RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA:Tech opp, Dow så 10.000

Sist oppdatert:
Dow Jones-indeksen klorte seg så vidt over 10.000-merket, mens Tech viste klar oppgang
Rentespøkelset tok pause tirsdag kveld i USA etter å ha herjet med børsene i flere dager, spesielt tech har fått mer markedets rentefrykt, i kveld var det klart for en skikkelig rekyl.

Det var som vanlig halvlederindeksen som viste vei på Nasdaq, denne gangen i positiv retning. Halvlederindeksen endte opp rundt 2,5 prosent, mens Nasdaq løftet seg 1,9 prosent til 1.931,35. Telekom, nettverk og internet var andre sektorer som steg på Nasdaq i kveld.

Dow Jones Industrial Average slet derimot, men klarte hårfint å ende perioden under det viktige 10.000-nivået til en dag i denne omgangen. Det var aksjer som Intel, Disney og ExxonMobil som ga et marginalt løft for verdens mest fulgt aksjeindeks. Dow Jones endte til slutt opp 0,3 prosent til 10.019,47.

Det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen endte opp 0,8 prosent til 1.095,50. I tillegg til teknologi og telekom, så var flyaksjer i vinden tirsdag kveld, mens typiske defensive sektorer som farmasi og utilities var svake.

Dollaren fortsatt å holde sitt nye og sterkere nivå med euro, noe som blant annet presset gull til sitt laveste nivå siden oktober i fjor.

Oljeprisen steg derimot igjen etter et tilbakefall på signalene om mer olje fra OPEC mandag. Oljeprisen i New York stengte for første gang over 40 dollar på 13 år. Dette ga en rekyl for oljerelaterte aksjer etter mandagens fall på drøyt 3 prosent.


Slutt Oslo: Rentespøkelset tok kvelden

Investorene var på full fart inn igjen i markedet tirsdag, og børsen fikk en pen rekyl.

Etter to dager med kraftige fall på Oslo Børs og ellers i Europa endte hovedindeksen opp 1,3 prosent til 184,74 tirsdag. En rekke investorer rykket inn igjen i markedet på jakt etter gode kjøp etter at kursene har fått en kraftig korreksjon de siste par dagene på grunn av bekymringen over økt rentenivå i USA.

En postiv åpning for de amerikanske børsene i ettermiddag ga en liten sluttspurt på børsen. Dow Jones Industrial Average som i går endte under det magiske 10.000-nivået klorte seg raskt over igjen. Rentespøkelset ser ut til å ha blitt dyttet inn igjen i skapet etter flere dager med "horror" i markedet.

Fallet i oljeprisen ble også raskt bremset opp og både Statoil og Norsk Hydro kunne notere en hyggelig rekyl i dag. Oljeprisen er kun marginalt ned i dag etter en overraskende liten korreksjon i går etter at Saudi Arabia gjorde klart at OPEC vil øke produksjonen igjen i juni.

Statoil steg 2,5 prosent til 81,50 kroner, mens Norsk Hydro endte opp 2,4 prosent til 406 kroner.

Det har vært en bred oppgang i dag og foruten uten børsens to oljetungvektere har Frontline fått et kraftig løft i dag i takt med en sterk oppgang i tankmarkedet det siste døgnet. Aksjen endte opp 4,2 prosent til 185 kroner.

Alle de andre tunge aksjene på børsen kunne notere seg oppgang tirsdag.

Seismikkaksjen Global Geo-services har fått et voldsomt løft i dag etter at kreditoren og storeieren Sealantic Co. nå har konvertert resten av sin gjeld til nye aksjer i i selskapet på kurs en dollar, 6,84 kroner, Det er godt over aksjekursen, som i dag endte opp 17,1 prosent til 5,28 kroner.

Kjøleskipsrederiet Green Reefers var alene om å legge frem resultater i dag, og klarte ikke å overraske markedet positivt. Rederiet måtte registrere en marginal minus på bunnlinje, og ble sendt ned 4 prosent til 2,40 kroner.

Oljeserviceaksjene Petroleum Geo-services var blant få oljerelaterte aksjer som falt i dag. Fallet ble utløst av kraftige korreksjoner for aksjen i USA mandag kveld. PGS endte ned 5,5 prosent til 248 kroner.

Vinnerlisten på Oslo Børs ble i stor grad toppet av børsens tradignaksjer, som Birdstep, Northern Offshore og NutriPharma.

Ute i Europa var det også en pen rekyl i dag, Frankfurt-børsen var opp 1,5 prosent da det stengt her hjemme, mens Eurotop 100-indeksen var opp 1,3 prosent.


Åpning USA: Dow'en over 10.000 igjen

Det startet med en moderat oppgang på Wall Street etter åpningen tirsdag.

Etter flere dager med kursfall, var det oppgang på Wall Street etter åpningen.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen ledet an med et løft på 0,9 prosent til 1.913,59 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,4 prosent til 1.091,49 poeng.

Dow Jones-indeksen var opp 0,3 prosent til 10.018,69 poeng.

Før åpning USA: Mot løft fra kursbunn

Det ligger an til en rekyl på USA-børsene tirsdag etter åpningen. Mandag endte børsene på det laveste nivået for året.

Oppgangen etter åpningen ventes å bli relativt moderat.

På tirsdag er det ingen viktige makrotall fra det amerikanske markedet etter åpningen.

Et viktig moment for investorene er at teknologitungvekteren Cisco Systems kommer med tall etter stengning tirsdag.

Oslo lunsj: Ikke krise likevel

Samtidig som finansavisenes forsider preges av krisestemning, er det opptur på Oslo Børs. Gårsdagens nedtur er snudd til opptur på børsene tirsdag.

Bakgrunnen for dette var det relativt lille kursfallet på Wall Street mandag.

Til lunsj var Hovedindeksen 0,8 prosent til 183,91 poeng. Det var en rekke av tungvekterne som løftet børsen.

Hydro-aksjen steg 1,5 prosent til 402,50 kroner, mens Statoil-aksjen steg 1,3 prosent til 80,50 kroner.

Mest opp av tungvekterne var likevel Frontline og Tomra. Førstnevnte steg på et løft i stortankratene, mens Tomra fikk en rekyl etter gårsdagens kraftige nedtur. Frontline-aksjen var opp 3,7 prosent til 184 kroner til lunsj. Tomra steg 4,2 prosent til 24,90 kroner til lunsj.

På taperlisten til lunsj var PGS-aksjen på toppen. Selskapets aksje falt tung i USA mandag, og dette smittet over på Oslo Børs til lunsj. PGS-aksjen falt 5,3 prosent til 248,50 kroner til lunsj, og det var trolig oljeprisen som sendte aksjen ned.

Stolt Offshore-aksjen var også kraftig ned i USA-handelen mandag, noe som dro ned aksjen 5,5 prosent til 15,40 kroner til lunsj.

Nera-aksjen fortsatte ned med 1,2 prosent til 16,80 kroner. Nedturen kom til tross for at det er et aksjonæropprør på gang i selskapet. Dette kan føre til at verdiene i selskapet kommer bedre frem, sier Alfred Bergs analysesjef Morten Sundstø til iMarkedet. Han ser Nera-verdier på sikt til mellom 25 og 30 kroner pr. aksje.

Åpning Oslo: Klar oppgang

Etter 40 minutters handel tirsdag er Oslo Børs opp 0,6 prosent til 183,6 poeng, og er dermed klart i pluss, selv om indeksen siger noe nedover fra åpningsnivåene.

Tungvekterne på Oslo Børs tar dermed revansj etter blodige fall i går.

Hydro er mest omsatt, og stiger 1,5 prosent til 402,50 kroner.

Frontline stiger 3,1 prosent til 183 kroner, på meldinger om sterke tankrater.

Av de tyngste aksjene er det bare RCL som faller, med 0,75 prosent til 273,50 kroner.

Både Fjord og Pan Fish stiger på børsen. Tidligere i dag ble det annonsert at statsdominerte Cermaq skal gå på børs. Lakseprisen falt imidlertid den siste uken, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Børstaper er Petroleum Geo-Services, som er ned 6,1 prosent til 246,50 kroner, etter et veritabelt ras i handel i USA i går, trolig på grunn av fall i oljeprisen i går.

Før Oslo: Opp i Europa

Europa-børsene stiger etter gårsdagens børsras.

En halv time før Oslo Børs åpner, er de ledende Europa-børsene opp en halv til en prosent.

Fallet i går stanset opp i Asia, før det altså peker opp i Europa.

Markedet ser, i alle fall foreløpig, ut til å ha flyttet fokus fra renteoppgang til sterke selskapsresultater, senest fra det tyske energikonsernet RWE i dag.

En svekket oljepris kan imidlertid fortsette å tynge Oslo Børs. Flere av de norske, oljerelaterte aksjene falt tungt i USA i går, og endte til dels klart under sluttnoteringene fra Oslo Børs.

Statoil falt sammen med resten av de norske aksjene tungt i USA i går, og endte ned voldsomme 6,3 prosent til 79,25 kroner, 25 øre under sluttkursen i Oslo.

Norsk Hydro som la frem sterke tall i går, endte ned 3,5 prosent til 387 kroner, godt under sluttkursen i Oslo på 396,50 kroner.

Petroleum Geo-Services fikk skikkelig juling i går, og falt 15,8 prosent i det amerikanske gråmarkedet til 246,50 kroner, mens aksjen falt til 262,50 kroner i Oslo.

Her hjemme har et britisk fond gått til angrep på ledelsen i Nera, som beskrives som aksjonærfiendtlig.

Det statsdominerte havbrukskonsernet Cermaq prises til 1 milliard kroner og er klar for notering 4. juni. Selskapet vil foreta en emisjon og et nedsalg på opp mot 1 milliard kroner.


Børsene morgen: Fallet stoppet i Asia

Asiatiske børser steg moderat tirsdag, etter kraftige fall i går.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo steg tirsdag 0,2 prosent til 10.907. Også ellers i Asia var børsene flate eller moderat i pluss.

Oppgangen kom etter kraftige fall i går, både i Asia, Europa og - noe mer moderat - i USA.

Det var få viktige nyheter bak oppgangen i Asia i dag, utover kommentarer om at en oppgang fra et ekstremt lavt rentenivå i USA kanskje ikke er noe stort problem for asiatiske eksportører.

Slutt USA: Dow under 10.000

Det var en traurig dag på Wall Street. Dow Jones falt under 10.000 for første gang siden desember.

Troen på at rentene snart blir satt opp i USA har ført til deppe-stemning på børsene verden over, så også i USA mandag.

Alt som under fjorårets deflasjons- og resesjonsfrykt var positivt, for eksempel stigende sysselsetting, er nå feil - fordi det gjør det enda sikrere at rentene blir satt opp, noe som igjen gjør det vanskeligere å forsvare en videre oppgang for aksjekursene.

Frykten for terror og geopolitisk uro ble heller ikke mindre av helgens drap på presidenten i Tsjetsjenia. Fangeskandalen i Irak er heller ikke godt nytt, fordi det kan kan lamme Bush-administrasjonen.

Olje- og oljeserviceaksjer slet som ventet tungt, etter klare signaler fra Saudi Arabia om at man vil heve OPEC-produksjonen, noe som sendte oljeprisen markant ned i dag.

Til slutt endte Dow Jones ned 1,3 prosent til 9.990 poeng. Det er første gang siden 10. desember at indeksen slutter under 10.000. S&P 500 falt 1,1 prosent til 1.087 poeng, mens Nasdaq endte ned 1,1 prosent til 1.896 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere