RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Tech-rally

Sist oppdatert:
Amerikanske børser skjøt realt i været onsdag, anført av tech-aksjene
Etter tre minusdager på rad, og en nølende start på dagen, satte amerikanske børser kursen nordover mot slutten av dagen.

På mange måter kan man si at dagens oppgang var like umotivert som de siste dagenes nedgang, etter meget sterke makrotall de siste ukene, både i form av BNP-tall og sysselsettingstall.

Trolig kom det en bølge av gevinstsikring etter disse positive talene, før man nå igjen har fått kjøpere på banen.

Det er i alle fall vanskelig å finne isolerte nyheter som kan begrunne dagens oppgang.

Til slutt endte S&P 500-indeksen opp 1,2 prosent til 1.059 poeng, Dow Jones steg 1,1 prosent til 9.849, mens Nasdaq la på seg hele 2,2 prosent til 1.973.

Oracle bidrog til å trekke opp IT-sektoren, ironisk nok etter at USA Today meldte at amerikanske myndigheter kan komme til å blokkere Oracles forsøk på å kjøpe opp rivalen PeopleSoft, som på sin side falt på børsen.

Cisco steg på sin side på et positivt mottatt oppkjøp, nemlig av webkonferanseselskapet Lattitude.

De amerikanske indeksene ligger nå svært nær de høyeste nivåene sett de siste 52 ukene.

Oljeprisen holdt seg godt oppe i USA, og gullprisen ligger rundt 395 dollar pr. unse, nær det høyeste nivået på rundt syv år.

Slutt Oslo: Fart på slutten

Det ble fart mot slutten av handelsdagen på Oslo Børs. Røkkes Aker Kværner fikk en opptur.

Hovedindeksen steg 0,4 prosent til 163,59 poeng onsdag. Indeksen endte altså i pluss etter å ha vært svak negativ mesteparten av dagen.

Helt på slutten ble børsen hjulpet av en positiv åpning på USA-børsene. Det er også generelt plussresultater på Europa-børsene, som har hentet seg opp fra nivåene tidligere i dag.

Aker Kværner-aksjen endte dagen opp 2,9 prosent til 115,25 kroner, etter å ha blitt sendt kraftig ned mandag og tirsdag. Da var investorene svært negative til tredje kvartalsrapporten.

Aker Kværner har onsdag ettermiddag presisert konsernets 2003-prognose overfor iMarkedet. Enkelte kan ha tolket denne mer negativt enn det nå viser seg å være belegg for.

Storebrand-aksjen endte dagen svakt ned, etter oppkjøpsrykter i går. Aksjen endte onsdagen ned 0,24 prosent til 41,70 kroner.

Norsk Vekst ble en av vinnerne på Børsen onsdag. Aksjen endte opp 20,83 prosent til 29 kroner. Bakgrunnen for oppgangen var at Arendal Fossekompani la inn bud på selskapet, til kurs 30 kroner. Samtidig har Morten Sig. Bergesen, Erik Must og Kjell Chr. Ulrichsen kjøpt seg opp i Arendal Fossekompani.

Blant dagens tapere var RCL, som falt 2,16 prosent til 203,50 kroner etter kursfallet i USA tirsdag. Det var ikke noen spesielle årsaker til kursfallet.

Ellers var oljeselskapet DNO blant taperne onsdag. Aksjen falt 4 prosent til 24,30 kroner. Fallet kom etter at selskapet meldte om at de ikke ville ta opp et obligasjonslån etter dårlig kreditrating.

Åpning USA: Svakt opp

De ledende amerikanske aksjeindeksene startet moderat opp onsdag. Teknologitunge Nasdaq Composite var opp 0,4 prosent til 1.938,59 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,1 prosent til 1.047,66 poeng.

Før åpning USA: Flatt

Onsdag ettermiddag norsk tid ser det ut til at de ledende amerikanske børsene vil åpne flatt. Investorene venter nå på nye tegn på at den amerikanske økonomiske oppturen fortsetter.

Så langt ser det imidlertid ut til at alle gode nyhetene ikke får effekt i aksjemarkedet. Det tyder på at at de positive nyhetene allerede er priset inn i aksjemarkedet.

IT-tungvekteren Computer Sciences Corp, CSC, ligger an til en positiv åpning onsdag. Selskapet leverte gode resultater i siste kvartal, og særlig outsourcingsoppdragene til offentlig sektor viste god utvikling.

Farmasiselskapet Merck lå an til å falle etter åpningen, etter at selskapet meldte om dårlig utvikling for selskapets utvikling av nytt antidepressiv produkt.

Oslo lunsj: Svakt ned

Hovedindeksen var ned 0,4 prosent til 162,38 poeng ved lunsjtider onsdag.

Blant de tunge aksjene på Oslo Børs var det særlig RCL-aksjen som trakk ned. RCL-aksjen var ned hele 2,9 prosent til 202 kroner, etter at aksjen også svekket seg i det amerikanske markedet tirsdag. Det var ingen spesielle årsaker til RCL-fallet på Wall Street.

Ellers var Statoil-aksjen tilbake 1,4 prosent til 68,75. En svekket dollar kan være litt av negative effekten for Statoil-kursen, men ut over dette kjente ikke iMarkedet til noen spesielle nyheter knyttet til Statoil.

På taperlisten til lunsj var også oljeselskapet DNO. Aksjen til selskapet falt 3,2 prosent til 24,50 kroner til lunsj, etter at meldingen om å droppe et obligasjonslån ble sendt ut i markedet.

På vinnerlisten til lunsj var Otrum og PSI. Otrum-aksjen steg også tirsdag, mens PSI steg etter resultatpresentasjonen onsdag.

Åpning Oslo: Flatt

Etter nye fall i USA tirsdag, falt RCL-aksjen tungt også på Oslo Børs onsdag. RCL-aksjen var ned 2,6 prosent til 202,50 kroner.

Det er omsatt en storpost i PGS onsdag morgen. Denne posten er en del av refinansieringen av PGS, melder nyhetsbyrået TDN Finans onsdag morgen.

Storebrand-aksjen var ned 1,44 prosent til 42,40 kroner onsdag. Dermed fortsatte spekulasjonene rundt Storebrand. Det ser nå ut til at investorene mener at Storebrand vil være et oppkjøpscase selv om ryktene om Nordea skulle vise seg å være feil.

iMarkedet skrev tirsdag at det gikk rykter om at Nordea skulle være interessert i å kjøpe Storebrand til kurs 57 kroner pr. aksje.

Kjell Inge Røkkes Aker Kværner var ned 1,12 prosent til 113,25 kroner. Dermed fikk Røkke-aksjen en rekyl etter mandagens og tirsdagens kursgrusing.

En av formiddagens vinnere var IT-selskapet PSI, som leverte positive tall i tredje kvartal. PSI-kursen steg 2 prosent til 1,58 kroner.

På taperlisten onsdag etter åpningen var DNO-aksjen. Aksjekursen til oljeselskapet falt 2 prosent til 24,80 kroner etter at selskapet meldte om utsettelse av det planlagte obligasjonslånet. Utsettelsen kom etter dårlig kreditrating.

Før åpning Oslo: Svakt opp

Det ligger an til en svakt positiv åpning på Oslo Børs onsdag.

Etter rolig handel i det amerikanske aksjemarkedet tirsdag, er det lite impulser til det norske aksjemarkedet onsdag morgen. Noe var det likevel.

IT-selskapet PSI leverte overskudd i tredje kvartal. Samtidig meldte selskapet om et nytt oppkjøp i Sverige. I sum kan dette slå positivt ut på PSI-kursen onsdag etter åpningen.

Ellers er det fokus mot situasjonen til Storebrand. DnB skal selge sin post på 10 prosent i finanskonsernet. Tirsdag gikk det rykter om at Nordea skal være interessert i Storebrand. iMarkedet skrev tirsdag at ryktene trolig var løse.

Av de USA-noterte norske aksjene var det særlig RCL-aksjen som falt tilbake. RCL-kursen i USA endte på 201,25 kroner, mot 208 kroner i Oslo.

Oppturen til Tandberg-konkurrent Polycom i USA etter Morgan Stanleys oppgradering ble kortvarig. I går falt aksjen 1,9 prosent.

Dollaren svekket seg videre onsdag. Dollaren var nede på 7,10 kroner onsdag morgen.

Børsene morgen: Japan opp - USA ned

Den japanske Nikkei 225-indeksen var opp 0,2 prosent til 10.226,20 poeng onsdag morgen. Hovedårsaken til løftet var positive uttalelser fra telekom-selskapet NTT, eller Nippon Telegraph & Telephone.

Uttalelsene var svært overraskende på markedet.

I andre deler av Asia steg aksjeindeksene. Kospi-indeksen i Korea var opp 1,1 prosent onsdag morgen.

Slutt USA: Ned i fripreget handel

På grunn av feiringen av Veterans Day i USA var deler av det amerikanske finansmarkedet stengt i dag, men aksjemarkedet var åpent for handel. Volumet var imidlertid preget av fridagen.

Med få kjøpere i markedet og mangel på nyheter ble det et lite fall også i kveld, selv om Dow Jones-indeksen var i positvt territorium i begynnelsen av handelen.

Dow Jones-indeksen endte til slutt ned 0,2 prosent til 9.737,79, mens den brede S&P 500-indeksen falt marginale 0,05 prosent til 1.046,57. Nasdaq var noe tyngre og falt 0,6 prosent til 1.930,75.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere