RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Tilbake i rødt

Sist oppdatert:
De amerikanske aksjeindeksene endte igjen i rødt torsdag
Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 0,9 prosent til 1.881,92 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen falt 0,8 prosent til 1.033,65 poeng. Dow Jones-indeksen falt 0,7 prosent til 9.619,42 poeng.

Dermed endte aksjeindeksene igjen i rødt, etter at markedet balanserte rundt nullnivået hele dagen.

Tidlig på dagen ble markedene rystet av flyuhellet som førte til at terrorberedskapen ble koblet inn i Det hvite hus. I tillegg til dette smalt det nye bomber i den tyrkiske byen Istanbul torsdag. Etter at uhellet knyttet til Det hvite hus ble løst, ble det aksjerally på Wall Street. Rallyet holdt altså ikke ut dagen. Til slutt ble markedet påvirket av kursfall innen tourist-relaterte aksjer og løft i oljeprisen. Dollarfrykten virket også igjen inn på markedet.

Dollaren svekket seg mot yen og euro i løpet av torsdagen. I råvaremarkedet i New York falt oljeprisen 30 cent til 31,77 dollar, som likevel er en sterk oljepris. Gullprisen falt 1,10 dollar til 393,70 dollar.

Tilbake i aksjemarkedet steg Walt Disney-aksjen i forkant av selskapets resultatrapport. Den kom etter børsslutt torsdag.

Til tross for en sterk kvartalsrapport falt Hewlett-Packard-aksjen i den offisielle handelen torsdag. Hewlett-Packard-aksjen falt 1,5 prosent.

Slutt Oslo: Pluss etter vinglete dag

Oslo Børs hovedindeks steg 0,2 prosent til 158,6 poeng torsdag, etter en viglete dag hvor internasjonale forhold dominerte.

Børsen åpnet opp, etter oppgang i USA og Asia det siste døgnet, men falt hardt da det ble meldt om nye bombeangrep i Tyrkia. Så klatret børsen igjen til pluss, før den stupte da det ble meldt at Det hvite hus var evakuert. Igjen klatret den opp da dette viste seg å være på grunn av en uskyldig misforståelse. Og så fikk vi et lite kick i sluttauksjonen da det kom inn høyere tall enn ventet for ledende indikatorer i USA.

Av selskaper var Tandberg i fokus etter sin midtkvartalsoppdatering i går. Det ser ut som meglerhusene stort sett holder på sine anbefalinger i dag. Aksjen endte opp 1,3 prosent til 48,30 kroner.

Mest omsatt var Telenor, som falt en halv prosent til 38,90 kroner.

Seismikkselskapet GGS steg 6 prosent til 2,58 kroner etter å ha meldt om en ordning med sin største kreditor etter børs i går.

IT-selskapet Apptix fortsatte fallet fra i går, og endte ned 6 prosent til 12 kroner, etter at innsideren Bjørge Gretland har solgt aksjer.

Norske Skog steg 2,3 prosent til 131 kroner, etter et rykk i sluttauksjonen, muligens inspirert av de ledende indikatorene i USA.

Åpning USA: Fall

USA-børsene faller på grunn av terrorfrykt.

USA-børsene åpnet som ventet ned torsdag. Akkurat i åpningsminuttene kom det også meldinger om evakuering av Det hvite hus, men dette ser nå ut til å være avklart, og faren erklært over.

De ledende indeksene er nå ned rundt en halv prosent.

Før USA: Venter terror-fall

Bombeangrepene i Tyrkia ventes å senke USA-børsene i dag.

Basert på futurehandel på de amerikanske aksjeindeksene, ligger det an til at S&P 500 vil falle snaut en halv prosent, mens Nasdaq ventes ned mellom en halv og en hel prosent.

Hovedfokus er bombeangrepene i Tyrkia. På selskapsfronten kom Hewlett-Packard med bra tall etter børs i går, og kan påvirke markedet positivt.

Oslo lunsj: Tynget av skvetne investorer

Nye bomber i Tyrkia tynget børsene torsdag til lunsj.

Torsdag smalt det to nye terrorbomber i Tyrkias storby Istanbul. Dette fikk skvetne investorer i hele Europa til å selge seg ned.

På Oslo Børs var Hovedindeksen ned 0,2 prosent til 157,96 poeng, mens børsene i Europa var mye mer ned. DAX-indeksen i Frankfurt falt hele 1,3 prosent til 3.605,08 poeng, mens FTSE-indeksen i London var ned 0,8 prosent til 4.290,90 poeng.

På Oslo Børs var det særlig RCL-aksjen som reagerte negativt på de nye terrorbombene. Cruiseindustrien er veldig følsom for terrorspekulasjonene, og RCL-kursen var ned 3,12 prosent til 186,50 kroner til lunsj.

Ellers på taperlisten var Eltek og Apptix. Sistnevnte falt 6,25 prosent til 12 kroner etter at storaksjonær Børge Gretland meldte at han hadde solgt seg ned i selskapet.

På vinnerlisten til lunsj var Nordic VLSI. Aksjen steg hele 7,3 prosent til 66 kroner etter at selskapet meldte om en kontrakt på 4,3 millioner kroner.

Tandberg-aksjen steg 1,68 prosent til 48,50 kroner etter at selskapet avholdt en presentasjon onsdag.

Åpning Oslo: Flatt etter Tyrkia-bomber

Torsdag formiddag ble det meldt om tre nye terrorbomber i den tyrkiske hovedstaden Istanbul. Dette førte til kursfall på de europeiske børsene. På Oslo Børs var Hovedindeksen helt flat etter åpningen.

Av selskapsspesifikke ting, var Tandberg-aksjen opp 1,9 prosent til 48,60 kroner. Selskapet avholdt sin midt-kvartalsoppdatering onsdag ettermiddag.

Norske Skog var også svakt opp etter åpningen, men ellers var det kursfall for de tungste norske aksjene.

Vinneren etter åpningen på Oslo Børs var GGS. Aksjen steg etter meldingen onsdag ettermiddag om at GGS har inngått en avtale med sin største kreditor, BGP Internaional Equipment.

På taperlisten var Apptix, hvor storaksjonær Børge Gretland solgte seg ned torsdag morgen.

ABG Sundal Collier holder et teknologiseminar torsdag for investorer.

Fokus etter åpningen var imidlertid bombene i den tyrkiske hovedstaden.

Før åpning Oslo: Mot oppgang

Etter en positiv utvikling på USA- og Asia-børsene torsdag ligger det an til en positiv åpning også på Oslo Børs. Ute i Europa har de ledende aksjeindeksene løftet seg etter åpningen. DAX-indeksen i Frankfurt var opp 0,2 prosent til 3.659,83 poeng, mens FTSE-indeksen i London var opp 0,19 prosent til 4.335,10 poeng.

På Oslo Børs ventes det at nervøsiteten dempes etter at dollarraset har stoppet opp. Det kraftige fallet i dollarkursen er årsaken til de siste dagenes børsfall. Det ventes også at teknologisektoren vil få et løft etter at datakjempen Hewlett-Packard leverte sterke tall onsdag.

Av selskapsspesifikke ting kan nevnes at investoren Børge Gretland har solgt seg ned i ASP-selskapet Apptix. Dette vil trolig tolkes negativ av aksjonærene.

Tandbergs referanseaksje i USA, Polycom, steg kraftig etter Tandbergs midtkvartalspresentasjon onsdag. På presentasjonen var Tandberg-ledelsen igjen forsiktige med å komme med bastante utsikter. Salgsutviklingen til selskapet viser imidlertid fortsatt bedring.

Det siste teknologiselskapet som er verdt å nevne før åpningen er Nera. Tidligere partner, danske Thrane & Thrane, var ute å oppjusterte omsetning- og resultatestimatene for 2003 torsdag.

Oljeprisen falt tilbake onsdag kveld etter at nye tall over utviklingen i de amerikanske oljelagrene, viste oppgang. Gullprisen var stabil i forkanten av åpningen på Oslo Børs.

Børsene morgen: Oppgang i USA og Japan

Det japanske aksjemarkedet fulgte etter det amerikanske, og steg torsdag. En halv time før stengning var Nikkei-indeksen opp hele 2,6 prosent til 9.865,70 poeng. Gode tall fra det amerikanske dataselskapet Hewlett-Packard var med på å dra opp også på Tokyo-børsen.

Eksportaksjene ble også løftet av at den japanske sentralbanken solgte unna yen torsdag. En svak dollar mot yen har dratt i negativ retning for Tokyo-børsen den siste uken.

Det var kun aksjeindeksene i Sør-Korea, Taiwan og Thailand som falt tilbake i Asia torsdag.

Slutt USA: Oppgangen holdt

Det ble endelig oppgang i USA etter fire dager med fall onsdag.

De amerikanske børsene åpnet opp fra start i dag, og falt aldri tilbake igjen.. Kjøperne kom for alvor ut i markedet etter lunsj amerikansk tid, og sendte børsene videre opp.

Børsene har for dagens handel logget fire dager med fall blant annet på bekymring over terroristangrepene i Midtøsten og det økende budsjettunderskuddet.

Det var nok flere investorer som i dag mente at det igjen var kjøpsmuligheter i markedet. Dette hjalp til å sende Dow Jones-indeksen opp 0,7 prosent til 9.690,40, mens teknologibørsen Nasdaq endte opp 1.899,65. Det brede markedet målt ved S&P 500-indeksen steg 0,8 prosent til 1.042,44.

Rekordsterke boligbyggingstall og grei guiding fra General Electrics var blant faktorene som bygget opp under oppgangen i kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere