RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Teknologirally

Sist oppdatert:
Det var teknologirally på Wall Street torsdag kveld norsk tid. Nasdaq-indeksen ble løftet til ny top
Uttalelsene til chipgiganten Intel, om at PC-markedet så ut til å bedre seg, førte til et teknologirally på Wall Street. Nasdaq Composite-indeksen ble løftet opp av PC- og chipselskapene. Også for Dow Jones-indeksen var det oppgang.

Dow Jones-indeksen endte dagen opp 26,17 poeng til 9.423,68 poeng, mens Nasdaq-indeksen steg rundt 1 prosent til 1.777,55 poeng.

Nasdaq-indeksen har ikke vært høyere på de siste 16 månedene.

Det amerikanske aksjemarkedet ble løftet opp av positive nøkkeltall fra den amerikanske sentralbankens avdeling i Philadelphia. I tillegg til dette kom det positiv jobbtall fra det amerikanske markedet.

Blant nyhetene fra Wall Street var meldingen fra Walt Disney en av de mest utslagsgivende. Walt Disneys nevø Roy Disney uttalte at han ønsker å selge sin 40 prosent eierandel i media og underholdningsselskapet. Nyheten førte til et kursfall på 2,5 prosent.

På New Yorks råvarebørs steg oljeprisen med 84 cent til 31,88 dolar pr. fat, mens gullprisen falt hele 5,20 dollar til 361,80 dollar.

Dollaren styrket seg mot euro, men falt mot yen.

Slutt Oslo: Oppgang

Det var en ny god dag for investorene på Oslo Børs torsdag. Hovedindeksen løftet seg hele 1,41 prosent til 151,98 poeng, og dermed fortsetter den knallsterke utviklingen i aksjemarkedet.

Blant delindeksene på Oslo Børs var det særlig IT-indeksen som løftet seg. Dagens vinner var imidlertid Fjord og Pan Fish, og oppgangen kom etter lysninger i laksmarkedet.

Blant taperne var gullselskapene Equanor og Int. Gold Exploration. Begge aksjene ble sendt ned på grunn av styrken i aksjemarkedet.

Av de største aksjene var det klar oppgang for Frontline. Investorene spekulerte i at uroen i Venezuela vil føre til at eksporten fra den arabiske gulf ville øke. Dette betyr igjen høyere tankrater og kursløft for Frontline.

Frontline-aksjen endte dagen opp hele 7 prosent til 114,50 kroner.

Ellers var det altså en rekke IT-selskaper på vinnerlisten. Gode tall fra Nera-konkurrenten Thrane & Thrane dro opp aksjekursen til Bergen-selskapet. Nera endte dagen opp 4,5 prosent til 16,30 kroner.

Åpning USA: Oppgang

Etter et kvarters handel er Nasdaq opp rundt 0,6 prosent, mens S&P 500 og Dow Jones stiger 0,3 prosent.

Før åpning: Mot oppgang

Det ligger an til en positiv start på de amerikanske børsene torsdag. Gode arbeidsmarkedstall dro opp.

De amerikanske børsene ligger an til en positivt start torsdag ettermiddag norsk tid. Allerede før de positive jobbtallene var ute i markedet, pekte det mot oppgang.

Nøkkeltall, som viste at arbeidsledigheten i USA ser ut til å gå nedover, var ytterligere et dytt mot en positiv børsstart på Wall Street.

Tirsdagens og onsdagens skuffelse over datakjempen Hewlett-Packard var glemt. Oppturen i Europa var også med på å dra opp.

Rapportene om at Chemical-Ali skal være tatt i Irak, ble også mottatt godt av investorene.

Lunsj Oslo: Solid oppgang

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,9 prosent til 151,2 poeng klokken 12:30 torsdag.

Frontline er i fokus, og stiger me 5 prosent til 112 kroner. Bakgrunnen kan være sammensatt. Det er igjen politisk uro i Venezuela, noe som kan føre til økt behov for oljetransport. Overraskende lagertrekk i USA bidrar nok også. Samtidig er det enkelte tegn til at utviklingen i tankartene igjen er blitt mer positive.

Lakseaksjene Pan Fish og Fjord er på vinnertoppen. Begge er opp 8-9 prosent.

Goodtech gjør det også godt, med en oppgang på 7 prosent, etter kvartalstall.

Tandberg Television stiger 5 prosent til 22,80 kroner, etter at to styremedlemmer har kjøpt aksjer.

Børstaper er gullselskapet Ecuanor, som faller 10 prosent. Andre gullaksjer som IGE eller Kenor faller også, etter at gullprisen har falt det siste døgnet.

Åpning Oslo: Følger Europa opp

Oslo Børs åpner opp torsdag, og følger etter øvrige børser i Europa.

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,7 prosent til 150,9 poeng etter en halv times handel torsdag.

Dermed følger Oslo Børs opp trenden ute i Europa i dag.

Her hjemme er Goodtech børsvinner, etter å ha kommet med sitt første positive kvartalsresultat siden 1997. Aksjen er opp 12 prosent til 76 øre.

Natural faller derimot med 5 prosent til 38 kroner etter sine kvartalstall.

Frontline trekker ellers solid opp, med 3 prosent til 110,50. Her kan det trekke opp at det er økende uro i Venezuela, hvor det er levert over 2 millioner underskrifter med krav om at president Hugo Chavez må gå av. Dersom dette igjen fører til problemer for landets oljeproduksjon, vil det igjen gi behov for økt kapasitet for å frakte olje til USA, hvor det også kom overraskende lave lagertall i går.

Tandberg stiger 1 prosent etter en oppdatering i går ettermiddag. Denne ga lite nytt.

Tandberg Television er på sin side opp 4 prosent etter melding om innsidesalg fra to styremedlemmer.

Nera stiger 3 prosent etter gode tall fra konkurrenten Thrane & Thrane.

Før Oslo: Opp i Europa

Verdens børser har reist seg etter en dårlig dag i USA i går. Det stiger i Asia og Europa.

De ledende europeiske børsene er torsdag opp rundt en halv prosent i snitt.

USA ble i går trukket ned fra start av dårlige tall fra IT-giganten Hewlett-Packard, men utover dagen i går og i Asia og i Europa i dag er fokus flytte tilbake mot de stadig mer lovende vekstutsiktene i USA.

Her hjemme kom Tandberg i går ettermiddag med en midtkvartalsoppdatering. Denne bekreftet det som har vært sagt før og må sies å være på det jevne, men hvis man håpet på noen betydelig oppjustering av signalene, kan man ha blitt skuffet.

I dag har det kommet kvartalstall fra Natural og Goodtech. Sistnevnte gikk i pluss for første gang siden 1997. Natural leverte også et lite overskudd, og melder om at utviklingen i de strategiske avtalene går som forventet.

I Tandberg Television har to styremedlemmer kjøpt aksjer. Dette vil nok tolkes positivt, men på den annen side har det krydd av oppkjøpsrykter rundt selskapet. Og hvis styret skulle være orientert om en slik mulighet, kunne neppe innsiderne kjøpt aksjer...

Oljeservicesektoren gikk generelt godt på en svak dag i USA i går. Uro i Midt-Østen og overraskende lagerfall i USA støtter oljeprisen.

Børsene morgen: Ned i USA, opp i Asia

Asiatiske børser stiger robust torsdag, tross kursfall i USA i går.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo er opp 0,8 prosent til 10.375 poeng klokken 07:40 norsk tid torsdag.

Det er også klart positivt på øvrige Asia-børser. De flest viktige børsene er opp mer enn Japan.

Svake tall fra IT-giganten Hewlett-Packard trakk ned i USA, men etter hvert ser markedene ut til å ha konkludert med at dette mer er et selskapsproblem enn et generelt svakhetstegn.

I alle fall viser kommentarene fra Asia torsdag at man legger mye større vekt på den jevne strømmen av makrotall fra USA som indikerer bedre fart i dette, verdens viktigste eksportmarked.

Slutt USA: HP dro ned

Det ble kursfall på Wall Street onsdag, og datakjempen Hewlett-Packard var blant dem som dro ned.

Hewlett-Packard falt 10 prosent i det amerikanske aksjemarkedet onsdag. Kursraset for HP-aksjen dro også ned Dow Jones-indeksen i mot det at datakjempen inngår i Dow-indeksen.

Dow'en falt 26,19 poeng til 9.402,71, mens Nasdaq-indeksen var nær uendret. Det generelle markedet var også nesten flatt. S&P 500-indeksen var tilbake 0,76 poeng til 1001,59 poeng.

Wall Street ble særlig påvirket av det dårlige HP-resultatet ved starten av børsdagen, mens det mot slutten av handelsdagen bli igjen fokusert på den økonomiske bedringen i det generelle markedet i USA. Etterhvert ville ikke investorene tolke Hewlett-Packard-tallene som representativt for det resten av datamarkedet.

Dollaren steg mot euro, men falt mot yen. I råvaremarkedet steg oljeprisen i New York med 40 cents til 31,10 dollar pr. fat. Samtidig steg gullprisen med 4 dollar til 367 dollar pr. unse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere