RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Tech trakk opp

Sist oppdatert:
Teknologisektorene trakk Nasdaq til ny årsrekord i USA
Mange faktorer trakk i ulike retninger i USA. Kvartalstallene som kom inn det siste døgnet var ikke entydig positive, selv om de fleste innfrir eller overgår forventningene på bunnlinjen. Markedet er ikke helt fornøyd med omsetningstallene og vekstutsiktene fra selskaper som IBM og Nokia.

Før børs i USA kom det flere makrotall som samlet sett ikke påvirket særlig mye: Prisvekst, søkere på ledighetstrygd og industriproduksjon.

Etter at børsen hadde startet kom derimot en positiv lokal business-confidence-måling fra den amerikanske sentralbankens lokalavdeling i Philadelphia.

Til slutt endte S&P 500-indeksen opp 0,3 prosent til 1.050 poeng, mens Dow Jones falt 0,1 prosent til 9.792 poeng. Teknologitunge Nasdaq steg 0,6 prosent til 1.950 poeng.

Dette er årets høyeste noteringer for Nasdaq og S&P 500.

Dow-indeksen, som er temmelig smal, med sine 30 aksjer, ble trukket ned av misnøye med kvartalsrapportene til to av dem: IBM og Caterpillar.

Det var en uventet stor økning i amerikanske råoljelagre, og oljeprisen falt tilbake en snau prosent i handel i USA.

Likevel steg olje- og oljeserviceaksjene jevnt over på Wall Street.

Slutt Oslo: Ned, etter gode dager

Etter en sterk utvikling i oktober, tok Oslo Børs en pause torsdag.

Oslo Børs hovedindeks falt torsdag 0,4 prosent til 155,6 poeng, etter i går å ha steget kraftig til like under årets høyeste nivå.

Det var ingen spesielt store og negative nyheter i dag, men resultatrapportene til Nokia og IBM kan beskrives som lunkne, og ga i alle fall ikke oppdrift til markedet.

Det kom en rekke makrotall fra USA i dag, som må betegnes som nokså nøytrale i forhold til forventningene, alt i alt.

Her hjemme kom Eltek med en bra rapport, og aksjen steg halvannen prosent til 53,75 kroner.

Det kom i dag en avklaring om delvis betaling av Orklas lån til Aker RGI. Av de berørte selskapene, falt Orkla og Aker Kværner noe i kurs, mens bankforbindelsene, DnB og Gjensidige NOR, steg.

Børsvinner ble Crystal Production, med en oppgang på 10 prosent til 2,30 kroner, etter at det ble kjent at Aktiv Kapital redder det kriserammede selskapet ved å kjøpe opp gjeld og gå inn som aksjoær. Samtidig kanselleres en avtale om at John Fredriksen-selskapet Seatankers skal kjøpe produksjonsskip av Crystal Production. John Fredriksen eier nesten 40 prosent av Aktiv Kapital.

Aksjonærene i Aktiv Kapital så ikke ut til å like dette skrittet utenfor inkassoselskapets vanlige virksomhet, og sendte aksjen ned 2 prosent til 60 kroner.

PGS steg 9 prosent til 8,65 kroner, trolig i forventing til at en ekstraordinær generalforsamling, som begynner nå etter børs, skal vedta en finansieringsplan for selskapet.

Birdstep og Itera steg henholdsvis 2 og 1 prosent på nye avtaler.

Nera falt 5 prosent til 15,60 kroner. Det kom tall fra datterselskapet NeraTel Singapore i dag, og markedet så ut til å være misfornøyd.

Stolt Offshore falt 9 prosent til 10,80 kroner, men det var morselskapet Stolt-Nielsen som kom med svake tall i dag. Stolt-Nielsen selv falt med 5 prosent til 57,75 kroner.

SuperOffice var uendret på 14,50 kroner, men Carnegie omsatte en post på nesten 10 prosent av selskapet utenom børs noen minutter før slutt. Kursen her var 14,70 kroner.

Frontline falt nesten 3 prosent til 123,25 på fortsatt svake tankrater.

Åpning USA: Moderat ned

Det startet med moderat nedgang på de amerikanske børsene torsdag. Se utviklingen her.

Etter åpningen på USA-børsene var det kursfal'l, men nedgangen var relativt moderat. Kursfallet til de amerikanske ledende indeksene kom til tross for at nye kvartalstall var i hovedsak positive, men det var enkelte unntak.

Tungvekteren IBM og Nokia var blant unntakene. IBM-aksjen var ned 4 prosent etter åpningen på Wall Street.

Dow Jones-indeksen startet dagen ned 0,4 prosent til 9.767,20 poeng. Den brede S&P 500-indeksen var ned 0,2 prosent til 1.044,43 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,4 prosent til 1.931,17 poeng.Før åpning USA: Mot flatt til negativt

Etter at stemningen var tung tidligere i dag, peker det nå mot en flat til svakt negativ åpning på Wall Street torsdag. Viktige makrotall før åpningen vil imidlertid virke inn.

Det er særlig tallene over industriproduksjonen og kapasitetsutnyttelsen, som kommer klokken 15.15 norsk tid, som vil virke inn.

Oslo lunsj: Fall etter Nokia-tall

Oslo Børs' Hovedindeks falt tilbake etter at den finske telekomgiganten Nokia presenterte tall torsdag. Det samme gjorde en rekke av de europeiske børsene.

iMarkedet kommer tilbake med mer.

Åpning Oslo: Frontline trekker ned

Oslo Børs hovedindeks er ned 0,3 prosent til 155,7 poeng etter 25 minutters handel torsdag. Samtidig har europeiske børser stort sett vendt minus til marginalt pluss.

Det er generelt en avventende holding i forkant av Nokias kvartalsrapport som kommer i dag.

Det er heller ikke noen bred nedgang her hjemme: Det er marginalt flere selskaper som stiger enn som faller.

Frontline er ned 3 prosent til 122,75 kroner på labre tankrater.

Natural er ned 6 prosent til 36,50 kroner, etter en kvartalsrapport som bare viste et beskjedent overskudd.

Tallene til Eltek var derimot bedre enn ventet, og aksjen er opp 3 prosent til 54,50.

Orkla er ned 1 prosent til 146,50 kroner, etter avklaring om at selskapet får utbetalt 150 millioner av 600 millioner i lån til Aker RGI, mens resten skal sikres bedre og løpet ut neste år.

Aker Kværner er uendret på 106 kroner.


Før Oslo: Ned i Europa

Europeiske børser er ned torsdag, før start på Oslo Børs. Men det er også positive faktorer.

Børsene ute i Europa er generelt moderat ned, rundt en kvart prosent, så langt i dag. USA-børsene vendte ned utover dagen i går.

Dollarkursen har styrket seg det siste døgnet, noe som normalt er positivt for Oslo Børs. Oljeprisen er også meget sterk. Brent-olje for november-levering sluttet i går på 30,87 dollar på petroleumbsbørsen i London.

Det er altså blandede faktorer som påvirker Oslo Børs før start, og det blir trolig ikke de store utslagene fra start.

Olje- og offshoreaksjer gjorde det generelt svakt på USA-børsene i går, men bedre dollarkurs hjalp kursene på de norske aksjene, målt i kroner.

Golar LNG steg solid i USA, trolig på PR-effekten av at adm. direktør Tor Olav Trøim i dag skal stå for åpningen av handelen på Nasdaq.

Her hjemme er det kommet avklaring mellom Aker RGI og Orkla, med en delbetaling av problemlånet.

Eltek har levert gode tall for tredje kvartal. Både omsetning og bunnlinje var bedre enn ventet.

Natural leverte et lite plussresultat, mens Nordic VLSI fortsatt sliter.

Tyske SAP har levert gode tall i dag tidlig, og IBM leverte brukbare tall i går kveld.

Børsene morgen: Ned USA - Oppgang i Asia

Det var gevinstsikring i USA, mens børsene i Asia løftet seg. Sjekk børsutviklingen her.

De asiatiske børsene løftet seg på optimisme om løft i den amerikanske økonomien. Senere i dag vil amerikanske myndigheter presentere tall for utviklingen i USA-økonomien, og asiatiske investorer valgte å spekulere i videre oppgang.

Markedene i Sør-Korea, Australia, Taiwan og Japan løftet seg. Aksjemarkedene i Kina og Hongkong falt tilbake.

Rett før stengning var Nikkei-indeksen i Tokyo opp 0,5 prosent til 10.954,60 poeng.

Slutt USA: Gevinstsikring

Oktober har vært meget god for kjøperne så langt og det kan se ut til at mange av dem tok konsekvensen av oppgangen i dagens handel i det amerikanske aksjemarkedet. Børsene falt etter en sterk åpning tross gode makrotall og nye sterke resultatrapporter for tredje kvartal.

Det amerikanske aksjemarkedet er nå for fullt inne i rapportering for tredje kvartal, og tross en viss skepsis til allerede høyt oppskrudde forventninger, har flere viktige selskaper innfridde og vel så det. I forkant av dagens handel hadde blant annet tungvekterne Intel og General Motors rapportert bedre tall enn ventet.

På makrosiden innfridde detaljhandelstallene, mens industriindeksen for New York-regionen var langt sterkere enn ventet.

Dow Jones-indeksen var oppe på sitt høyste nivå på 16 måneder tidlig i sesjonen etter en oppgang på 500 punkter så langt i oktober, før selgerne tynget markedet. Indeksen endte ned 0,1 prosent til 9.804,83. Nasdaq-indeksen, som begynner å nærme seg 2.000 merket, endte ned 0,2 prosent til 1.939,10. Den brede S&P 500-indeksen falt 0,3 prosent til 10.46,74.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere