RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Tungt på Wall Street

Sist oppdatert:
Resultatvarsler og en høy oljepris sendte amerikanske aksjer ned etter langhelgen
Det ble tungt fra åpning i USA tirsdag etter at markedene var stengt mandag som følge av feiring av 4. juli.

Spesielt var teknologisektoren under press i dag etter at programvareselskapet Veritas Software overraskende kom med et resultatvarsel før åpning. I tillegg var meglerhuset Lehman Brothers ute med et en svak analyse på halvledersektoren.

Nasdaq ble sendt ned til de laveste nivåene på seks uker. Nasdaq luktet en periode på det største punktfallet siden september i fjor. Nasdaq endte til slutt ned 2,2 prosent til 1.963,43.

I resten av markedet var det oljeprisen som tynget. Oljeprisen har steget til de høyeste nivåene siden begynnelsen av juni som følge av problemer med oljeproduksjonen både i Irak og Nigeria. Det hjelper heller ikke at markedet er bekymret for den russiske oljeproduksjonen.

En svak makrorapport fra tjenestesektoren gjorde lite for å bedre sentimentet. Dow Jones-indeksen falt med 0,6 prosent til 10.219,34. Den brede S&P 500-indeksen endte ned 0,8 prosent til 1.116,19.

Store fall for en rekke sektorer i kveld, og oppgang for oljerelaterte aksjer.

Slutt Oslo: Motstrøms

Oslo Børs trosset tunge internasjonale børser og endte i pluss.


Hovedindeksen endte opp 0,1 prosent til 204,59 tirsdag etter å ha toppet seg ved lunsjtider som følge av oppgangen i oljeprisen og flere positive selskapsnyheter i løpet av formiddagen. utsiktene til en tam åpning i USA etter mandagens fridag la imidlertid en demper på utviklingen utover ettermiddag. De store europeiske børsene var tunge hele dagen og ga ingen drahjelp.

De amerikanske børsene falt fra åpning i ettermiddag, spesielt teknologitunge Nasdaq etter et resultatvarsel fra Veritas Software. Dette trakk ned Oslo Børs også å slutten av dagen.

Oljeprisen var den store positive faktoren på Oslo Børs i dag, slik den også var mandag. Det er den store usikkerhetene tilknyttet tilførselssituasjonen som har sendte oljeprisen opp mot de høyeste nivåene på et par uker. Halvparten av Iraks eksportkapasitet er ute av spill og vil være det i flere dager. Det store russiske oljekonsernet Yukos er stadig truet, selv om det kom noen lettelser i dag, og situasjonen i Nigeria er fortsatt spent, og det kan bli streik i deler av produksjonen.

Statoil og Hydro seg noe tilbake utover ettermiddagen som følge av lettelsene for Yukos samtidig som markedet også valgt å ta gevinster etter oppgang de siste par dagene. Statoil endte til slutt uendret på 88,50 kroner, mens Hydro steg 0,1 prosent til 452,50 kroner.

Tomra fortsetter å være påvirket av nyhetsstrømmen fra Tyskland. I dag kom det nye positive signaler i forkant av fredagens møte i overhuset. Blant annet var miljøvernminister Jürgen Trittin ute med en klar beskjed om at overhuset bør komme til en enighet på fredag. Tomra var opp store deler av dagen, men endte til slutt ned 0,3 prosent på 32 kroner.

Frontline fikk en rekyl i dag etter at ratene steg svakt tross lave volumer. Tankmarkedet venter nå på at lasteprogrammene for august skal komme i markedet, noe som kan gi ytterligere oppgang i et allerede knallsterkt marked. Frontline endte opp 1,7 prosent til 240 kroner.

Tandberg Data var en av vinnerne i dag etter at de før børsåpning kunne melde en storkontrakt for IBM. TAD endte opp 5,7 prosent til 16,60 kroner.

Ehandelshuset Komplett endte til slutt ned 1,4 prosent etter at analytikerne hadde fått tygd på salgstallene for juni. De viste en oppgang fra 5 prosent i forhold til fjoråret, etter at Komplett har slitt med veksten i resten av andre kvartal. Sluttkursen ble på 52 kroner.

Jøtul-aksjen steg 3,6 prosent i dag etter at styret meddelt at de har ferdigforhandlet en salgsavtale for selskapets virksomhet. Prisen tilsvarer omkring 120 kroner før skatt.

Aker Yards fortsatt å stige markert tirsdag etter pen oppgang også mandag. Orion Securities var mandag ute med anbefalinger av aksjen, som i dag endte opp 6,6 prosent til 105 kroner.

Åpning USA: Faller

Det falt moderat etter åpningen på Wall Street tirsdag. Nasdaq Composite falt under 2.000.

De ledende aksjeindeksene på Wall Street var svakt tilbake etter åpningen tirsdag. Den brede S&P 500-indeksen og Dow Jones-indeksen var tilbake henholdsvis 0,4 og 0,3 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 0,8 prosent.

Nasdaq-indeksen var dermed under 2.000-nivået etter åpningen.

Før åpning USA: Mot børsfall

Tirsdag ligger det an til en moderat negativ åpning. Det er teknologiaksjene som trolig vil starte svakest, og disse blir blant annet trukket ned av resultatvarselet Veritas Software.

Det brede markedet ligger også an til fall tirsdag etter Wall Street-åpningen.

Lunsj: Oljet oppgang

Hovedindeksen har steget kontinuerlig utover formiddagen, og er opp 0,4 prosent etter en litt flat åpning i dag. Utvikling er motsatt av hva markedene har hatt ellers i Europa tirsdag, og det er en del selskapsnyheter som sammen med oljeprisen trekker Oslo Børs oppover.

De tre store, Telenor, Statoil og Norsk Hydro bidrar alle til oppgangen på Oslo Børs. De to sistnevnte har fått nye løft i dag som følge av oppgangen i oljeprisen i det usikkerheten rundt verdens tilførsel av olje øker.

Telenor er opp 0,4 prosent tross meldingen om at skattemyndighetene har valgt å anke milliardskattesaken de tapte i tingrettten. Anken er ikke overraskende i det kravet lyder på 2,4 milliarder kroner.

Tomra har ikke unngått å havne i fokus også tirsdag etter å ha vært gjenstand for en rekke nyheter rundt den tyske panteordningen de to siste ukene. I dag har det kommet nye positive signaler i retning av et pantekompromiss i det tyske overhuset førstkommende fredag. Tomra er opp en knapp prosent til lunsj.

Tandberg Data går som en kule på børsen i dag etter at de fikk stor og viktig kontrakt med computergiganten IBM. Aksjen er opp 7 prosent.

Northern Offshore er også stigende i dag tross tap av inntekter etter en kollisjon. Det ble imidlertid i forbindelse med kollisjonen gitt informasjon om at selskapet eneste operative boreskip har fått en ny kontrakt.

En rekke av børsen oljeserviceaksjer bidrar til oppgangen i dag som følge av den økende oljeprisen. Smedvig og Stolt Offshore leder an i oppgangen.

Opera og Aktiv Kapital topper taperlisten så langt i dag uten at det har vært ute spesifikke nyheter rundt selskapene . Det har kun gått en handel i Oepra-aksjen.

Åpning Oslo: Svak pluss

Oljeprisen holder Oslo Børs i pluss i tidlig handel

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,1 prosent etter en halvtimes handel tirsdag i det Statoil og Norsk Hydro fortsetter å stige på oljeprisen.

Oljeprisen har steget videre det siste døgnet som følge av en rekke uromomenter i oljemarkedet, I hovedsak er det halveringen av Iraks eksportkapasitet etter nye terrorangrep i helgen, faren for at det store russiske oljeselskapet Yukos kan gå overende og streikefare i Nigeria. I tillegg skal det ifølge meglerhuset Norse Securities igjen nye spekulasjoner rundt Hydro og Statoil etter skiftet av olje- og energiminister.

Tomra som har vært mye i fokus de siste dagene er uendret etter en halvtimes handel i Oslo. Ingen ny signaler rundt den tyske panteloven som skal behandles på fredag har fremkommet.

Ehandelshuset Komplett stiger markert i tidlig handel etter at de igjen kan vise til vekst i salget. Juni-tallene viste en vekst på 5 prosent etter to svake måneder tidligere i andre kvartal.

Tandberg Data er dagens vinner etter at de har fått på plass en stor og viktig OEM-avtale med IBM. Aksjen er opp 7,6 prosent i tidlig handel.

Lakseaksjen Fjord er ned i tidlig handel etter at statistikk fra SSB viser nye fall i lakseprisen sist uke.

Før Oslo: Ned i Europa

De europeiske børsene er svake i tidlig handel tirsdag.

De europeiske børsene er litt tunge i tidlig handel tirsdag i det markedet venter på signaler fra USA utover dagen . De amerikanske børsene var stengt mandag i forbindelse med 4. juli-feiringen.

Det er blant annet utsikter til en ny svak arbeidsmarkedsrapport fra Tyskland som tynger markedet i tillegg til en stigende oljepris som igjen nærmer seg smertefulle nivåer.

Frankfurt-børsen er ned 0,6 prosent 20 minutter før handelen åpner i Oslo, mens Paris-børsen er ned 0,4 prosent. I London holdes børsen nær uendret blant annet av oppgang for energiaksjene som følge av den sterke oljeprisen.

I Oslo kan det ventes en noe blandet utvikling fra åpning. Oljeprisen er ventet å fortsette å påvirke børsen i stor grad. Oljeprisen steg videre i natt i elektronisk handel, og referanseoljen WTI handles nå på nivåer over 39 dollar pr. fat på usikkerhet rundt Irak, Yukos og Nigeria.

Oljeprisen kan løfte Statoil og Norsk Hydro ytterligere i dag. Oppgangen i oljeprisen var en av hovedårsakene til at børsen endte i pluss mandag.

Riggaksjen Northern Offshore kan få en nedtur i dag etter at selskapets eneste operative boreskip har kollidert på vei til en ny kontrakt. Det som kan trekke opp er at boreskip var på vei til en kontrakt som tidligere ikke har vært meldt til markedet.

IT-konsernet EDB Business Partner har meldt om nye kontrakter før børsåpning i dag, og kan få et løft som følge av dette.

Tandberg Data ventes å stige fra åpning etter å ha meldt om en stor og viktig OEM-avtale med computergiganten IBM.

Gullaksjen Crew kan få noe oppmerksomhet i dag etter at konsernsjef Jan A. Vestrum har kjøpt ytterligere aksjer i selskapet. Aksjen falt 0,9 prosent i Toronto i går til 5,95 kroner.


Børsene morgen: Politisk fall i Tokyo

Det kommende valget i Japan la en demper på Tokyo-børsen i natt.

Det var i hovedsak banksektoren som la en demper på det japanske aksjemarkedet i natt og i morges. Bakgrunnen er kommende helgs valg til det japanske overhuset.

Meningsmålinger publisert tirsdag viser at statsminister Junichiro Koizumi kan komme til å miste støtten i overhuset, noe markedet frykter kan underminere regjeringens forsøk på å reformere den haltende japanske banksektoren.

Nikkei 225-indeksen endte ned 0,6 prosent i morges.

I Indonesia pekte pilene i motsatt retning i forbindelse med presidentvalget i landet. Det er utfordreren Susilo Bambang Yudhoyono som ser ut til å vinne.

Morgan Stanleys Asia-indeks var opp 0,1 prosent nå i morges. Indeksen omfatter over 900 av de største selskapene i regionen.

De amerikanske børsene var stengt mandag i forbindelse med feiringen av frigjøringsdagen 4. juli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere