RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Tech opp, Dow svak

Sist oppdatert:
Forventningene til Intel kvartalsoppdatering sendte tech opp torsdag, bluechips var svake
Det ble en blandet kveld i USA torsdag, med kraftig oppgang for teknologisektoren i det markedet forbreder seg på Intel midtkvartals oppdatering.

Det mest overraskende var hvor lite markedet lot seg imponere av de sterkeste detaljhandelstallene fra blant annet Wal-Mart på over tre år. Supermarkedkjeden meldt om en salgsøkning på voldsomme 6,2 prosent for sammenlignbare butikker i februar i fjor.

Det hjalp imidlertid lite på de amerikanske børslokomotivene i Dow Indstrial Average, som endte ned marginale 0,05 prosent til 10.588. Mye tyder på at markedet vil ha en skikkelig bekreftelse fra arbeidsmarkedstallene som komemr fredag før de løfter markedet videre.

Det var ntel som ledet an i oppgang for tech-sektoren, og bidro til å sende Nasdaq-indeksen opp 1,1 prosent til 2.055,12. I tillegg til halvederindeksen, så var både biotech og telecom pent opp.

Det brede markedet endte opp 0,3 prosent målt ved S&P 500-indeksen, som endte på 1.154,87.

Oljerelaterte aksjer var blant de svakeste i kveld, og endte ned omkring 0,4 prosent.


Slutt Oslo: Svakt opp

En ny positive dag på Oslo Børs torsdag anført av DnB Nor.

Hovedindeksen endte til slutt opp 0,3 prosent til 205,31 uten å teste toppnivåene fra tirsdag. Det var ikke de store nyheten ut ei markedet i dag som bidro til noe klart sentiment den eller den andre veien. Markedet valgte å følge utviklingen ellers i Europa som var svakt opp.

På makrosiden så både dollar og oljepris ut til å kunne tynge børsene noe før åpning, men begge steg noe i løpet av formiddagen. En dollar kostet i ettermiddag 7,11 kroner marginalt ned fra onsdagens nivåer. En flat åpning i USA tok litt av luften ut av Oslo Børs på tampen av dagen.

Blant børslokomotivene var en litt blandet men positiv utvikling, anført av DnB Nor. Bankaksjene meldte i dag om videre nedsalg av aksjeposten i Storebrand, og er nå under 5 prosent. Storebrand-aksjen endte opp 0,2 prosent til 46,80 kroner, mens DnB Nor steg hele 2,4 prosent til 46,80 kroner.

Tankaksjen Frontline var tung i tidlig handel, men endte til slutt i pluss etter signaler om at tankmarkedet kan ha bunnet i denne omgang. Aksjen endte opp 0,4 prosent til 236 kroner.
235,50 kroner. Det var generelt mye fokus på Shipping i dag, Jinhui falt tungt på tampen av dagen på høyt volum, mens kjøleskipsrederiet Star Reefer ble en klar vinner med en oppgang på drøye 19 prosent til 90,50 kroner etter gårsdagens presentasjon.

Blant aksjene som trakk ned på slutten av dagen var Telenor, Norske Skog og Orkla.

Børsen var preget av flere større nedsalg meldt før åpning i dag. Det gjaldt blant annet de to supplyrederiene Farstad og Solstad Offshore. Hovedaksjonærene Farstad-familien i Farstad Shipping lempet ut 3 millioner aksjer, noe som sendte kursen ned 2,8 prosent til 70 kroner. Solstad Offshore falt 3 prosent til 64 kroner etter at storaksjonær Ulstein-familien solgte seg helt ut.

De to småselskapene til John Fredriksen på børsen Northern Oil og Northern Offshore var å finne i hver sin ende av markedet i dag. Etter at riggselskapet Northern Offshore mandag signalisert at de vil gå i forhandlinger med kreditorene har aksjen vært under press, men i dag kom rekylen. Aksjen var i perioder opp 50 prosent, men endte til slutt opp 21,1 prosent til 1,32 kroner på store volumer.

Northern Oil fikk derimot juling i dag etter at Fredriksen holdingselskap World Shipholding meldte at de har solgt 6 millioner aksjer, og dermed er nede på 32 prosents eierandel. Fredriksen nærmeste medarbeider Tor Olav Trøim signalisert til iMarkedet i dag at de åpner for at andre kan ta kontroll med oljeselskapet, men sa også at det ikke forelå planer om ytterligere nedsalg pr. i dag. Aksjen falt 6,6 prosent til 2,99 kroner.

Farmasiselskapet Axis-Shield var fokus i dag etter å ha lagt frem 2003-tall og meldt en viktig kontrakt i Kina- Aksjen steg en del fra åpning men flatet noe ut utover dagen for å ende opp 12 prosent til 20,10 kroner.

Kjell Inge Røkkes industrikonsern Aker Kværner var noe opp og ned i dag. Aksjen åpnet ned på et oppslag i DN som sådde tvil om gjennomførbarheten av splittplanen, men meldinger utover dagen om at et forlik med de tideligere minoritetsaksjonærene i Aker GI kan komme på plass i løpet av dagen sendte aksjen svakt opp. Aker Kværner endte til slutt opp 0,5 prosent til 140,75 kroner.


Åpning USA: Flatt
De amerikanske børsene er nær uendret etter knappe ti minutters handel.

Dow Jones-indeksen er helt flat i tidlig handel torsdag, mens Nasdaq er svakt opp, 0,1 prosent blant annet anført av telekomsektoren.

Det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen er uendret etter ti minutters handel.


Før USA: Peker mot pluss

De amerikanske aksjene ligger an til å åpne opp på sterke detaljhandelstall.

De amerikanske indeksfuturene peker mot en marginal oppgang fra åpning i dag. Markedet ventes å bli løftet av positive asiatiske og europeiske børser.

I tillegg har Wal-Mart og et par andre detaljhandelskjeder kommet med overraskende sterke tall for veksten handelen i februar. Wal-Mart meldt om en økning i salget ved kjedens sammenlignbare butikker på 6,2 prosent fra februar i fjor til februar i år. Det var godt over konsensus.

Dagens bunke med makrotall innholdt få overraskelser, de ukentlige arbeidsledighetstallene var på linje med hva markedet ventet.


Lunsj: Stigende

Oslo Børs har en stigende trend frem til lunsj blant annet etter dollar- og oljestyrking.

Men forholdene så litt bleke ut før børsåpning i dag har både dollaren og oljeprisen styrket seg utover formiddag, og satt fart i Oslo Børs.

Det fleste tungvekteren er nå opp på børsen anført av DnB Nor og Tandberg. Statoil, Norsk Hydro og Telenor er kun marginalt opp ved lunsjtider.

Frontline og Aker Kværner trekker derimot svakt ned, Frontline faller på fortsatt svak utvikling i tankmarkedet, samt en overraskende økning i de amerikanske oljelagrene. Aker Kværner er marginalt ned på usikkerhet rundt obligasjonseiernes bifall til oppdelingsplanene.

Det har vært en reke større nedsalg av aksjeposter før børs i dag, som tynger blant annet supplyrederiene Solstad Offshore og Farstad Shipping. John Fredriksen Northern Oil er også på taperlisten etter at Fredriksen selskap World Shipholding meldte at de har kvittet seg med 6 millioner aksjer.

Axis-Shield la i morges frem tall for 20003, men mest fokus ble det på selskapet nye viktige kontrakt i Kina. Dette har sendt aksjen opp mer enn 4 prosent i formiddag.

Eltek og Kitron er blant selskapene innen it- og teknologi som trekker opp i dag i tillegg til Tandberg. Eltek stiger på en positiv utvikling for referanseaksjen Power- One i USA, mens Kitron går etter å ha varslet en strømlinjeforming av produksjonen i Norge.

Ute i Europa holder de største børsene oppgangen fra tidlig handel, Frankfurt er opp 0,4 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er opp 0,1 prosent.


Åpning Oslo: Svakt opp

Det startet svakt i pluss på Oslo Børs torsdag.


Hovedindeksen var opp 0,22 prosent til 205,16 poeng etter åpningen torsdag. Dermed fortsatte den avventende handlingen på Oslo Børs.

Flere investorer er forsiktige med å kjøpe aksjer etter det kraftige aksjerallyet som har vart i over ett år på børsen.

Etter åpningen var handelen preget av nedsalg fra storinvestorer. Stein Erik Hagens Steen & Strøm solgte en større Gresvig-post torsdag. Likevel var Gresvig-aksjen opp 2,4 prosent til 34 kroner etter åpningen.

I Farstad solgte Farstad-familien seg ned. Familien sier imidlertid til iMarkedet at de ikke vil selge mer av sine aksjer. Farstad-aksjen var ned hele 4,2 prosent til 69 kroner etter åpningen.

I Northern Oil meldte John Fredriksen at han hadde solgt 6 millioner aksjer. Dette førte til at Northern Oil-aksjen falt 4,7 prosent til 3,05 kroner etter åpningen.

I Solstad Offshore meldte Ulstein-familien at de har solgt seg helt ut av selskapet. Solstad-aksjen var ned 3 prosent til 64 kroner.

Ellers på taperlisten torsdag var PhotoCure-aksjen. Fallet var på 2,9 prosent til 66 kroner etter åpningen. Selskapet holdt en presentasjon for investorer onsdag.

Et annet Fredriksen-selskap, Northern Offshore, var opp 11,9 prosent til 1,22 kroner, etter åpningen. Aksjen har vært under press den siste tiden, men torsdag var det altså opptur.

Før Oslo: Olje kan presse

Det er få faktorer som trekker i positiv retning for Oslo Børs før åpning torsdag, utenom en meget begrenset oppgang for de europeiske børsene i tidlig handel og en positiv utvikling i Asia.

De underliggende makroforholdene trekker imidlertid i negativ retning. Oljeprisen falt over 2 prosent i USA i går kveld etter at den ukentlige oljelagerrapporten viste en overraskende økning i råoljelagrene. Det utslettet store deler av oppgangen som kjørt blant annet Norsk Hydro og Statoil til nye toppnoteringer i første del av denne uken.

I tillegg er dollarkursen på vei ned, og en dollar koster en halvtime før åpning i Oslo på 7,06 kroner, mot 7,13 kroner onsdag morgen. Dette vil legge en demper på en rekke av de største selskapene i Oslo, blant annet oljeselskapene samt Norske Skog, RCL og Frontline.

Frontline kan imidlertid bli noe støttet opp av forventninger om ny oppgang i tankratene på kort sikt, selv om lagerrapporten trekker i motsatt retning. Det meldes nå om en klar tilstramning for stortankmarkedet i Midtøsten.

Natural kan komme under press i dag etter at selskapet har vært nødt til å ta en tapsavsetning på 2003-resultatet på nærmere 5 millioner kroner etter et forlik.

Farmasiselskapet Axis-Shield har kommet med tall i morges, som viste nye store underskudd som følge av stor FoU-aktivitet. Den underliggende driften var omtrent på det jevne sammenlignet med året før. Det som kan trekke opp var uttalelser om kraftig kostnadsreduksjoner i 2004, samt meldingen om en større kontrakt i Kina. Aksjen er opp over 8 prosent i London i tidlig handel.

Aker Kværner ventes igjen å komme i fokus id ag etter en artikkel i Dagens Næringsliv hvor det kommer frem at splittplanen i stor grad kan bli avgjort av konsernets obligasjonseiere. En oppdeling vil være av hengig av et to tredjedels flertall blant eierne i Aker Kværner obligasjonslån på 4,2 milliarder kroner. De må være villig til å godta lavere egenkapitalandel i det utstedende selskapet som etter planen skal overta lånet.

Blant de norske aksjene som er notert i USA var det en noe negativ utvikling i går i et flatt til svakt amerikansk marked. De endte stort sett rundt nivåene ved børslutt i Oslo.

Ute i Europa er de viktigste børsene opp 0,2 til 0,4 prosent i tidlig handel.

Børsene morgen: Opp på optimisme

De asiatiske børsene steg i natt etter positive bedriftsindekser i Japan og Sør-Korea.

Det ble en positiv utvikling for de asiatiske børsene i natt etter at de kvartalsmessige bedriftsindeksene i både Japan og Sør-Korea viste positiv tegn og tegn til økte investeringer. Den japanske bedriftsindeksen viste at japanske bedrifter for andre kvartal på rad nå er preget av optimisme etter at indeksen de tre foregående årene har viste en overtallighet av negative bedriftsledere.

Oppgangen for to av de tyngste børsene i regionen ga et løft i Mrogan Stanleys Asia-idneks på 0,4 prosent i natt og i morges. Indeksen omfatter mer 800 av de største selskapene i Asia og Stillehavsregionen.

I Japan la Nikkei 225-indeksen på seg tilsvarende, og endte på 11.401,80. Det er det høyeste nivået for indeksen siden juni 2002.

I Sør-Korea steg Kospi-indeksen over 900-nivået for første gang på to år på den positive sentimentsindeksen utarbeidet av sentralbanken.

Slutt USA: Litt opp

Teknologiaksjene endte svakt i minus.

Etter at den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan kom med positive signaler om den amerikanske økonomien, løftet Wall Street seg.

Til slutt endte Dow Jones-indeksen helt, mens den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,2 prosent til 1.151,07 poeng. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen endte ned 0,3 prosent til 2.033,36 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere