Gå til sidens hovedinnhold

- Slutte? Hvorfor det?

De står ute, tar en blås og en sosial tenkepause. Røyking er verken tøft eller tabu; det er bare veldig vanlig. I enkelte miljø.

RØRVIK: - Vi går på helsefag og skulle vel strengt tatt vært de sunneste elevene. Men seks av ni elever, alle jenter, røyker hos oss, sier Sara Grande til Namdalsavisa.

Det er ti år siden hun begynte å røyke. Nå er hun 22 og har en periode på ett år med røykestopp bak seg. Det fungerte dårligere enn å røyke fast som hun gjør i dag.

- Vi går på skole, og røyking er sosialt. Det er så lett og hyggelig å trekke ut for å ta seg en pause og en røyk, smiler Sara.

Venninne Trine Reppen, opprinnelige fra Leka, er også 22 år, men en av få eksrøykere på helsefagarbeider-linja ved Ytre Namdal videregående skole (YNVS).

Nye generasjoner røykere
- Jeg begynte i sjuende klasse. Fordi det var spennende og jeg ville prøve. Ingen av foreldrene min røyket, så det var egentlig ikke enkelt, verken med aksept eller det å få tak i tobakk, sier Trine til Namdalsavisa.

I løpet av første året på helsefagarbeider klarte hun å kutte ut røyken.

- Da vi begynte på studiet, røyket alle ni. Nå er det iallfall tre som har slutta, forteller Reppen.

- Etter røykelov og mange års kampanje mot tobakk; oppfattes det som negativt å ta seg en røyk blant ungdom og unge voksne?

- Nei, ikke i det hele tatt. Det er heller positive vibrasjoner knyttet til det. «Nå tar vi en røyk» er positivt ladet og sosialt samlede på dagtid. Og på fest er det å gå ut for å røyke kanskje de fineste stundene. Det er da får du virkelig roet ned og pratet skikkelig med folk, sier jentene på helsefagarbeider.

Ensartet gruppe 2?
Også på TIP, teknikk og industriell produksjon, er det mange elever som røyker. Her snakker vi om også om en ensartet gruppe; gutter midt i tenåra.

- Jeg har holdt på i tre år. Prøvde først - så bare ballet det på seg. Før gikk det lett en 20-pakning om dagen; nå blir det atskillig mindre, sier Runar Hartvigsen (17) fra Ottersøy til Namdalsavisa.

«Alle», iallfall de aller fleste, på TIP er røykere. Sånn er det bare - og også her spiller det sosiale en betydelig rolle.

- Hvorfor vi røyker? Vet ikke, det blir bare sånn, fastslår Runar og den jevnaldrende klassekameraten Sompei Khetzhangrit.

Formaninger om helsefare og alt annet negativt ved røyking, biter ikke spesielt hardt.

- Det bryr jeg meg ikke om. Den største ulempen er at dette kan bli dyrt, mener Runar.

Røyking handler ikke om å tøffe seg; det sosiale fellesskapet og selve vanen trekker mest.

Unge Hartvigsen ser for seg et liv på sjøen som yrkesutøver. Der er det tradisjonelt mange som tar seg en blås.

- Har du noe mål om å slutte med dette?

- Kanskje en gang i framtida. Jeg tenker ikke på det nå.

- Helserisikoen da?

- Nei, det betyr lite. Men jeg merker det godt på kondisen altså, smiler Runar Hartvigsen.

- Jeg vil gjerne slutte. Jeg sliter veldig med bronkitt og andre luftvegsplager. Men om jeg makter å gjennomføre det er en helt annen sak, melder Sara Grande.

Forbud for 16-åringer?
- Hva tenker dere om et mulig totalt røykeforbud for 16-åringer?

- Det tror jeg faktisk kunne hatt noe for seg. At de unge hadde det rettet mot seg, og at det ikke var offentlig akseptert at alle som vil faktisk kan røyke, sier Sara og Trine på helsefagarbeider til Namdalsavisa.

Heller ikke de andre i samtalen er fremmed for at forbud faktisk kunne virke preventivt.

Som ung i Brønnøysund skaffet 12-åringen seg røyk ved å ha med sirlig utskrevne, men akk så falske lapper «heimant».

- Det var ikke noe problem å skaffe røyk da. Og det er det heller ikke i dag. De nye automatene i butikkene trekker like mye oppmerksomhet som det gamle frie salget gjorde, mener jentene.

- Hva tenker dere om røykeloven?

- Helt grei den! Lufta blir bedre i lokalene, og så kan alle som vil trekke ut i fellesskapet for å røyke. Bare fordeler med den loven.

Mindre røyk på allmenn
Ytre Namdal vidergående skole (YNVS) har 43 elever på tredje og siste året allmennfag. Her er det bare tre som røyker fast, samt et visst antall snusere.

Det som kjennetegner disse klassene er jevn kjønnsblanding, samt at de sosiale miljøene i skoletida ikke er så sammenfiltret som på TIP og helsefagarbeider.

- Du er verken «taper» eller blir sett ned på om du røyker. Men det er bare veldig få som gjør det fast, forteller avgangselev Stine Andrea Finne.

Prøving derimot; det er veldig utbredt: Også blant allmennelevene har sikkert over halvparten prøvd røyk en eller annen gang.

Lærerrommet ved YNVS er stort, med 40-50 pedagoger. Bare tre stykk, altså et klart mindretall, er faste røykere.

- I funksjoner som renhold og vaktmestertjenester er det nok flere, og en klart større andel, som røyker, melder en av de ansatte ved YNVS.

Saken er levert av Namdalsavisa.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken