bremset festen også opp. Etter å ha startet dagen med ny årsrekord, med et oppgang over 157-nivået, var Hovedindeksen opp 0,1 prosent til 156,26 poeng til lunsj.

Det var særlig Nera-aksjen som falt tilbake etter Nokia-oppdateringen. Etter at investorene hadde roet seg ned, dro imidlertid Nera-aksjen seg opp til utgangspunktet fra børsåpning.

Ellers var det fortsatt fest i Fjord-aksjen tirsdag til lunsj. Ny oppjustering av lakseprisen fikk investorene til å kjøpe, og Fjord-aksjen steg 5,57 prosent til 3,22 kroner. I konkurrenten Pan Fish så det ut til at til at investorene har mistet interessen. Som iMarkedet har skrevet gjentatte ganger vil bankene konvertere gjeld til egenkapital, noe som vil kraftig vanne ut dagens Pan Fish-aksjonærer.

Gårdagens vinner var dagens taper. Frontier Drilling falt 22,86 prosent til 0,27 kroner til lunsj. iMarkedet skrev mandag at selskapet ennå ikke har kommet til en løsning knyttet til refinansiering.

Kenor skal hente penger, og investorene svarte med å selge seg ned. Aksjekursen til Kenor var ned 9,14 prosent til 5,17 kroner til lunsj.

Åpning Oslo: Ny årsrekord

Oslo Børs hovedindeks er tirsdag opp 0,7 prosent til 157,1 poeng etter 20 minutters handel.

Oppgangen er bred. Av de tyngste aksjene er det egentlig bare RCL som viser et minustall, på 1 prosent til 230 kroner.

Aker Kværner stiger 4 prosent til 100,25 kroner, det høyeste nivået på ett år, uten spesielle nyheter.

Solid oppgang er det også for fiskeaksjene. Fjord og Pan Fish er opp henholdsvis 8 og 5 prosent.

Crew stiger 6 prosent på melding om forsert utbygging av gullgruven sin på Grønland.

I motsatt ende finnes et annet gullselskap, Kenor, som i går kveld meldte om to emisjoner. Aksjen er ned 12 prosent til 5 kroner.

Oslo Børs gjør det bedre enn Europa generelt, hvor de ledende børsene er lite endret.

Oslo Børs har nå steget 60 prosent fra bunnen i februar.

Før Oslo: Positiv undertone

Det er oppgang i Europa før åpning hjemme, hvor olje, gull og Frontline kan trekke opp.

De viktigste europeiske børsene stiger noe i tidlig handel etter markert oppgang i USA og Tokyo. I Frankfurt er Dax-indeksen opp 0,5 prosent, mens Paris-børse er opp 0,3 prosent. I London er utviklingen heller flat i tidlig handel.

Her hjemme kan de bli ytterligere fokus på Frontline etter nye rateoppganger det siste døgnet. Videre kan Statoil stige ytterligere etter pen opptur for aksjen i USA, og hvor sektoren også fikk 1,5 prosent på en positiv analyse fra energidepartementet som forventer at oljeprisen vil holde dagens nivå.

Olejaksjen DNO kan også få et løft etter bekreftelser fra operatøren på Seven Heads-feltet om at utbygging går etterplan, og at reservene er oppjustert.

Gullaksjene Kenor og Crew Development kan bli blant dagens vinnere etter melding om henholdsvis emisjon og raskere utbygging av gullproduksjon.

Teknologi- og it-aksjene ledet an i oppgangen i USA i går kveld, og kan ventes å gi et løft for sektoren også her hjemme. Fast har kommet med en gjennombruddsavtale, mens referanseaksjene til Eltek og Tandberg gikk i USA i går kveld. Infocus steg også videre i USA.

Utviklingen kan imidlertid bli nervøs frem til Nokia kommer med sin kvartalsoppdatering i formiddag.

Royal Caribbean Cruises var blant de svakeste av de norske aksjene i USA, og falt 2,50 kroner i forhold til sluttkursen i Oslo.

Det kan bli en god utvikling for Fjord-aksjen tirsdag etter signaler fra Intrafish om at risikoen for en emisjon skal være betydelig redusert.

Børsene morgen: Opptur i Tokyo og USA

Tokyobørsen er kraftig opp etter oppgraderinger og teknologirallyet i USA i går kveld.

I tillegg å få drahjelp av pen oppgang på de amerikanske børsene, så har en rekek amerikanske meglerhuset i løpet av det siste døgnet oppjustert vektingen av japanske aksjer.

Dette har gitt kraftig oppgang på Tokyo-børsen i natt og i morges. Nikkei 225-indeksen er rett før stengetid opp 1,9 prosent til 10.889, rett under neste barriere på 11.000-nivået. Den japanske børsen har ikke vært så sterk på 14 måneder.

Oppgangen i USA i går kveld trakk også med seg det sørkoreanske markedet, mens Taiwan og Singapore-børsene var svake på grunn av SARS-frykt.

S lutt USA: Teknologidrevet oppgang

IT-sektoren lå i front på en god dag i USA mandag.

Det ble en positiv dag på Wall Street mandag.

Best gikk det med Nasdaq, som steg 1,6 prosent til 1.889 poeng. Teknologisektoren ble trukket opp av en analytikeroppgradering av IBM.

Dette er den høyeste noteringen for Nasdaq på halvannet år.

I tillegg til IBM-oppgraderinger ble hardware-aksjer stimulert an en oppjustering av analysebyrået IDCs anslag på PC-markedet, samt en oppjustering av utsiktene fra RF Micro Devices, som lager teknologi for trådløse telenett.

S&P 500 steg 1,0 prosent til 1.032, mens Dow Jones klarte 0,9 prosent til 9.586.

Standard & Poor's Investment Policy Committe økte sitt anslag på indeksens nivå ved årets slutt fra 1.030 til 1.085, noe som er rundt 5 prosent høyere enn i dag. S&P anslår at driftsmessig resultat for selskapene i indeksen vil stige med 17 prosent i år og 13 prosent neste år.

Det var ingen viktige makrotall som kunne styre markedet i dag, slik en meget skuffende sysselsettingsrapport gjorde fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere