RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Ut av teknologi

Sist oppdatert:
Det var blytungt for teknologiaksjene på Wall Street onsdag kveld
Investorene solgte seg ut av teknologi og gikk inn i mer defensive konsumentaksjer på Wall Street onsdag.

Ved avslutningen var den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned hele 2,52 prosent ttil 2.014,14, mens den brede S&P 500-indesken ned 0,84 prosent til 1.126,53 poeng.

Dow Jonesindeksen falt 0,33 prosent til 10.470,74 poeng.

Blant aksjene som fikk skikkelig med juling onsdag var Cisco, som var ned opp mot 9 prosent i løpet av onsdagens handel. En svak guiding i kvartalsrapporten etter stengning tirsdag fikk investorene til å kaste ut aksjen.

Nettverkselskapet Ciena var ned 18 prosent, også etter svak guiding.

Flere og flere prater nå at oppturen i IT-sektoren lar ventet på seg. I tillegg til dette mente flere aktører at markedet var klart for en korreksjon på opptil 10 prosent.

Etter økte budet på konkurrenten Oracle steg aksjekursen på Peoplesoft med over 4 prosent, mens Oracle-kursen falt 5 prosent.

Slutt Oslo: Knallsterk DnB dro opp

Mens børsene i Europa og USA var i minus, var det hurrastemning på Oslo Børs. Hovedårsaken til det var en knallsterk DnB Nor-aksje, godt hjulpet av Hydro-aksjen.

Disse to aksjene endte dagen opp henholdsvis 3,3 prosent til 43,30 kroner og 1,7 prosent til 439 kroner.

Dermed endte Hovedindeksen opp 0,88 prosent til 184,59 poeng onsdag.

For DnB-aksjen var det hovedsaklig en ny analyse fra meglerhuset Carnegie som dro opp kursen. iMarkedet skrev at Carnegie oppjusterte sitt kursmål og anbefaling i en ny analyse, etter at meglerhuset tror på lavere tapsavsetninger for DnB Nor.

Ellers var det oppgang på 4,1 prosent til 3,78 kroner for Fjord-aksjen onsdag. Det ventes positiv utvikling i lakseprisen fremover, og meglerhuset First Securities var ute med positiv analyse på laksesektoren onsdag.

Visma-aksjen var opp 1,8 prosent til 83 kroner, etter at toppsjef Øystein Moan holdt et innlegg på Deutsche Banks seminar over europeiske aksjer. Moan var eneste norske som var invitert på seminaret.

Blant de mer eksotiske hendelsene på Oslo Børs var handelen i oljeselskapet Canargo onsdag. Aksjen ble pauset etter kraftig oppgang onsdag formiddag. Det viste seg at en person hadde lagt ut en falsk melding om Canargo hos Hegnar Online. Senere meldte personen seg for Oslo Børs, og saken vil nå vurderes av Kredittilsynet.

Samtidig var analysehuset CAR ute med en anbefaling av Canargo-aksjen. CAR anbefalte også Fast på onsdag, og de to aksjene endte dagen opp henholdsvis 7,83 prosent til 3,72 kroner og 5,6 prosent til 13,20 kroner.

Nutri Pharma ble dagens taper med et fall på 12,07 prosent til 2,55 kroner etter onsdagens resultatrapport.

Birdstep, som også presenterte tall, endte opp 1,78 prosent til 17,20 kroner.

Åpning USA: Cisco rett ned

Det var særlig Cisco-aksjen som startet ned i den amerikanske aksjenhandelen etter åpningen. Cisco-aksjen var ned hele 6 prosent, etter at selskapet dempet forventningene om en opptur i nettverksindustrien i sin presentasjon i forbindelse med kvartalsrapporten.

Cisco-fallet dro med seg Nasdaq Composite-indeksen ned 1,3 prosent til 2.039,98 poeng.

Dow Jones-indeksen var ned 0,3 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen var ned 0,6 prosent.

Før åpning USA: Tungt

I forkanten av åpningen på Wall Street var det tungt. Både S&P-futuren og Nasdaq-futuren pekte mot et fall etter åpningen på rundt 1 prosent.

Det var nervøsitet rundt Cisco-tall som var en av årsakene til fallet. Optisk-nettprodusenten Cienas svake guiding var også med på å trekke ned i forkanten av åpningen.

Etters er det fokus på budet fra Oracle på konkurrenten Poeplesoft onsdag. Oracle-sjef Larry Ellison klinket til med en budpremie på over 18 prosent på Peoplesoft-aksjen.

Etter åpningen kommer makrotallene fabrikkordrer i desember og nye ISM-tall for tjenestesektoren.

Oslo lunsj: Relativt sterkt

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 0,4 prosent til 183,77 poeng til lunsj.

Det var særlig DnB Nor-aksjen som dro opp på Oslo Børs til lunsj. Etter det iMarkedet forstår har meglerhuset Carnegie en ny analyse ute på DnB Nor som ble positivt mottatt av investorene. Analytiker Thomas Svendsen i Carnegie var ikke tilgjengelig for kommentar til iMarkedet til lunsj onsdag.

Ellers var Hydro-aksjen opp 1,2 prosent til 436,50 kroner til lunsj, etter at aksjen har blitt sendt ned de siste dagene.

Ellers var Canargo-aksjen i jojo-modus før lunsj. Aksjen steg kraftig på en melding som viste seg å være falsk. Meldingen ble publisert på børsforumer, men iMarkedet avdekket av den ikke var sendt ut av Canargo-ledelsen. I tillegg til dette var analysehuset CAR ute med en anbefaling av Canargo-aksjen onsdag. Til lunsj steg aksjen 6,4 prosent til 3,67 kroner.

CAR hadde også en anbefaling av Fast-aksjen, som steg 5,6 prosent til 13,20 kroner til lunsj.

Nutri Pharma og Birdstep kom med resultater onsdag morgen. Begge selskapene skuffet med sine kvartalsrapporter. Birdstep-aksjen var likevel opp 2,4 prosent til 17,30 kroner til lunsj. Bakgrunnen for dette var at selskapet meldte om en ny avtale innen IP-området med en europeisk leverandør.

Nutri Pharma-aksjen var ned 15,5 prosent til 2,45 kroner til lunsj.

Norske Skog-aksjen falt tilbake etter at konkurrenten Stora Enso kom med tall. Det finsk-svenske selskapet ser papirprisene i 2004 på nivå med fjoråret.

Åpning Oslo: God start

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp gode 0,3 prosent til 183,6 poeng etter åpningen. Det var sterkere enn de ledende indeksene i Europa, som stort sett var ned onsdag formiddag.

Det var særlig DnB Nor-aksjen som løftet seg etter åpningen. Aksjekursen var opp sterke 2,8 prosent til 43 kroner. Det var særlig UBS Warburg og Carnegie som var på kjøper'n onsdag etter åpningen.

Ellers var det drag i Fast-aksjen onsdag. Oppgangen var på 5,6 prosent til 13,20 kroner. Det var hovedsaklig nettmegleren Nordnet som nettokjøpte aksjen etter åpningen.

Ellers var Birdstep i støtet etter tallene. Selve resultatene for fjerde kvartal fikk vel ikke investorene til å hoppe i taket, men det var en ny avtale med en europeisk aktør innen mobil IP som dro opp kursen. Bredesen ville ikke gå ut med navn på den europeiske aktøren på presentasjonen onsdag.

Det ble innført børspause i Canargo etter åpningen. Bakgrunnen var en melding som ble lagt ut børsforumer på internett, noe som fikk aksjekursen til å løfte seg hele 13,33 prosent til 3,91 kroner. Spørsmålet nå er om meldingen er riktig eller ikke.

På tapersiden fortsatte Tandberg Data å miste fotfeste. Investorene velger å selge seg ut av aksjen i etterkant at selskapet lanserte fusjonsplanen med datasikringsselskapet Norman. Onsdag formiddag var Tandberg Data-aksjen ned 2,8 prosent til 20,50 kroner

Før Oslo: Europa i minus

Foreløpig er de viktige Europa-børsene ned rundt en halv prosent, men har hentet seg litt opp de siste minuttene.

Tall og guiding fra Cisco ble ikke godt mottatt etter børs i USA, og tynger teknologisektoren. Et annet nettverksselskapet, Ciena, kom med resultatvarsel og falt kraftig etter børs.

Her hjemme har kronen svekket seg noe fra lunsj i går, noe som er positivt for Oslo Børs.

Alt i alt tyder likevel det meste på at børsen vil åpne i minus, i tråd med den internasjonale trenden.

Her hjemme har Birdstep kommet med kvartalstall. Det er fortsatt klart underskudd, men omsetningen øker, og samtidig meldes det om en ny kontrakt.

Nutri Pharmas kvartalsrapport viste som ventet et selskap i store problemer.

Det har vært mange innsidetransaksjoner. I Royal Caribbean, Synnøve Finden og Visma har det vært rapporteringspliktige salg. I P4 har styreleder Jens Kristian Thune kjøpt aksjer.

Nera kan få et løft etter at Singapore-børsen har tatt godt mot kvartalstallene til datterselskapet NeraTel. Aksjen er opp nær 10 prosent i Singapore.


Børsene morgen: Blandet i USA - Tokyo rett ned

Det var blandet på Wall Street tirsdag. Onsdag var det tungt på Tokyo-børsen.

Den japanske Nikkei-indeksen falt til det laveste nivået på seks uker onsdag. Et ytterligere fall i dollar mot yen, førte til at investorene ble redde for inntjeningen til de store japanske eksportselskapene.

I tillegg til dette var de japanske finansaksjene ned, på grunn av spekulasjoner rundt mislighold av lån.

Nikkei-indeksen endte dagen ned 1,83 prosent til 10.447,25 poeng. Den brede TOPIX-indeksen falt 1,98 prosent til 1.022,61 poeng.

Slutt USA: Svak pluss

Det amerikanske aksjemarkedet beveget seg sidelengs preget av dollarfall og terrorfrykt. Det ble med andre ord en ny uinspirert dag for det amerikanske aksjemarkedet slik det har vært mange av de to siste ukene.

Det amerikanske aksjemarkedet ser ut til å lete etter nye signaler, og de var ikke der i dag. Dollar falt tungt mandag kveld og tirsdag som følge av makrosignaler fra det Hvite Hus og ny terrorfrykt etter funn av giftig pulver i et senatsbygg.

Det var ingen store resultater heller på selskapssiden i kveld som kunne sette tonen for markedet. Oljeserviceindeksen var blant de tyngste i kveld etter resultater fra Varco, Parker Drilling og Transocean, sistnevnte var i den positive enden, mens de to andre skuffet.

Dow Jones-indeksen endte til slutt opp 0,1 prosent til 10.505,18, mens Nasdaq steg 0,2 peosent til 2.066,21. S&P 500-indeksen steg 0,1 prosent til 1.135,99.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere