RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Tech-rally

Sist oppdatert:
Tech-aksjene dro opp på Wall Street i torsdag, mens Dow'en slet
Tech-oppgangen på Nasdaq i kveld sendte Nasdaq-indeksen til det høyeste nivået på to uker. Det var de overraskende sterke tallene fra internettselskapet Ebay som var grunnlaget for oppgangen. Tallene ble lagt frem etter børs onsdag.

Blant børslokomotivene på NYSE var det tyngre, og Dow Jones Industrial Average falt som følge av skepsis over de noe svake driftsmarginene i maskingiganten Caterpillar. Også forsikringsgiganten AIG fikk juling etter å ha orientert om søksmålet som er udner forbredelse mot selskapet fra det amerikanske justisdepartementet og svake tredje kvartalstall.

Nasdaq-indeksen endte opp 1,1 prosent til 1.953,62, mens Dow Jones falt 0,2 prosent til 9.865,76. Det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen endte opp 0,3 prosent til 1.106,47.

Oppgangen kom i hovedsak på ettermiddagen etter en svak åpning. Det var kommentarer fra Fed-guvernør Ben Bernanke som satte fart i aksjene etter uttalelser om at oljeprisene kommer til å forbli på høyere nivåer, men at dette vil være overkommelig for økonomien.

Han gjentok også at sentralbanken vil kunne fortsette med den avmålte og stabile renteøkning, siden inflasjonen ventes å forbli lav fremover.

På makrosiden viste samlingen av makrotall i indeksen ledende indikatorene et fal for fjerde måned på dag, men fallet på 0,1 prosent var 0,1 prosent bedre enn markedet fryktet.

Slutt Oslo: Sterk dag

Det var en sterk dag på Oslo Børs torsdag. Det var rally i Ementor, Statoil og Frontline-aksjen.

Etter gårsdagens kursras i Ementor-aksjen, var det igjen oppgang torsdag. Ementor-aksjen endte dagen opp 17,4 prosent til 2,87 kroner.

Rekylen i aksjen kommer som en konsekvens av at selskapet har fått på plass et garantikonsortie for emisjonen. Dermed er usikkerheten rundt selskapet redusert. Ementor er likevel preget av den tøffe finansielle situasjonen rundt selskapet. Hovedaksjonær DnB Nor Kapital er blant dem som nå stiller seg kritisk til Ementor-styrets håndtering av Ementor-situasjonen.

Ellers var Frontline i støtet igjen torsdag. Aksjen endte dagen opp hele 7,5 prosent til knallsterke 335,50 kroner. iMarkedet meldte om kraftig oppgang i ratene torsdag, og dette var med på å dra opp aksjekursen.

Oljeprisen fikk også en rekyl torsdag. Ved avslutningen på Oslo Børs var Brent-oljen i første posisjon opp hele 1 prosent til 51 dollar pr. fat.

Den sterke oljeprisen sparket igang rallyet i Statoil-aksjen. Ved avslutningen var Statoil opp hele 3,2 prosent til 97,50 kroner.

På taperlisten torsdag var Fjord og Stepstone. Sistnevnte endte dagen ned 3 prosent til 3,60 kroner på svake resultater for tredje kvartal.

Ved avslutningen på Oslo Børs torsdag var Hovedindeksen ned 0,5 prosent til 220,43 poeng.

Åpning USA: Flatt

De ledende aksjeindeksen i USA startet dagen flatt til svakt opp torsdag.

Både Dow Jones-indeksen eller S&P 500-indeksen var flate, mens Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,2 prosent.

Før åpning USA: Resultater imponerer ikke

Wall Street peker mot en svakt negativ åpning torsdag. Markedet er ikke imponert over tallene som kom etter stengning onsdag og torsdag før åpning.

Derfor ligger det an til et børsfall for både det brede aksjemarkedet og teknologisektoren ved åpningen på Wall Street.

Torsdag var det nye jobbtall ute fra amerikanske myndigheter. De viser en klar bedring den siste uken, men tallene svinger mye fra uke til uke.

