RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Tilbake i pluss

Sist oppdatert:
De amerikanske aksjeindeksene var tilbake i pluss tirsdag kveld. Investorene ignorerte svake ISM-tall og Irak-krigen
Det var en moderat oppgang på de amerikanske børsene tirsdag kveld. Dermed ble fire dager med tap avsluttet.

Dårlige makrotall for amerikansk produksjonssektor ble ignorert av investorene og Dow Jones-indeksen la på seg rundt 80 poeng, mens Nasdaq-indeksen steg 7 poeng.

Dow Jones endte opp 0,97 prosent til 8.069,86 poeng, mens Nasdaq endte opp 0,53 prosent til 1.348,27. S&P 500-indeksen steg 1,21 prosent til 858,47 poeng.

Institute for Supply Management (ISM) kom med tall for mars, som viste fall i produksjonsaktiviteten. Indeksen viste lavere aktivitet for første gang siden oktober 2002, og kom inn på 46,2 poeng mot 50,2 i forrige måned. Analytikerne ventet i snitt et marstall på 48,6 poeng.

Alt under 50 poeng indikerer at stagnasjon i produksjonssektoren.

Etter at investorene fikk sett nøyere på ISM-tallene var det områder som viste bedring. Blant annet gjalt dette økningen i nye ordre og økningen i priser.

Oljeprisen falt 1,26 dollar til 29,78 dollar på avblåsningen av streiken i Nigeria. Gullprisen falt også i New York ved avslutning med 1,70 dollar til 335,40 dollar pr. unse.

Slutt Oslo: Svakt ned i rolig aksjemarked

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen ned 0,42 prosent til 103,59 poeng.

Blant de største aksjene på børsen var det tilbakegang. Statoil og Hydro falt på nedgangen i oljeprisen. Oljeprisen falt da generalstreiken i Nigeria ikke ble noe av.

Frontline-aksjen var tyngst av de store. Aksjen falt 3,2 prosent til 75,50 kroner. Det var ratefallet og det rolige stortankmarkedet som sendte Frontline-aksjen ned.

Tomra-aksjen falt litt tilbake etter gårsdagens kraftige kursløft. iMarkedet refererte en analyse fra ABG Sundal Collier tirsdag hvor det ble advart mot dårlige resultater i første halvår fra panteautomatprodusenten.

Sense-aksjen steg 34,69 prosent til 3,30 kroner tirsdag. Det var budet fra Reitangruppen på 3,50 kroner pr. Sense-aksje som dro opp kursen. iMarkedet skrev tirsdag at de største aksjonærene i Sense ennå ikke har bestemt seg for om de ønsker å selge aksjene i selskapet. Et interessant poeng ved budet er at Reitangruppens Nadir Nalbant, som tidligere var sjef i Sense, lurer i kulissene i budet på Sense.

Tandberg-aksjen viste også oppgang tirsdag, og endte til slutt opp 0,55 prosent til 18,40 kroner. Oppgangen kom til tross for at partneren Radvision kom mer resultatvarsel tirsdag ettermiddag.

Fiskeaksjene Pan Fish og Fjord løftet seg med henholdsvis 10 prosent og 11,1 prosent tirsdag. Det var økning i lakseprisen som dro opp kursene til de to selskapene. Fjord meldte også tirsdag om ansettelsen av en ny konsernsjef, Helge Midttun. Dagens toppsjef Paul Birger Torgnes rykker ned til jobben som sjef for den norske organisasjonen.

Før USA: Ligger an til oppgang

Halvannen time før start på Wall Street ligger det an til en oppgang på snaut en halv prosent for Nasdaq og S&P 500-indeksene i USA, basert på handel med indeksfutures.

Siden det er innført sommertid i Norge, men ikke i USA, starter USA-handelen 16:30, mot normalt 15:30, norsk tid.

Det er lite nytt som støtter opp under oppgangen, som også preger europeiske børser etter en svak start, utover en rekyl etter gårsdagens fall.

Svake tall for den lokale innkjøpssjefindeksen i Chicago i USA i går ble i dag fulgt opp av en svak innkjøpssjefindeks i eurosonen.

Lunsj Oslo: Nedgang

Oslo Børs var ned til lunsj fredag på en relativt stille dag. Unntaket tirsdag var Sense-aksjen.

iMarkedet meldte tirsdag morgen at tidligere Sense-sjef Nadir Nalbant var på vei tilbake i Sense. Grunnen var at Reitangruppen har lagt inn et bud på 3,50 kroner pr. Sense-aksje, og Nalbant er Reitans mann i mobilmarkedet.

Sense-aksjen steg 34,7 prosent til 3,30 kroner til lunsj onsdag, og var den soleklare vinneren i aksjemarkedet. Hovedindeksen forøvrig var ned 0,7 prosent til 103,28 poeng.

Fiskeaksjene Fjord og Pan Fish var også blant vinnerne til lunsj. Fjord meldte om sjefsskifte tirsdag morgen. Nå overtar Helge Midttun ledelsen av konsernet, mens Paul Birger Torgnes blir sjef for den norske delen av selskapet. Det var likevel løftet i lakseprisen som fikk kjøperne på banen. Fjord-aksjen steg neste 12 prosent, mens Pan-aksjen var opp 10 prosent til 0,11 kroner.

Frontline-aksjen var tilbake 1,9 prosent ved lunsjtider tirsdag. Grunnen var laber aktivitet i stortankmarkedet.

Åpning Oslo: Svakt opp

Reitangruppens bud på Sense, på 3,50 kroner pr. aksje, fikk Sense-aksjen til å løfte seg tirsdag formiddag. Sense-aksjen var opp hele 35 prosent til 3,30 kroner.

Bak Sense på vinnerlisten var SAS og Tandberg. SAS-kursen ble løftet opp 4 prosent etter at Dagens Næringsliv skrev om kuttplanen til selskapet. Alle kutt taes i mot med takk av aksjonærene i SAS.

Aktiviteten var lav på Børsen etter åpningen. Frontline-aksjen var tilbake på slapp aktivitet i stortankmarkedet. (Se vår tankrapport).

Fjord-aksjen reagerte ikke på lederskiftet i selskapet. iMarkedet meldte tirsdag morgen om at Helge Midttun tar over jobben som konsernsjef i selskapet. Paul Birger Torgnes rykker ned som sjef for den norske operasjonen.

Hovedindeksen var opp 0,16 prosent til 104,22 poeng tirsdag formiddag.

Før åpning Oslo: Markedet igjen på vent

Det ligger an til en ny dag med investorene på gjerdet på Oslo Børs tirsdag.

USA-børsene falt på nyhetene fra Irak-krigen og dårlige makrotall mandag. På Asia-børsene var det også fall etter at Nord-Korea skjøt en ny rakett ut i Gulehavet.

På Europa-børsene var det en oppgang på i underkant av 2 prosent i forkanten av åpningen på Oslo Børs. Et mindre fall enn ventet i USA mandag kveld var årsaken til at Europa-børsene løftet seg.

Børsene morgen: Dårlig nytt fra Asia og USA

Natt til tirsdag ble den japanske sentralbankens kvartalsvise Tankan-rapport offentliggjort. Den viste at japanske bedrifters tiltro til økonomien har svekkes seg for første gang på fem kvartaler.

Indeksen endte på minus 10 i mars, mot minus 9 i desember.

Asiatiske aksjer kom også under press da Nord-Korea sendte en ny rakett ut i Gulehavet.

I Sør-Korea falt Kospi-indeksen 0,8 prosent til 531,51, ledet an av Samsung. Den japanske Nikkei-indeksen var ned 0,3 prosent til 7.958,75.

Kveld USA: Dårlig dag

Etter et markant fall fra start, har USA-børsene hentet seg litt inn utover kvelden.

Dow Jones var ned 1,9 prosent til 7.992,13 poeng, mens S&P 500 var ned S&P 500 1,77 prosent til 848,18 poeng. Nasdaq viste et fall på 2,08 prosent til 1.341,17 poeng.

Krigen i Irak og panikk rundt SARS-epidemien tynger børsene.

I tillegg kom den lokale innkjøpssjefindeksen i Chicago, som er en tidlig varsling for resten av USA, inn med et dårlig tall i mars. Indeksen falt fra 62,4 prosent i februar til 49,1 i mars, mens markedet i snitt hadde ventet 51 prosent. Et tall over 50 indikerer at virksomhetene ekspanderer.

Noe som kan ha trukket opp den siste tiden på dagen er at dette er siste dag i kvartalet. Enkelte forvaltere kan drive såkalt "window dressing" for å pynte på sine avkastningstall.

AOL Time Warner har vært under press i dag etter nye opplysninger om kreativ inntektsføring i mediekonsernets regnskaper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere