*Nettavisen* Nyheter.

Slutt USA: Trosset orkan og oljepris

De amerikanske børsene endte opp i torsdag tross oljeprisoppgang

19.05.08 00:45

I dag kom orkanen i land i USA etter å ha herjet Karibien og Mexico-gulfen de siste dagene. Dette førte blant annet til ny oppgang i oljeprisen det siste døgnet, en faktor som gjerne har lagt en demper på børsene i USA de siste månedene.



Markedet trosset imidlertid oljeprisen og økt orkankostnader og hevet se fra onsdagens fall utløst av resultatvarslet fra Coca Cola.



En av årsakene til kvelden oppgang var dagens dose med makrotall, inflasjonen kom inn litt lavere enn ventet, antallet arbeidstrygdsøkende var også lavere enn ventet. Industriindeksen for Philadelphia-distriktet var imidlertid noe skuffende og sendte markedet ned fra dagens toppnivåer.



Dow Jones Industrial Average endte til slutt opp 0,1 prosent til 10.244,49 tross fortsatt fall for Coca Cola, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,3 prosent til 1.123.50.



En opptur for halvleder og internettaksjer sendte Nasdaq opp 0,4 prosent til 1.904,08.



Det var varslet om en ny orkan under oppbygging i det Karibiske hav som sendte oljeprisen opp igjen i dag etter at det ble klart at Ivan ikke ble den trusselen som var fryktet. Det er orkanen med tilnavnet Jeanne som nå er på vei mot amerikansk oljeindustri i Mexico-gulfen.




Slutt Oslo: Oljeopptur til ny topp

Det ble nok en ny toppnotering for Oslo Børs i dag drevet av dollar og olje.



Hovedindeksen endte til slutt opp 1,1 prosent til 212,13 om er nok en ny toppnotering for året på Oslo Børs. All share-indeksen som favner alle selskapene på børsen endte opp 1 prosent til 223,02. Det er ny historisk toppnotering for børsen som helhet. Forrige toppnotering var onsdag.



Det var en bred oppgang med olje og valutaeksponerte aksjer i førersetet. Oslo Børs var på grunn av disse forholdene også den klart sterkeste børsen i Europa. Dollaren begynte å styrke seg kraftig i det børsen stengt onsdag og trenden fortsatt utover dagen i dag. Kronen er også svekket i forhold til euroen som er en viktig valuta for en rekke av de norske eksportbedriftene.



For de oljerelaterte aksjen var det en dobbeleffekt i dag i det både dollaren og oljeprisen styrket seg. Oljeprisoppgang ble noe svakere utover dagen i det orkanen Ivan ikke ser ut til å ramme olje- og gassproduksjonen i Mexico-gulfen så hardt som fryktet.



Frontline, Statoil og Norsk Hydro ledet an i olje/dollar-rallyet.



Frontline fikk kraftig medvind både som følge av rapprotene om de laveste oljelagrene i USA siden februar og på grunn av ny markert oppgang i tankratene. I tillegg har det blitt rapprotert ny rekord for prisene på bygging av supertankere. Aksjen endte til slutt på ny historisk toppnotering på 281 kroner etter en oppgang på 2,6 prosent.



Statoil steg 1,4 prosent til 91,50 kroner, mens Norsk Hydro endte opp0,9 prosent til 461 kroner. Av de meste omsatte aksjene på børsen måtte an i dag ned 19 plass for å finne en aksje uten oppgang.



Fred. Olsen var blant aksjene innen oljeservicesektoren som steg mest i dag. Rykter i markedet om mulige kontrakter . Aksjen endte opp 4,6 prosent til 68 kroner.



Taperlisten var fylt opp med en del aksjer uten tilknytning til olje og valuta, deriblant teknologiaksjer som StepStone, Birdstep, Catch og IBAS.



Kværner var også under press hele dagen etter en negative analyse fra Carnegie som fik bred omtale i Aftenposten. Aksjen endte ned 0,4 prosent til 27,60 kroner etter å ha hentet seg inn utover ettermiddagen.



Kongsberg Gruppen falt 1,1 prosent i dag etter at styret avviste budet fra Nordic Capital etter en behandling av budet.



Åpning USA: Opp

USA-børsene åpner opp torsdag, med teknologisektoren i front.



Etter ti minutter er Nasdaq opp 0,5 prosent, mens Dow Jones og S&P 500 er opp 0,2 prosent.



Oppgangen fra Nasdaq kommer tross et resultatvarsel fra Nortel, som er ned 7 prosent.



Før åpning USA: Mot oppgang

Det peker svakt opp i forkanten av åpningen på Wall Street.



I forkanten av børsåpningen i USA, peker det mot en svakt positiv børsåpning.



Nye arbeidstall fra USA viste en viss bedringen, mens konsumprisindeksen var litt svakere eller omtrent som ventet.



Lunsj: Flater ut på ny topp

Hovedindeksen er opp 0,8 prosent til ny topp for året ved lunsjtider i en bred oppgang. All Share-indeksen handles samtidig på nye historiske toppnivåer for andre dag på rad.



Blant de mest omsatte selskapene på Oslo Børs er det ingen med fall så langt i dag. Det er ikke overraskende Statoil, Frontline og Norsk Hydro som leder an.



Felles for oppgangen i mange av selskapene i dag er en kraftig styrking av dollaren det siste døgnet, samt en svekkelse av kronen mot euro. Dette er positivt for de eksport- og valutaeksponerte aksjene.



I tillegg er oljeprisene igjen i fokus og har steget i dag etter et lite tilbakefall i går. Oljelagersituasjonen i USA og orkanen Ivan er drivkreftene.



Frontline fortsetter å bli handlet på friske volumer og nye historiske toppnivåer i dag i kjølvannet av skipsreder John Fredriksen store nedsalg i går morges. Aksjen er opp 2,2 prosent til lunsj til 280 kroner.



Frontline går på oppgang i ratene og et nytt hopp i nybyggingsprisene på VLCC'er.



Fred. Olsen leder an blant de oljerelaterte aksjene, og etter det iMarkedet forstår er det ubekreftede rykter om en ny kontrakt til en av selskapets rigger som er årsaken. Aksjen er opp 5 prosent til lunsj.



Tomra har også fått ny fart i dag etter at delstaten Schleswig-Holstein i dag bekrefter at de vil sette panteforslaget på dagsorden til Bundesratsmøte fredag neste uke. Aksjen er opp 4,5 prosent til lunsj.



EDB ASA meldte i dag at de er i sluttforhandlinger med IBM om en stor outsourcingsavtale. Dette har senket kursen 0,9 prosent så langt. IT og teknologi er de svakeste sektorene i dag etter fall i USA i går, samt fokus på olje- og industri.



Ute i Europa er børsene fortsatt kun marginalt opp etter å ha utviklet seg tilnærmet flatt siden åpning.



Åpning Oslo: Frontline fører børsen til ny topp

Oslo Børs er på full fart mot ny årstopp med god dollarhjelp.



Oslo Børs er overraskende sterk i tidlig handel torsdag og hovedindeksen er opp nye 0,7 prosent til nok en ny topp for året. All Share-indeksen er derimot på ny all time high for andre dag på rad med 222,38 etter en knapp halvtimes handel.



Det er Frontline som leder an i børsoppgangen som får god drahjelp av både en kraftig dollarstyrking og stigende oljepris.



Det var rett etter børsslutt i går at dollaren begynte å stige kraftig mot blant annet norske kroner. I tillegg har kronen svekket seg mot euroen i morges, noe som også bidrar til å trekke børsen opp med valutaorienterte aksjer i spissen.



Frontline er mest omsatt i tidig handel i dag og er opp hele 2,2 prosent til 280 kroner, som er nye all time high for aksjen justert for utdelingen av Ship FInance-aksjer tidligere i september. I tillegg til dollareffekten så skjøt VLCC-ratene opp i går kveld samtidig som det er satt nye prisrekord på VLCC-nybygg.



Statoil og Hydro er også opp i tidlig handel på grunn av den fortsatt sterke oljeprisen som ha steget i løpet av natten. Det er orkanen Ivan som i all hovedsak gir løftet i oljeprisen. I tillegg ble det rapporter nye store fall i de amerikanske råoljelagrene i går ettermiddag.



Oppgangen på Oslo Børs er bred i tidlig handel, og dobbelt så mange aksjer er opp i forhold til de som har falt. Av de mest handlede aksjene på Oslo Børs er det kun Norske Skog som er svakt ned.



Kværner-aksjen er som ventet tung i tidlig handel etter en negativ analyse fra meglerhuset Carnegie som er omtalt i Aftenposten i dag.



Tandberg som holdt en briefing i går ettermiddag er opp 1,6 prosent i tidlig handel, tross mangelen på de store nyhetene.



Fast er også opp i tidlig handel etter å ha meldt om nok en ny kontrakt for Fast ESP.



Før Oslo: Svakt opp i Europa

De europeiske børsene stiger i tidlig handel i dag, det samme gjør oljeprisen.



Det kan ligge an til en flat åpning på handelen i Oslo torsdag. De viktigste europeiske børsene er svakt opp i tidlig handel. Frankfurt-børsen er opp 0,3 prosent 20 minutter før åpning i Oslo, mens Eurotop 100-indeksen er opp 0,2 prosent.



Det har vært en kraftig styrking av den amerikanske dollaren siden i går ettermiddag, og det kan legge positiv undertone på Oslo Børs. Oljeprisen er også på vei etter et tilbakefall i går kveld.



Det kan bli videre oppgang for Frontline i dag etter gårsdagens nedsalg av John Fredriksen. De siste rapprotene fra spotmarkedet viser en oppgang i VLCC-ratene i Midtøsten samtidig så viste de amerikanske oljelagrene overraskende store fall rapprotert i går ettermiddag. Som om ikke det er nok er det rapportert nye prisrekord på VLCC-nybygg. Frontlien endte 4 kroner høyere i USA i går kveld.



Kongsberg Gruppn har i morges avvist budet fra Nordic Capital på den sivile delen Kongsberg Maritime. Dette kan skap usikkerhet og tynge kursen i dag, dersom ikke nye utspill/bud kommer på banen.



Tandberg avholdt i går etter seminar for presse og analytikere, men det kom ikke frem de store nyhetene på briefingen som vil slå ut på kursen.



Teknologisektoren var forøvrig heller svak på Nasdaq i går, med et spesielt stort fall for Elteks referanseaksje Power-One. Den endte ned over 6 prosent i går. Referanseaksjene til Tandberg og Tandberg Television falt også.



Kværner kan komme under press i dag som følge av en omtale av en Carnegie-analyse i Aftenposten i dag. Der går det frem at Kværner i verste fall kan gå konkurs dersom potensielle tapsbomber på 6 milliarder kroner blir utløst.



Børsene morgen: Blandet i Asia

Det ble børsfall i Tokyo i natt etter markert fall i USA onsdag.



Det var den japanske eksportsektoren som trakk ned Tokyo-børsen i natt med bil- og dataprodusentene i spissen. Det var fallene på de amerikanske børsene som utløste bekymring over eksportsalget i det japanske markedet i natt.



Nikkei 225-indeksen var ned 0,4 prosent til 11.120,00 rett før stengtid i morges, mens den brede Topix-indeksen var ned 0,5 prosent.



Trenden var den motsatte i Sør-Korea hvor positive analyser rundt de store oljeraffineriene sendte sektoren opp. Kospi-indeksen var opp 1,2 prosent nå i morges.



Morgan Stanleys Asia-indeks var marginalt ned nå i morges etter en heller blandet utvikling blant børsene i regionen.



Slutt USA: Doven cola tynget

Et resultatvarsel fra Coca-cola trakk ned USA-børsene onsdag.



En ganske markant nedjustering av resultatutsiktene fra drikkevaregigangen Coca-Cola skapte onsdag usikkerhet rundt bedriftenes inntjening fremover, og tynget USA-børsene. Coca-Cola falt 4 prosent.



Dermed hjalp det ikke at Oracle steg 7 prosent etter å ha innfridd med sine kvartalstall etter børs i går.



På makrofronten var signalene noe forvirrende i dag. Den lokale bedriftsindeksen i New York, Empire State Index, kom inn klart sterkere i september enn i august, og sterkere enn ventet. På den andre siden var tall for industriproduksjon og kapasitetsutnyttelse i august i underkant av forventningene.



Forvirrende var også utviklingen i oljeprisen. Først steg den markant etter uventet lave ukentlige lagertall i USA, og den amerikanske referanseoljen WTI for oktoberlevering var oppe i 45,30 dollar, men så kom det positive meldinger når det gjelder utviklingen av orkanen Ivan, og prisen falt markant og endte totalt sett dagen ned 81 cent til 43,58 dollar.



Men selv fallet i oljeprien utover dagen klarte ikke å sette fart i indeksene.



Til slutt endte S&P 500-indeksen ned 0,5 prosent til 1.122 poeng, Dow Jones falt 0,7 prosent til 10.248 poeng, mens Nasdaq endte ned 0,9 prosent til 1.899 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.