Oslo lunsj: Ementor snudde opp igjen

Hovedindeksen var opp gode 1 prosent til 219,31 poeng til lunsj torsdag. Dermed gjorde Oslo Børs det klart bedre enn de toneangivende børsene i Europa.

DAX-indeksen i Frankfurt var helt falt til lunsj, mens FTSE-indeksen i London var ned 0,4 prosent til 4.598,30 poeng.

CAC 40-indeksen i Paris var også helt flat ved lunsjtider.

Det var den sterke oljeprisen som dro opp på Oslo Børs. Ved lunsjtider var Brent-oljeprisen opp 0,49 prosent 50,77 dollar.

Dette dro opp Statoil-aksjen hele 2,12 prosent til 96,50 kroner ved lunsjtider. Samtidig var Hydro-aksjen opp kun 0,9 prosent.

Ellers var det rally i Frontline-aksjen etter nye sterke ratemeldinger. Frontline steg hele 3,9 prosent til 324 kroner.

Dagens klare vinner på Oslo Børs var imidlertid Ementor. Selskapets aksjer ble dumpet på Oslo Børs i går, men torsdag var spekulantene tilbake i aksjen. Dette førte til at Ementor-aksjen løftet seg hele 14,3 prosent til 2,80 kroner ved lunsjtider.

Ellers på vinnerlisten var telefoniløsningsselskapet Consorte og IT-konsulenthuset Hands. De to aksjene steg begge 4,6 prosent.

Consorte var ute med resultater for tredje kvartal torsdag morgen. Tallene var svake, men investorene hadde tydeligvis ventet seg noe verre.

Øverst på taperlisten ved lunsjtider var Apptix. Aksjekursen til datadriftselskapet falt hele 6,3 prosent til 12 kroner til lunsj.

Etter god utvikling den siste tiden, var Tomra-aksjen faktisk tilbake 1 prosent til 27,50 kroner til lunsj torsdag.

Åpning Oslo: Ementor faller

Oslo Børs åpner opp 0,87 prosent torsdag, anført av Norsk Hydro og Statoil, som henholdsvis er opp 1,04 prosent og 1,85 prosent.

Frontline opplever også en god oppgang og handles til 323 kroner aksjen, en oppgang på 3,53 prosent.

Ementor er dagens taper, som i går, og faller tilbake 6,12 prosent til 2,28 kroner aksjen. Det er Enskilda som er største kjøper mens NeoNet og Fearnleys er største selgere.

I Europa har børsene falt noe siden åpning. I London er FTSE 100 opp 0.4 prosent, mens Stockholms OMX indeks har falt tilbake til nesten uendret fra en positiv åpning.

Før åpning Oslo: Ventes positiv åpning

Olje- og offshore sektoren var sterk i USA i går, noe som kan bidra til å trekke Oslo Børs oppover torsdag. Offshore indeksen gikk 3,4 prosent og Frontline steg over sluttkurs i Oslo, samtidig stiger oljeprisen til nye toppnivåer.

Men det er Ementor alle venter på. Selskapet kullkastet sine planer om en rettet emisjon på 200 millioner kroner med en 100 millioners påfølgende tegningsrettsemisjon i går kveld. I dag tidlig kom meldingen om at selskapet vil hente inn 225 millioner kroner i en tegningsrettsemisjon til 1,5 kroner aksjen.

- Dette er Pan Fish, sier en megler som venter at aksjen kommer til å falle tilbake. Flere iMarkedet har snakket med torsdag morgen mener fremgangsmåten Ementor har valgt er svært klønete, og at investorer som i går kjøpte og solgte gjorde dette på gale premisser.

I Europa er indeksene opp. FTSE 100 i London er opp 0,38 prosent, mens DAX indeksen i Frankfurt er opp 0,7 prosent og Stockholms OMX indeks er opp 0,37 prosent.


Slutt USA: Blandet utvikling

Svake tall fra J.P. Morgan og Honeywell sendt til slutt Dow Jones-indeksen i minus i kveld etter en volatil utvikling gjennom dagen. Honeywell-tallene var rundt konsensus, men meglerhuset Merrill Lynch svarte med en nedgradering av aksjen.

Nasdaq ble derimot løftet av en opptur for halvlederaksjene med Intel i spissen.

Oljeprisen fortsatte å legge en klam hånd over det amerikanske markedet, selv om oljerelaterte aksjer steg igjen i kveld. Det er frykten for virkning de høye energiprisene har på den amerikanske økonomien.

Oljeprisen endte en cent under den historiske toppnotering i kveld etter at de ukentlige lagertallene sendte oljeprisen kraftig opp igjen.

Dow Jones-indeksen falt 0,1 prosent til 9.886,93 i kveld, mens Nasdaq endte opp 0,5 prosent til 1.932,97. Den brede S&P 500-indeksen steg marginalt til 1.103,66.

Slutt Oslo: Ementor ble gruset

Oslo Børs falt med resten av Europa i dag med Ementor i tet.

Hovedindeksen endte til slutt ned 1,4 prosent til 217,08 etter å ha falt tungt allerede fra åpning i dag som følge av svake børser verden over. Tonen ble allerede sett i USA i går der børsene falt markert, og enda svakere ble det etter at Motorola skuffet med tall tirsdag kveld.

Dette ga også markerte fall fra morgenen av onsdag i de asiatiske og europeiske markedene. En sterk fallende dollarkurs bidro til å forsterke fallene i Oslo, hvor en rekke av de tunge aksjene som Statoil, Hydro, Norske Skog og Frontline har stor eksponering mot dollaren. Dollaren falt til nivåer som ikke har vært sett siden 1997.

Oljeprisen var ingen stor faktor i Oslo i dag, og gjorde heller ikke de store krumspringene, dermed fulgte Statoil og Hydro og en rekke andre oljerelaterte aksjer markedet ned. Blant de 20 mest omsatte selskapene på børsen var det helrødt ved børsslutt i dag.

Det var Ementor som var mest i fokus i dag etter en bombe av en resultatpresentasjon. Ikke nok med at de presenterte nye tapsavsetninger, men det i tillegg varslet en ny emisjon og konsernsjef Arne A. Jensen avgang i 2005.

Aksjen ble pauset fra åpning i dag på grunn av full forvirring rundt emisjonen, både hva gjelder plasseringstidspunkt og kurs. Det endte med lengre forhandlinger mellom selskapet og børsen før handelen kom i gang ved halvett-tiden. Aksjen falt over 40 prosent umiddelbart, og endte til slutt ned 40,2 prosent til 2,45 kroner.

Emisjonskursen og flere detaljer er ventet i løpet av ettermiddagen etter et styremøte.

Ementor var imidlertid ikke alene om å skuffe markedet med svake tall i dag. IT-aksjen Software Innovation fikk juling etter å ha lagt frem en svak kvartalsrapport, og markedet sendt aksjen ned 10 prosent til 16,20 kroner. En rekke andre it-aksjer fikk også juling onsdag.

Hexagon var det tredje selskapet med en resultatbombe i dag, og aksjen raste 9,1 prosent til 2 kroner etter at de måtte se bunnlinjen og omsetningen falle tilbake etter god utvikling tidligere i år.

Det var ikke bare negative nyheter ute i markedet i dag, både Aktiv Kapital, Nordic Semi og Aker Yards ble løftet av positive meldinger.

Nordic Semi steg 2,3 prosent til 44 kroner etter å ha bekreftet at PC-utstyrleverandøren Logitech er den nye storkunde på Nordics nye 2,4 gigahertz-komponenter.

Åpning i USA: Svakt ned

De amerikanske børsene er svakt ned i tidlig handel.

Nasdaq-indeksen er ned 0,12 prosent etter ti minutters handel i ettermiddag, Dow Jones-indeksen er ned tilsvarende.

Markedet slites mellom svake Motorola-tall og en rekke sterkere resultater fra Dow-selskaper publisert før åpning i dag.

Før USA-åpning: Venter fall

Det ligger an til en negativ åpning på Wall Street onsdag.

De amerikanske børsene ligger an til en klart lavere åpning onsdag.

Både det brede markedet og teknologisektoren ser ut til å åpne i minus.

Fokus i dag er på selskapsresultater. Blant de som trekker ned er storbanken JP Morgan Chase & Co som blir rammet etter fusjonen med Bank One Corp. Banken meldte om fall i resultatet i tredje kvartal.

I tillegg til dette rammer myndighetenes, og New York-aktoren Eliot Spitzers, sjekk av forsikringsindustrien aksjene i denne sektoren.
Lunsj: Stabil etter fall

Hovedindeksen er ned 1,1 prosent til lunsj og er dermed nær uendret siden fallet etter åpning i dag.

Dete r fortsatt bred nedgang blant de mest omsatte aksjene med Statoil, Hydro, Yara og Frontline i spissen. Av de 20 mest omsatte aksjene på børsen kan ingen vise til oppgang så langt i dag.

Først på 22. plass av de mest omsatt kan Aktiv Kapital vise til en oppgang på 0,5 prosent til 108 kroner. Det er et nytt kjøp fra John Fredriksens Geveran som har hevet aksjen på en ellers tung dag på børsen. Fredriksen er nå kun 0,4 prosentpoeng fra tilbudsplikten.

Det er imidlertid fra dagens ikke omsatte aksje, Ementor, som er mest i fokus i det norske markedet i dag. Selskapet varslet i dag at de trenger 300 millioner kroner i friske midler. I tillegg har konsernsjef Arne A. Jensen varslet sin avgang. Aksjen har hittil i dag vært gjenstand for børspause, men selskapet og børsen samtaler om hvordan emisjonen skal foregå. Før børspausen ble innført lå kjøperkursen på 3 kroner, men analytikere iMarkedet har snakket med tror emisjonskursen kan bli enda lavere.

Handelen åpnet igjen klokken 12.32.

Frontline er den av børslokomotivene som har fått mest juling hittil i dag. Dette skjer tross ny kraftig oppgang i VLCC-ratene det siste døgnet. Aksjen er ned 3,8 prosent så langt i formiddag til 309 kroner.

En rekke dollareksponert aksjer er ned i dag som følge av nye fall i dollarkursen, det gjelder blant annet flere offshoreaksjer som nok også preges av en viss gevinstsikring.

En rekke IT-aksjer også tunge i dag etter blant annet svake signaler fra telekomgiganten Motorola etter børs i går. Det er også Motorola som bidrar til svekkelsen i de europeiske markedene sammen med økt bekymring over utviklingen id en amerikanske økonomien.

Opera, Kitron og Hands er blant taperne, sammen med Software Innovation som la frem skuffende tall i dag tidlig.

Aker og Aker Yards er på vinnerlisten i dag blant annet løftet av en ny større kontrakt til Aker Yards.Åpning Oslo: Bredt fall

Oslo Børs følger resten av Europa ned i tidlig handel onsdag.

Hovedindeksen er ned 1,1 prosent etter en knapp halvtimes handel onsdag formiddag etter store fall på børsene internasjonalt. Svake tall fra telekomgiganten Motorola og økende frykt for nedbremsning i USA har lagt et press på aksjemarkedene i dag.

Dollaren svekker seg også i formiddag, mens oljeprisen falt ytterligere i går. Dette er faktorer som også trekker ned for det norske markedet i tillegg til svake tredje kvartalsrapproter fra Ementor og Software Innovation.

Ementor-aksjen er i fokus i dag etter at selskapet igjen må ut å hente penger og konsernsjef Arne A. Jensens varsel om sin avgang. I tillegg var regnskapene for tredje kvartal preget en ny tapsavsetning. Oslo Børs har foreløpig innført børspause i aksjen på grunn av emisjonsvarslet.

Software Innovation er ned 2,8 prosent i tidlig handel etter å ha skuffet med tredje kvartalstallene. Selskapet klarte ikke å innfri selv sitt eget resultatvarsel.

Det er bred nedgang ellers i markedet, 51 aksjer er ned så langt, mens 17 aksjer har oppgang. Blant de tunge aksjene på børsen er det helrødt så langt i dag.

Selv Frontline fortsetter ned tross meldinger om ny oppgang i ratene i VLCC-ratene. Aksjen er ned drøye 2 prosent i tidlig handel.

Aktiv Kapital er derimot opp for John Fredriksen, etter at hans selskap Geveran har kjøpt nye 75.000 aksjer og dermed er kun 0,4 prosentpoeng fra tilbudsplikten.

Ute i Europa er de viktigste børsene ned, Frankfurt-børsen har falt 1,4 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er ned 1,1 prosent.

Før Oslo: Ementor ventes lede fall

Emntor er ventet å være i fokus i dag etter varsel om nok en emisjon.

Ute i Europa faller de viktigste børsene i tidlig handel i dag etter tilsvarende fall i USA og Asia det siste døgnet. Det er oljeprisen og frykt for nedbremsning i USA som nå preger markedene.

I tillegg tynger svake mobiltall fra telekomgiganten Motorola de europeiske børsene.

Frankfurt-børsen er ned 1,4 prosent i tidlig handel, mens Eurotop 100-indeksen er ned en drøy prosent.

Her hjemme er det lite som tyder på noen annen utvikling en ellers i det europeiske markedet. Spesielt IT-sektoren er ventet å fa en smell etter skuffende kvartalsrapproter fra både Ementor og Software Innovation lagt frem i morges.

Ementor varsler nå nok en emisjon samtidig som toppsjef Arne A. Jensen er på vei ut av sjefstolen. Den underliggende driften var litt bedre enn ventet, men en ekstraordinær avsetning og det "overraskende" emisjonsvarslet vil ryste selskapet.

Software Innovation la også frem elendige tall i dag som ble enda svakere enn det selskapet meldte i et resultatvarsel tidligere i høst. Aksjen ventes falle fra åpning i dag.

PhotoCure har også lagt frem tall i morges og det var lite nytt å melde. Reddet av en ny milepælsbetaling fra Galderma var bunnlinjen i pluss, men den underliggende driften er fortsatt preget av store underskudd.

Et lyspunkt i dag kan bli Frontline. Årsaken er at aktiviteten i stortankmarkedet nå er å full fart opp igjen etter en drøy uke med rolige forhold og flate rater. Ratene har nådd nye toppnivåer i natt.

Yara-aksjen kan også få et lite løft i dag dersom den klarer å trosse markedssentimentet. Selskapet har nå startet tilbakekjøpene av egne aksjer noe som kan legge et press opp på aksjen.

Svenske Tele2 meldte i dag om svakere tall en ventet for tredje kvartal, og dette kan tynge Telenor i dagens handel. Tele2 er den største utfordreren til Telenor på fasttelefon i Norge.

Børsene morgen: USA-fall fortsatte i Asia

De asiatiske børsene fikk en smell i natt.

De asiatiske børsene stupte i natt og i morges som følge av store bekymringer over den fallende dollaren. Det var de asiatiske eksportaksjene som ledet an i fallet i kjølvannet av to uker med fall for dollaren mot regionenes viktigste valutaer.

Aksjer som Toyota og Samsung Electronics ledet markedene ned. Nikkei 225-indeksen i Tokyo endte ned hele 1,7 prosent til 10.882,2.

I tillegg i dollaren så ser de asiatiske eksportørene nå tegn til fallende vekst i Kina og USA, de to viktigste landene for regionenes økonomi.

Slutt USA: Bredt fall

Det var et bredt fall på Wall Street tirsdag.

På slutten av handelsdagen ble det et bredt fall for de toneangivende aksjeindeksene på Wall Stret.

Dow Jones-indeksen falt 0,6 prosent til 9.900,86 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen falt rundt 1 prosent til 1.103,27 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 0,7 prosent til 1.922,94 poeng.

Solide tall fra Texas Instruments og IBM dro markedet oppover i den tidlige handelen tirsdag. Ut over dagen klarte markedet å holde mot selgerne. Dette til tross for at oljeprisen falt tilbake.

Forsikringsbransjen var igjen i fokus etter at amerikanske myndigheter har innledet etterforskning av forretningsmetodene til selskapene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere