RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Techsektoren ga rally

Sist oppdatert:
Intel og halvledersekotren ga techledet oppgang i USA torsdag
Teknologibørsen Nasdaq ledet an i oppgangen for det amerikanske aksjemarkedet i kveld. Det var det overrraskende varslet om en endring av toppledelsen i Intel som satte fart i teknologisektoren.

Den gamle topplederen Andrew Grove går nå av som styreformann for selskapet han grunnla. Samtidig overtar dagens konsernsjef Caig Barrett etter Grove i styret og gir konsernsjefstolen til finansdirektør Paul Otellini. Radarparet Grove og Barrett er henholdsvis 68 og 65 år og skiftet ble godt mottat på Wall Street.

Sjefskifte i Intel var ikke alene årsaken til oppgangen, nye positive analsyer rundt prosessorsektoren bidro til å dra opp markedet.

I tillegg til Intelnyheten ble markedet drevet opp av nye fall i oljeprisen, som nå logger femte handelsdag på rad under 50 dollar fatet. Desemberkontrakten falt i kveld 1,44 dollar til 47,42 dollar og utlignet dermed mesteparten av gårsdagens opptur.

Den eneste større skuffelsen i kveld var drikkevaregiganten Coca Cola som ble sendt ned etter å ha kommet med skuffende guiding.

Nasdaq-indeksen endte til slutt opp 1,3 prosent til 2.061,27, og befestet dermed posisjonen over det viktige 2.000-nivået.

Dow Jones-indeksen endte til slutt opp 0,8 prosent til 10.469,84, mens det brede markedet ved S&P 500-indeksen steg 0,9 prosent til 1.173,48. Obligasjonsmarkedet var stengt i kveld i forbindelse med fridagen Veteranens Dag.

Slutt Oslo: Barbert oppgang

Det begynte sterkt på Oslo Børs torsdag men børsen klarte ikke holde tritt med Europa og falt tilbake i takt med oljeprisen. Frontline hindret røde tall.

Aksjene på Oslo Børs skled ned til en oppgang på 0,17 prosent torsdag etter at dagen startet godt med fin oppgang i de fleste store selskapene. Oljeprisen fortsatte å svekke seg og trakk de største børslokomotivene ned med seg. Dermed sluttet Oslo Børs for andre dag på rad under 220 nivået på hovedindeksen.

Statoil endte uendret til kurs 90,50 mens Hydro falt 1,27 prosent til 467 kroner. Også DnB NOR endte uendret, mens dollarsensitive Yara endte ned 0,36 kroner til 69 kroner aksjen. Tandberg falt hele 2,25 prosent til 65,25 kroner aksjen.

Det var oljeprisen som sendte aksjene på Oslo Børs ned, kombinert med en del salgstrykk fra utenlandske aktører, får iMarkedet opplyst fra meglerhold. Mens børsene i Europa var opp store deler av dagen begynte Oslo Børs å dale nedover etter klokken ett.

Flyselskapet Norwegian kom med tall før børsåpning og kunne melde om nye tap, men ikke så mye som analytikerne hadde ventet. Emisjonsfrykt sendte aksjen ned 1,10 prosent ved stengetider, etter at aksjen hadde vært nede over 5 prosent i løpet av dagen. Aksjen sluttet på 9 kroner.

Dagens motvekt til de labre aksjene ble John Fredriksen og Frontline som bare fortsetter å stige. På en evigvarende strøm av gode ratenyheter stiger aksjen torsdag opp 3,49 prosent, til 356 kroner aksjen.

Dagens soleklare vinner ble industriselskapet Scana Industrier, som steg 22,22 prosent til 1,54 kroner. Pareto Securities er ute med en svært positiv analyse av selskapet der det opereres med et kursmål på 2 kroner aksjen. Pareto skrev i analysen at på de forventede inntjening for 2005 ville gårsdagens kurs bety en P/E på 2.25.

I USA var børsene opp ved stengetid i Oslo, og S&P kunne notere en oppgang på 0,33 prosent mens Nasdaq stiger 0,37 prosent. I London var FTSE-100 indeksen opp 0,65 prosent mens DAX-indeksen i tyskland var opp 0,83 prosent da det stengte i Oslo.

Åpning USA: Forsiktig opp

Etter drøye ti minutters handel er Dow Jones-indeksen opp 0,3 prosent i New York, og teknologibørsen Nasdaq følger samme spor.

Det er i tråd med signalene før åpning i dag.

Før USA: Klart for oppgang

De amerikanske børsene ligger an til å stige fra åpning i dag.

Handelen med futures mot de viktigste amerikanske aksjeindeksene peker mot oppgang i ettermiddag. Både S&P 500 og Nasdaq-futuren er i pluss i forhold til gårdagens sluttkursen.

En oljepris som er på retur og oppgang på de europeiske børsene er blant faktorene som er ventet å trekke opp fra start i ettermiddag.

Det er litt amputerte verdipapirhandel i USA i dag, obligasjonsmarkedet holder stengt som følge av Veterandagen. Det er heller ingen makrotall som publiseres i dag.

Etter børs kommer computergiganten Dell med tall, mens konsumprisindeksen for oktober frigjøres fredag.


Lunsj: Holder oljeoppgang

Oslo Børs har beveget seg sidelengs etter et løft fra åpning.

Hovedindeksen er klokken 12 opp 0,4 prosent torsdag etter oppgang for en del av de oljerelaterte aksjene med Frontline, Hydro og Statoil i spissen.

Oljeprisen snudde opp igjen i går kveld noe som har reversert noe litt av fallet Hydro og Statoil opplevde onsdag. Telenor og Orkla bidrar også til å holde børsen i pluss i dag.

Markedet har imidlertid ikke klart å henge på oppgang ute i Europa som har kommet utover formiddagen. Mens de viktigste europeiske børsene var marginalt ned i tidlig handel er de nå opp 0,8 prosent.

Seismikkselskap TGS-Nopec er blant vinnerne i dag etter å ha overrasket markedet med sterke tall for tredje kvartal, Aksjen har steget 5,6 prosent frem til lunsj og handles på 128,25 kroner

Norwegian er å finne i andre enden av skalaen etter å ha lagt frem sin rapport for tredje kvartal, samt trafikktall for oktober. I tillegg er aksjen preget av et oppslag i Dagens Nøringsliv i dag hvor investor Petter A. Stordalen sier selskapet må hente penger. Stordalen er klar til å bla opp. Aksjen er ned 1,2 prosent, men har steget utover formiddagen etter et kraftig fall fra åpning.

Frontline fortsetter å stige i dag etter nye oppgang i ratene og kurshopp i USA i går kveld. Aksjen er opp 2 prosent til lunsj.

Laksjeaksjene har fått et lite løft i dag etter at EU har utsatt behandling av en innføring av minstepriser på norsk laks. Det er nå tvil om det er flertall for slike restriksjoner i EU.

Til lunsj er 63 aksjer opp og 32 aksjer ned på Oslo Børs.


Åpning Oslo: oljesmurt oppgang

Aksjene åpnet i positivt lende i Oslo etter oljeprisoppgang. Frontline leder an oppgangen etter flere gode ratenyheter.

Oslo Børs åpner over det psykologiske 220 nivået torsdag, og kan noen minutters handel skilte med en oppgang på 0,46 prosent.

Det er Frontline som av de store selskapene driver børsen opp, med en oppgang på 2,33 prosent mens Statoil og Hydro stiger nærmere en prosent etter et come-back i oljeprisen.

I Europa er aksjene i negativt leide, DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,1 prosent mens FTSE-100 i London er ned 0,06 prosent.

Før Oslo: Mot oppgang

Ute i Europa er de viktigste børsene nærmest flate en halvtime før åpningen av handelen på Oslo Børs. De kopierer dermed utviklingen i USA onsdag kveld, der teknologi var svakt ned, es resten av markedet var nær uendret.

Oljerelaterte aksjer fikk imidlertid et løft i går kveld etter at de amerikanske oljelagerrapportene utløste en kraftig rekyl i oljeprisen. Den steg ed 3 prosent til nivåer rett under 49 dollar.

Her hjemme kan dette gi løft for Statoil og Hydro og oljeserviceaksjene. Både Statoil og Hydro ble solgt ned tildels kraftig i går på signalene fra blant annet det internasjonale energibyrået IEA om at oljeprisen er på vei ned. Begge aksjene endte høyere i USA enn sluttkursene i Oslo.

Dollaren har holdt seg nærmest uendret siden fallet i går, og ser ikke ut til å bli en stor faktor i dagens handel slik den var i går.

Frontline forventes i forbli i fokus i dag i det tankratene fortsetter å stige sammen med annenhåndsverdiene. Mange redere jakter nå på Hilmar Rekstens rekord fra tidlig på 1970-tallet da han sluttet ut en supertanker på 400.000 dollar dagen. Ratene i Midtøsten ligger for øyeblikket på drøyt 250.000 dollar dagen. Frontline endte på ny historisk topp i dollar i New York i går.

Norwegian har lagt frem tall i dag og de var noe bedre fryktet. I tillegg er trafikktallene fra oktober ute, viste en bedre trend enn fryktet. Samtidig har investor Petter A. Stordalen vært ute i DN i dag og varslet emisjonsbehov i Norwegian. Stordalen er klar til å delta.

Seismikkaksjen TGS-Nopec forventes å sige fra åpning i dag etter å ha overrasket med bedre tall enn ventet. Selskapet er også nå langt på vei i mål i forhold til å nå guiding for året.

TFDS og Luxo har også vært ute med tall i morges. TFDS senket guiding for året tross klar bedring i tredje kvartalstallene, mens Luxo fortsetter å slite med fallende inntekter og vanskelige markeder.

Børsene morgen: Fall i Japan

Det japanske aksjemarkedet faller i natt etter svak ordreinngang.

Tokyo-børsen har falt tungt i natt som følge av en skuffende makrorapport. Nikkei 225-indeksen var ned 1,4 prosent til 10.846,90 rett før stengtetid i morges etter det største fallet på neste tre uker.

Det var rapporten for ordreinngang til maskinindustrien som senket markedet. Den viste et overraskende fall og markedet tolket det som et signal om skavere inevsteringstakt.

Børsen var i pluss før rapporten etter at den japanske valutaen yen hadde falt markert mot dollar.

Ellers i Asia var det oppgang etter styrking av dollaren etter at sentralbanken satte opp styrignsrenten i går. Den sørkoreanske gikk voerraskende den motsatte veien i nat å senket landets styringsrente.

Slutt USA: Fall etter rentebeskjed

De amerikanske børsene klarte ikke holde hoidet over vannet og endte onsdagens handel i minus etter handelsbalanse og rentebeskjed.

De amerikanske indeksene falt onsdag etter rentebeskjed og handelsbalansen for september.

Dow Jones falt 0,01 prosent og klarte seg best, mens S&P 500 falt 0,1 prosent. Nasdaq-indeksen falt 0,43 prosent.

Aksjene var tidligere på dagen i positivt leide etter beskjeden om at den amerikanske sentralbanken satt opp renten med 0,25 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere