RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Teknologiras

Sist oppdatert:
Kvelden før 11. september var Osama bin Laden igjen på banen. Wall Street reagerte med å sende aksjekursene ned
Teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned hele 2,6 prosent til 1.823,81 poeng, noe som var det største fallet for indeksen på én måned. Den brede S&P 500-indeksen var ned 1,2 prosent til 1.010,92 poeng i handelen onsdag, mens Dow Jones-indeksen falt 0,9 prosent til 9.420,46 poeng.

Aksjemarkedet var lenge kun moderat i minus, men snøballen begynte å rulle etter klokken 14.00 amerikansk tid. Da var mannen bak 11. september-terroren tilbake på den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera. Hintene om bin Laden var nok til å få investorene til å skjelve i buksen.

Det er vente at også handelen 11. september vil preges av de tragiske hendelsene for to år siden.

I teknologisektoren var programvareselskapet Adobe ute med bedre tall enn ventet i andre kvartal etter børsslutt. Adobe meldte om et resultat pr. aksje på 27 cent i siste kvartal, noe som var 2 cent bedre enn analytikerne hadde ventet.

Texas Instruments ble sendt ned hele 7,4 prosent, til tross for positiv oppjustering av resultatestimatet for tredje kvartal. Bakgrunnen var at Texas Instruments-ledelsen ikke kom med noen positive uttalelser knyttet til fremtiden i sin telefonkonferansen med analytikere og investorer.

Dow-komponent Johnson & Johnson meldte om positive nyheter for et av sine hjerteprodukter.

På New Yorks råvarebørs steg oljeprisen 17 cent til 29,35 dollar pr. fat. Gullprisen falt 1,70 dolar til 381,10 dollar pr. unse, noe som altså var ned fra rekordnivåene tirsdag.

Slutt Oslo: Tung dag

På Oslo Børs var nedgang og hovedindeksen sank med 1,4 prosent til 153,5 poeng onsdag.

Flere av de store selskapene falt tilbake, og det var generelle svake børser og dollarsvekkelsen som dro ned. Statoil, Tandberg, Frontline, Aker Kværner, RCL og Tomra falt 2 til 4 prosent.

Tomra falt hele 4,6 prosent til 43,40 kroner etter at iMarkedet skrev om nye problemer i det tyske markedet.

IT-aksjene falt igjen onsdag, og det var fortsatt skuffelsen rundt Nokia-oppdateringen tirsdag som preget denne sektoren. Tandberg falt helt 2,3 prosent, men også Tandberg Television, Ementor, Opticom og Visma falt tilbake.

Etter en rekordsterk gullpris i New York ble gullaksjene sendt opp i løpet av handelsdagen. På slutten gikk imidlertid luften ut av ballongen for de gullrelaterte aksjene på Oslo Børs.

Åpning USA: Moderat nedgang

Wall Street åpnet med moderat kursfall onsdag ettermiddag. Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,8 prosent til 1.858,60 poeng, mens Dow Jones-indeksen var ned 0,2 prosent til 9.490,98 poeng. Den brede S&P 500-indeksen falt tilbake 0,25 prosent til 1.020,68 poeng.

Før USA: Nedgang indikeres

De ledende børsene i Europa er ned onsdag, og det indikeres også fall fra start i USA. Futurehandel på aksjeindeksene indikerer et marginalt fall for S&P 500 og en snau prosent ned for Nasdaq.

Markedet likte ikke en guiding fra Texas Instruments, selv om selskapet egentlig oppjusterte bunnen for sitt kvartalsanslag. Tydeligvis hadde investorene ventet mer, og aksjen er ned i handel før børs.

Dette tynger også andre chip- og IT-aksjer på Nasdaq. Markedet har lagt til grunn en betydelig resultatfremgang i tredje kvartal, og kan lett bli skuffet dersom signalene fra selskapene ikke er entydig positive.

Oslo lunsj: Sterkt fall

Det var fall på Oslo Børs onsdag. Dollar-fallet var en av årsakene til kursfallet.

Tirsdag svekket dollaren seg mot norske kroner. Dette, og negative effekter etter Nokia-skuffelsen tirsdag, førte til kursfall på Oslo Børs.

Til lunsj var Hovedindeksen ned 1,45 prosent til 153,41 poeng.

Det var en rekke tunge og dollar-sensitive aksjer som dro ned på Oslo Børs. Norske Skog var ned 3,7 prosent til 131 kroner og Tandberg var ned 2,75 prosent til 49,60 kroner.

Hydro og Statoil var ned henholdsvis 1,4 prosent til 383 kroner og 1,8 prosent til 69 kroner.

SAS er ned hele 6 prosent til 56,60 kroner.

RCL-aksjen var ned 2,7 prosent til 220 kroner, på Sars-frykt i cruiseindustrien.

Blant de relativt få vinnerne, finner vi blant andre Acta og DNSD, med oppgang på henholdsvis 3 og 2 prosent - den første åpenbart etter store innsidekjøp, den andre etter en gjennombruddskontrakt i Vest-Afrika.

Det er fall også på øvrige europeiske børser, men Oslo Børs er blant de verste i dag.

Åpning Oslo: Nedgang etter dollarfall

Hovedindeksen fulgte utviklingen på de internasjonale børsene, og falt tilbake. Indeksen falt 0,9 prosent til 154,26 poeng rett etter åpningen.

Blant de tunge aksjene på Oslo Børs var det særlig RCL, Tandberg og Norske Skog som dro ned etter åpningen.

RCL-aksjen falt etter kursfall også i USA. Investorene er bekymret for at et enkelt nytt Sars-utbrudd vil føre til problemer for cruise-industrien. I Tandberg var det gevinstsikring som preget aksjen. I tillegg til dette bel aksjen dratt ned av et kraftig dollaren-fall tirsdag, noe som slår negativt ute for en rekke selskaper på Oslo Børs.

Dollarsvekkelsen var også bakgrunnen for kursfallet til Norske Skog. Aksjen falt 2,6 prosent til 132,50 kroner etter åpningen. I tillegg til dette var investorene lite påvirket av annonseringen av en kinesisk avispapirprodusent.

På vinnerlisten ved åpningen var, som ventet, de gull-relaterte aksjene. Gullprisen gikk i taket på New Yorks råvarebørs tirsdag kveld norsk tid. Dette har ført til kraftig kursløft for gullrelaterte aksjer i hele verden.

I Oslo var Kenor-aksjen opp 4,6 prosent til 5,70 kroner, mens Ecuanor var opp 9 prosent til 0,73 kroner.

Før åpning Oslo: Gullaksjene i fokus

Det har vært moderat nedgang på USA-børsene og Asia-børsene det siste døgnet. Også de ledende europeiske aksjeindeksene startet onsdagens handel med moderat nedgang.

DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,5 prosent til 3.576,95 poeng, mens CAC 40-indeksen i Paris var ned 0,4 prosent til 3.361,07 poeng. I London var det nedgang på 0,3 prosent 4.252,90 poeng.

Det ventes at gullrelaterte aksjer vil være i fokus på Oslo Børs. I går ble det ny toppnotering for gullprisen på New Yorks råvarebørs.

På den andre siden av skalaen ventes det videre fall for RCL-aksjen. I USA-handelen tirsdag sendte investorene aksjen ned på ny Sars-frykt. Det er oppdaget et nytt Sars-tilfelle i Singapore, noe investorene ikke liker.

DNO har igjen plassert ut egne aksjer i selskapet, og dette vil trolig ikke minske krigen mellom de to dominerende aksjonærgruppene i selskapet.

Det er meldt om nye store innsidekjøp i Acta, noe som trolig vil bli positivt mottatt i aksjemarkedet.

Børsene morgen: Fall i USA og Asia

Nikkei 225-indeksen i Tokyo falt onsdag 0,6 prosent til 10.856,32.

Gårsdagens noe skuffende omsetningssignaler fra Nokia har tynget børsene.

Det er jevnt over fall også på andre asiatiske børser, med Korea som et positivt unntak.

Slutt USA: Tech og detaljhandel ned

Det ble tilbakefall på de amerikanske børsene tirsdag etter svake Nokia-signaler og detaljhandels nedgradering.

Nokias tredje kvartalsoppdatering ga telekomsektoren og Nasdaq en nesestyver tirsdag kveld. Nasdaq-indeksen logget fall for andre handelsdag av elleve.

En nedgradering av den store detaljhandelskjeden Home Depot fra Goldenman Sachs ga nedtur for Dow Jones og detaljhandelssektoren. McDonald's og Alcoa holdt Dow Jones fra de store fallene.

Amerikanske analytikere viste til gevinstsikring som en del av kveldens tilbaketog for indeksene, men erkjenner samtidig at markedet er på vei inn i perioden for eventuelle resultatvarsler for tredje kvartal.

Dow Jones Industrial Average endte til slutt ned 0,8 prosent til 9.597,41, mens den brede S&P 500-indeksen falt tilsvarende til 1.023,16. Nasdaq-indeksen endte ned 0,8 prosent til 1.873,43.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere