RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Verste fall siden mars

Sist oppdatert:
Ytterligere oppgang i oljeprisen sendte Dow Jones-indeksen ut i det største fallet siden mars
Det var et voldsomt salg på slutten av børsdagen som sendte verdens mest fulgte aksjeindeksen ut i sitt største endags fall på fem måender. Dow Jones Industrial Average, som består av de 30 viktigste selskapene i USA, endte ned hele 1,6 prosent til 9.963,03. Dermed brøt den også den viktige psykologiske grensen på 10.000.

Igjen, slike det har vært også tidligere denne uken, var det oljeprisen som skapte uro på Wall Street. Etter et markert fall onsdag kveld, steg den til nye rekordnivåer i kveld. Amerikanske inevstorer frykter for hva den høye oljeprisen vil bety for verdens og USAs økonomiske vekst.

Det var også tungt på Nasdaq, som falt 1,8 prosent til 1.821,63. Den brede S&P 500-indeksen falt 1,6 prosent til 1.080,70.

Oljeprisen steg voldsomme 3,7 prosent, og reverserte hele onsdagens fall og litt til, og september-kontrakten for referanseoljen WTI i New York endte på 44,41 dollar pr. fat.

I tillegg til oljeprisen er det usikkerhet rundt fredagens viktige arbeidsmarkedsrapport i USA som skapte nervøsiteten.

Slutt Oslo: Tung oljedag

Oslo Børs var klart svakest i Europa i dag, på grunn av oljeprisfallet.

Hovedindeksen endte ned 1,1 prosent til 200,93 etter å ha falt markert den første halvtimen, for deretter å bevege seg sidelengs gjennom dagen. Det var gårsdagens markerte fall i oljeprisen i New York som var hovedårsaken til dagens nedtur på Oslo, som ble den klart svakeste i et ellers positivt europeisk aksjemarked.

En liten oppgang i oljeprisen utover formiddagen påvirket børsen i liten grad, det gjorde heller ikke dagens publisering av de ukentlige arbeidsmarkedstallene i USA. Det amerikanske markedet åpnet også nær uendret i ettermiddag.

Norsk Hydro og Statoil tynget børsen mest sammen med Telenor. Oljeselskapene falt som følge av oljeprisen, mens det ikke var noen spesielle nyheter rundt Telenor, som falt 1 prosent. Statoil endte ned 1,4 prosent til 87,75 kroner, mens Norsk Hydro endte ned 1,9 prosent til 436 kroner.

En rekke av de viktigste oljeserviceaksjene på Oslo Børs bidro også til fallet utløst av oljeprisen. Riggaksjene Smedvig og Fred. Olsen Energy og seismikkaksjene PGS og TGS ledet an i sektorfallet.

Frontline var igjen i fokus i dag og var under deler av dagen under press og kursen var under 250 kroner. Fallende tankrater og et bredt fall for sektoren i USA onsdag kveld var faktorer som tynget aksjen. Frontline endte ned 1 prosent til 253 kroner.

E-handelshuset Komplett ble dagens taper med et fall på 8,2 prosent til 45,90 kroner. Fallet ble utløst av de svake tallene som ble lagt frem etter børs onsdag. Meglerhuset First gikk overraskende ut med en oppjustering av anbefaling til Markedsvekt, det stoppet ikke aksjen fra videre fall.

Birdstep var det andre selskapet ute med tall før børsåpning i dag, og fikk en del av den samme behandlingen som Komplett etter skuffende inntektsutvikling for alle forretningsområder. Aksjen endte ned 2,8 prosent til 14,10 kroner.

Ellers var det oppgang for flere av it- og teknologiaksjene i dag, trukket opp av midler som ble tatt ut av oljerelaterte aksjer for å bli pløyd inn i andre områder, samt positiv utvikling ute i Europa.

Aktiv Kapital ble løftet over hundrelappen i dag etter at John Fredriksen meldte at hans selskap Geveran hadde kjøpt ytterligere 200.000 aksjer i selskapet. Aksjen endte opp 2,8 prosent til 100,50 kroner.

Åpning USA: Flatt

Det åpner flatt på USA-børsene.

Etter ti minutters handel er Dow Jones og S&P 500 marginalt ned, mens Nasdaq er marginalt opp.

Før USA: Liten oppgang

Det kan ligge an til en liten oppgang fra start i USA.

Kort tid før start i USA ser det ut til å bli en marginalt positiv åpning, etter at børsene i går hentet inn et fall tidligere på dagen. I Europa i dag er det solide, blå tall.

Tall for arbeidsledige i USA kom i dag inn moderat lavere enn ventet. Ingen av de store selskapskanonene har rapportert kvartalstall siden børs i går.

Lunsj: Olje gir tung børs

Gårsdagens markert oljeprisfall fortsetter å tynge Oslo Børs torsdag.

Oslo Børs hovedindeks er ned 0,7 prosent og er dermed nær uendret etter et markert fall den første halvtimen i dag. Oslo Børs er eneste børs med fall i Europa og forklaringen er det store innslaget av oljerelaterte aksjer her hjemme.

Med et oljeprisfall på 3 prosent i går kveld sliter de to oljeselskapstungvekterne Statoil og Norsk Hydro på børsen, samt oljeservice og tankaksjene. Statoil og Hydro er begge ned en drøy prosent til lunsj.

Frontline er en av dagens store tapere med et fall på over 3 prosent til lunsj. Aksjen tynges både av oljeprisfallet, men også av to dager med store fall for sektoren i USA, hvor en del ser nå ut til å mene at prisingen har nådd toppen sett i forhold til større fall i tankratene den siste uken.

Nordic American Tanker Shipping som et lite omsatt på Oslo Børs er ned 4,6 prosent etter et fall på 8,7 prosent i New York i går. Meglerhuset Jefferies startet i går dekning av aksjen med en salgsanbefaling.

Blant oljeserviceaksjene er det seismikkselskapene PGS og TGS som leder an i fallet.

Norske Skog har falt tilbake igjen i dag etter en rekyl i går. Blant annet har ABG Sundal Colleir vært ute å opprettholdt sin salgsanbefaling på aksjen etter andre kvartalsrapportering tidligere i uken.

Ehandelshuset Komplett får juling i dag etter en skuffende andre kvartalsrapport fremlagt etter børs onsdag. Aksjen har blitt sendt ned 6 prosent til lunsj.

Birdstep som la frem tall i morges faller også markert i formiddag og er ned 5,5 prosent til lunsj etter å ha skuffet med tilbakefall for veksten og den økonomiske utviklingen.

En rekke andre it-aksjer er derimot opp i dag etter å ha falt de siste dagene mens markedet har gått inn i oljerelaterte aksjer. I dag er trenden snudd og blant annet Ementor, Kitron og Hands er stiger.

Tørrbulkaksjen Jinhui handles opp i daa etter en positiv markedsrapport for tørrbulkmarkedet. Aksjen er høyt oppe på vinnerlisten.

Ute i Europa er børsene pluss, men har falt litt tilbake fra toppene i tidlig handel. Frankfurt-børsen er opp 0,6 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er opp 0,4 prosent.

Åpning Oslo: Tynges av oljeprisen

Oslo Børs går motstrøms i tidlig handel og følger oljeprisen ned.

Mens det er oppgang ellers i Europa, er hovedindeksen i Oslo ned 0,7 prosent etter en knapp halvtimes handel. Et markert fall i oljeprisen i går kveld er hovedårsaken til fallet.

Både Statoil og Hydro er ned i tidlig handel som følge av oljeprisen som falt 3 prosent i New York. De to oljeaksjene er ned en drøy prosent.

Frontline får også juling i tidlig handel etter andre dag med brede fall for tankaksjene i USA, samt nye rapporter om fallende rater i tankmarkedet.

Frontline har også de siste dagene vært preget av usikkerhet rundt et mulig nedsalg fra hovedaksjonær John Fredriksen tross indikasjoner fra hans nærmeste medarbeider at registreringen av et nedsalgsprospekt kun er en fornyelse av en tidligere tilsvarende registrering. Aksjen ned over 3 prosent så langt.

Nordic American Tanker Shipping fikk kraftig juling i USA sammen med en rekke andre tankaksjer, og faller i tillegg til Frontline markert.

IT-aksjen Komplett er dagens taper etter fremleggelsen av svake tall for andre kvartal etter børs onsdag. Aksjen er ned 6 prosent etter en halvtimes handel.

Birstep har også lagt frem tall i morges, og veksten for selskapet har stoppet opp. Aksjen var opp i de første minuttene, men er nå på minussiden.

Fast fortsetter derimot oppturen etter den sterke rapporten fremlagt tirsdag etter børs. Aksjen er oppnær 2 prosent i tidlig handel.

Oljeaksjen DNO går motstrøms og har løftet seg 0,7 prosent i tdlig handel. Bakgrunnen er rapporter om nye oljefunn i Jemen.

Inkassoselskapet Aktiv Kapital har fått et nytt løft i dag etter at John Fredriksen har kjøpt seg ytterligere opp i selskapet. Fredriksen kjøpte i går nye 200.000 aksjer i Aktiv, som er opp knappe 2 prosent i tidlig handel.

Før Oslo: Opp i Europa

Både asiatiske og europeiske børser har torsdag steget på en lavere oljepris.

Foreløpig er Frankfurt og Paris opp en snau prosent i dag, mens London er opp rundt en halv prosent.

Oppgangen kommer etter at den rekordhøye oljeprisen falt markant tilbake i går kveld, på grunn av amerikanske lagertall, nye OPEC-signaler og melding om at Yukos får tilgang til midler for å sikre driften.

Her hjemme vil nok børsen generelt løftes av den internasjonale trenden, men den fallende oljeprisen er jo isolert sett negativt for oljeselskapene. Dessuten er det kommet et par negative IT-resultater her hjemme.

Alt i alt kan det derfor være Oslo Børs går mot den positive trenden i Europa i dag.

Oljerelaterte aksjer var også de som falt mest på børsen i USA i går.

Komplett kom i går med en kvartalsrapport som viser at overskuddene er blitt borte. Tallene var svakere enn ventet. Birdstep kom i dag med en rapport som viser fall i omsetningen fra første kvartal, og fortsatt betydelige overskudd. Begge aksjene kan bli tunge i dag.

Opticom-sjef Robert Keith har gått ut i media og varslet mulighet for en storemisjon i Opticom. Det spørs om markedet er begeistret for det.

En DN-partner har kommet med en positiv boreoppdatering torsdag morgen.

Tank-aksjene falt i USA i går, og det har kommet meldinger om markante ratefall.


Børsene morgen: Oljefall løfter Asia

De asiatiske eksportaksjene fikk et løft i natt etter at oljeprisen falt markert.

Det ble en nær flat utvikling i USA i går kveld som følge av et fall på 3 prosent for oljeprisen, og dette smittet over til de asiatiske børsene i natt. De asiatiske børsene har vært presset av frykten for at oljeprisen kan sette oppsvinget i verdensøkonomien i fare.

I Tokyo steg Nikkei 225-indeksen med 0,6 prosent i natt til 11.077,20 ledet an av eksportaksjer som NEC. Oppgang også i Sør-Korea hvor Kospi-indeksen la på seg en drøy prosent.

I tillegg til økt eksport så er begge landene helt avhengig av å importere nær all sin olje.

Morgan Stanleys Asia-indeks var opp 0,2 prosent nå i morges. Indeksen omfatter over 900 av de største selskapene i regionen. Indeksen har falt 1,3 prosent de to siste dagene på grunn av oljeprisen.

Slutt USA: Hentet seg inn

Fra en negativ start, hentet USA-børsene seg inn, etter fall i oljeprisen.

USA-indeksene endte dagen ganske flatt onsdag, etter å ha vært i minus store deler av dagen.

Børsene tok seg opp i takt med at oljeprisen falt markant utover ettermiddagen amerikansk tid.

Oljeprisen falt på grunn av en melding om at russiske Yukos får tilgang til midler som til nå har vært frosset av myndighetene, noe som trygger tilbudet fra den kanten, samtidig som amerikanske bensinlagre viste seg å ha økt den siste uken.

Olje- og oljeserviceaksjene falt markant. Begge sektorindeksene endte ned over 2 prosent.

Flyaksjene steg derimot på den fallende oljeprisen.

Det kom et par negative resultatvarsler på Nasdaq, fra nettverksselskapet Ciena og internett- og mediaselskapet InterActiveCorp. Begge falt tungt.

Amerikanske makrotall bidrog i dag til å trekke oppover. Både ISM-bedriftsindeksen for tjenestesektoren og factory orders kom inn sterkere enn ventet.

Til slutt endte S&P 500-indeksen ned 0,1 prosent til 1.099 poeng, Dow Jones steg 0,1 prosent til 10.122, mens Nasdaq falt 0,2 prosent til 1.855 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere