RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Uavgjort

Sist oppdatert:
Det ble ingen seier til verken renteskeptikere eller representanter for oversolgt-hypotesen
De amerikanske børsene hadde en sidelengs men tildels volatil utvikling i kveld, hvor de to hovedretningene som preger det amerikanske markedet sloss om å styre markedet.

De som mener markedet er oversolgt hadde glansperiode midt på dagen, mens de som frykter for den kommende renteoppgangen preget markedet i tidlig handel og utover ettermiddagen, før det endte nær uavgjort.

Nasdaq endte nesten flatt på 1.926,00, mens Dow Jones-indeksen tross sterke tall fra Walt Disney og Wal-Mart endte ned 0,3 prosent til 10.010,46. Det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen endte ned marginale 0,1 prosent til til 1.096,20.

Oljeservice, telekom og finans var blant de sektorene som kunne vise til oppgang i kveld, mens blant annet oljeselskapene og halvlederprodusenten falt.

Markedet hadde lite å forholde seg til i dag tross en bunke med makrotall. Bildet de presenterte var imidlertid blandet, produksjonsprisene steg mer enn ventet, mens detaljhandelen falt mer enn ventet, og de ukentlige arbeidsledighetstallene ikke viste noen klar retning. Olejprisen fortsatte å holde seg på et rekordsterkt nivå.

Slutt Oslo: USA dempet pen oppgang

Det ble en hyggelig dag på Oslo Børs med olje og tank i spissen, en USA ga en demper på ettermiddagen.

Hovedindeksen endte til slutt opp 1 prosent i dag til 186,25 etter å ha vært opp over 1,5 prosent på toppen etter lunsj i dag. Børsen åpnet rett opp i dag med oljerelaterte aksjer og tank i spissen, men også store deler av it- og teknologiaksjene var også klart opp.

Oppturen fortsatte i takt med Europa frem til 14.30-tiden da en bunke amerikanske makrotall ga en viss skuffelse i markedet i siste del av handelsdagen. De ukentlige arbeidsledighetstallen var svakere enn ventet og detaljhandelen falt mer en ventet mens produsentprisene økt mer enn ventet. I sum førte dette til fen fallende trend frem mot åpningen i USA en time senere.

Oljeprisen har imidlertid holdt seg sterk gjennom dagen, mens en rekke meglerhus har vørt ute med positive oppdateringer på Frontline i tillegg til de gode signalene for tankmarkedet fra blant annet OPEC og Saudi-Arabia.

Frontline steg 6,6 prosent i dag til 201,50 kroner, mens oljelokomotivene Norsk Hydro og Statoil endte opp henholdsvis 2,7 prosent til 414 kroner og 1,5 prosent til 84,50 kroner.

Det har kommet en rekke resultater i løpet av torsdagen både i den positive og negative enden.

Skipsutstyrsselskapet Strømme skuffet mest, og ble sendt ned 17,1 prosent til 1,41 kroner.

Petroleum Geo-services var langt under konsensus med sine første kvartalstall, og rapporten innholdt også en rekke andre negative elementer. Blant annet sår selskapet nå tvil rundt den estimerte kontantstrømmen i 2004. Aksjen ble sendt ned 8,3 prosent til 250 kroner.

Møbelprodusenten Hjellegjerde overrasket mest i positiv retning, og aksjen ble sendt opp 6,8 prosent til 42,20 kroner.

Lakseaksjene fikk også et løft i dag etter positive signaler fra EU rundt dagens møte om straffetoll. Blant annet signaliserte representanter fra Danmark og Tyskland overfor IntraFish at de vil gå i mot straffetoll på norsk laks. Møtet hodles i EU nå i ettermiddag.

Fjord steg 6,1 prosent til 3,14 kroner, mens Lerøy Seafood steg 1,5 prosent til 34 kroner etter første kvartalstall.

En rekke it- og teknologiaksjer viste positive takter i dag etter at de har fått mye juling i det siste. Det var selskaper som Birdstep, Ementor, Catch og Q-free som viste vei sammen med Eltek og Tandberg Data. De to sistnevnte fikk god hjelp av innsidekjøp.

NextGentel endte til slutt uendret på 23 kroner etter ha steget markert i tidlig handel etter fremleggelsen av første kvartal før børsåpning.

Farmasiaksjen Axis Shield fikk et pent løft i dag etter at en ny viktig rapport rundt homocystein og osteoporose ble lagt frem. Den har fått bred omtale i et viktige bransjetidskrift i USA. Aksjen steg 5,4 prosent til 17,50 kroner.

Seismikkaksjen GGS fikk et kraftig løft på tampen av dagen etter å ha meldt om nye seismikksalg i Iran. Aksjen endte opp 10,5 prosent til 6 kroner.

Åpning USA: Svakt ned

De amerikanske børsene er som ventet svakt ned i tidlig handel.

Noe skuffende makrotall og fortsatt sterkt press fra en sterk oljepris har lagt en demper på de amerikanske børsene i tidlig handel.

Dow Jones er ned 0,2 prosent etter et kvarters handel, mens Nasdaq er nær flat. S&P 500-idneksen er ned 0,3 prosent.

Før USA: Ventes svakt ned

De amerikanske børsene ventes å falle svakt fra åpning i dag tross sterke Diney og Wal-Mart-tall.

De amerikanske indeksfuturene peker i en svak negative retning kort tid før åpning i USA torsdag ettermiddag.

Det kom en bunke makrotall i ettermiddag, blant annet detaljhandelstall og ukentlige arbeidsledighetstall. Rapportene har gjort lite for å endre bilde før åpning, og har senket futurne i sen handel. Oljeprisen holder fortsatt et høyt nivå i London i dag og er ventet å legge en demper på utviklingen i USA.

På den positive siden er resultatene til Dow Jones-komponentene Walt Disney og Wal-Mart som begge er opp i førbørshandel.

De amerikanske signalene har også lagt en demper på utviklignen i Europa etter makrotallene fra USA. Oslo Børs har falt fra en oppgang på 1,5 prosent til pluss 1 prosent i løpet av en knapp time.


Lunsj: Oppgangen holder


Etter kraftig oppgang med olje og tank i spissen har Oslo Børs stabilisert seg frem til lunsj.

Hovedindeksen er opp 1,2 prosent rett før klokken 12.30 etter en kraftig oppgang i tidlig handel. Indeksen har snust på 187-nivået utover formiddagen, blant annet drevet opp av Frontline aksjen, som fikk et løft rett før lunsj etter at en rekke analyser ble omtalt blant de ulike nettmediene, blant annet iMarkedet.

Frontline, som er blant de store driverne i dagens oppgang, er opp 5,6 prosent rett etter lunsj og ligger rett under 200 kroner, etter å ha falt tilbake fra toppen på 201,50 kroner.

Oljeaksjene Statoil og Norsk Hydro bidrar klart til oppgangen og holder på oppgangen på drøye 2 prosent fra tidlig handel. Rekordsterk oljepris etter overraskende lagerfall i USA er årsaken.

Schibsted og RCL er de to svakeste aksjene blant børslokomotivene. Schibsted er marginalt ned tynget av journaliststreiken, mens RCL er preget av styreformann og konsernsjef Richard D. Fains store nedsalg onsdag.

Norwegian har fått en kraftig rekyl i dag etter fallene i kjølvannet av trafikktallene tidligere i uken. Aksjen er opp 10,1 prosent til 10,90 kroner.

Axis-Shield har fått et løft i dag etter en ny forskningsrapport rundt homocysteine. Den skal blant annet ha fått bred omtale i et viktig bransjetidskrift i USA. Aksjen er opp 6 prosent til lunsj.

En rekke av it- og teknologiaksjer er langt oppe på vinnerlisten. Ementor stiger på en mindre kontrakt, mens Eltek sendes opp av et nytt innsidekjøp av gründeren Alain F. Angelil.

Taperlisten toppes av skipsutstyrselskapet Strømme, som skuffet med første kvartalsrapporteringen. Aksjen er ned 8,8 prosent rett etter lunsj.

Supplyaksjene merker fortsatt press etter elendig markedsutvikling i april og negative signaler fra Farstad rundt den videre utviklingen. Farstad er ned 2,7 prosent, mens Solstad har falt 4 prosent.

Ute i Europa har oppgangen fra tidlig handel stort sett holdt seg, og Frankfurt-børsen er opp en knapp prosent, mens London-børsen er opp 0,5 prosent.

Åpning Oslo: Børsoppgang på olje og tank

Med oljeaksjene og Frontline i spissen er Oslo Børs rett opp i tidlig handel.

Hovedindeksen er opp 1,1 prosent til 186,3 etter et kvartershandel, og følger dermed opp utviklingen på de ledende europeiske børsene. Det er ikke overraskende olje og tank som setter an tonen på Oslo Børs.

Oljeprisen steg til nye rekordnivåer i går etter at de amerikanske bensinlagrene viste overraskende fall i oppkjøringen til den amerikanske høysesongen for bilkjøring. Referanseoljen WTI var nær å passere 41 dollar i New York

Dette har satt nye fart i Statoil og Hydro som er opp 2 prosent i tidlig handel.

Frontline fortsetter å fosse opp på Oslo Børs som følge av den høye oljeprisen. Det skyldes blant annet at suezmax-ratene gikk rett til værs i i går, samt at Saudi-Arabia nå kommer til å selge for fullt i juni, med muligheter for leveranser utover allerede nominert volumer. Det betyr nytt press i tankmarkedet, hvor tilgangen på tonnasje er fallende.

Det er kun en håndfull selskaper på taperlisten i tidlig handel, blant annet Strømme og Stolt Offshore. Strømme levert overraskende svake tall for første kvartal, og er ned 17 prosent, mens Stolt Offshore fikk skikkelig juling i USA i går, som presser kursen i Oslo.

På vinnerlisten topper Axis-Shield etter at en ny undersøkelse viser interessante sammenhenger mellom osteoporose og homocysteine. Aksjen opp over 7 prosent i tidlig handel.

Lakseaksjene med Fjord i spissen er også i siget etter signaler om at en rekke EU-land kan komme til å gå imot straffetoll på laks.

Lerøy Seafoodm som la frem tall i morgesm er uendret i tidlig handel tross, klar bedring fra fjoråret.

Før Oslo: Oppgang

Det ligger an til en positiv åpning på Oslo Børs torsdag formiddag.

Med en knallsterk oljepris og en positiv børsstart i Europa, ligger det an til en positiv børsstart på Oslo Børs.

Av selskapsspesifikke ting kan nevnes en fokus igjen på lakseaksjene. Bransjeavisen Intrafish melder i dag at det trolig er en rekke land som vil hindre ny straffetoll på norsk laks, noe som er positivt for lakseaksjene.

Blant de USA-noterte norske aksjene, var det en blandet utvikling.

Stolt Offshore den av de USA-noterte som fikk skikkelig juling. Aksjen falt over 8 prosent onsdag.

Gullaksjene, som Crew, steg i den nordamerikanske handelen. Oppgangen kom etter et kraftig løft i gullprisen i løpet av onsdagen i USA.

Lerøy og NextGenTel er blant selskapene som kom med tall torsdag morgen. Førstnevnte leverte igjen solide tall, mens NextGenTel viser at selskapet fortsatt har et stykke igjen til en positiv bunnlinje.

Børsene morgen: Kraftig fall i Asia

Nikkei 225-indeksen i Tokyo endte torsdag ned 2,9 prosent itl 10.825,10 poeng.

Også ellers i Asia er det blodrødt. Det skjer til tross for at USA maktet en liten oppgang mot slutten av gårsdagen.

Bekymring over den høye oljeprisens mulige effekt på veksten i Asia trekkes frem som grunn til børsfallet i dag.


Slutt USA: Dratt opp på slutten

Wall Street ble dratt opp på slutten av handelsdagen, og Dow Jones-indeksen endte i pluss.

Etter at Wall Street store deler av dagen var i minus, dro det seg opp mot slutten. Dette førte til at Dow Jones-indeksen løftet seg 0,26 prosent til 10.045,26 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt samtidig 0,3 prosent til 1.925,59 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,2 prosent til 1.097,26 poeng.

I løpet av dagen var Nasdaq-indeksen ned hele 2,3 prosent.

Wall Street ble holdt nede store deler av dagen av den knallsterke oljeprisen. På New Yorks råvarebørs steg oljeprisen opp til 41 dollar-nivået. Dette fikk aksjeselgerne på banen, noe som sendte aksjemarkedet ned midt på handelsdagen. Til slutt endte oljeprisen opp 74 cent til 40,80 dollar pr. fat.

Deretter kom det en rekyl på slutten. Det er likevel ingen tvil om at aksjemarkedet preges av den høye oljeprisen og de geopolitiske forholdene om dagen.

I teknologisektoren fikk både Cisco og Qualcomm merke at investorene var i gevinstsikringsmodus. Til tross for gode kvartalstall endte de to aksjene ned henholdsvis 3,5 prosent og 2,5 prosent.

Gullprisen endte dagen opp 50 cent til 37,70 dollar, noe som var langt lavere enn toppnoteringene for dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere