RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutten for «skjult nummer» på mobilen

Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Lei av at du får opprigninger med skjult telefonnummer?

En av de fine tingene med mobiltelefoner og ISDN –linjer har i mange år vært muligheten til å se hvem som ringer til deg i displayet før du tar telefonen, et system som kalles Caller ID/Anrops ID.

Men helt siden systemet ble innført har det vært mulig å sperre for at ditt eget telefonnummer skal være synelig for den du ringer til – som oftest til stor frustrasjon for den du ringer til.

System avslører nummeret
Men nå har det amerikanske selskapet TelTech lansert en gratistjeneste i USA kalt TrapCall som utnytter et smutthull i systemet som gjør at det er mulig å se hvilket telefonnummer som ringer til deg, selv om nummeret i utgangspunktet er skjult.

- Det er ikke ment for spioner, det er ikke ment for nerder, det er ikke ment for noen nisjegrupper overhode. Alle hater å få anrop med skjult nummer, og i disse dager når alle ønsker å vite hvem som ringer, så ønsker de valget om de skal ta telefonen eller ikke, sier TelTech-sjef Meir Choen til Wired.

Utnytter smutthull
Måten TrapCall fungerer er at de utnytter en mulighet i Caller ID-systemet som ikke skjuler telefonnummeret hvis du ringer til gratisnummer, fordi det da er mottakeren som betaler for samtalen.

TelTech viser sine kunder hvordan de skal omprogramere telefonen sin til å videresende alle avviste- og tapte anrop til selskapets eget gratisnummer.

Hvis du får et anrop med skjult nummer, kan du bare avvise anropet, og det blir automatisk rutet om TelTechs servere. I løpet av få sekunder ringer telefonen igjen, og da sees det virkelige avsendernummeret etter at selskapets servere har fått tak i nummeret fordi de sitter på et gratisnummer.

I løpet av de sekundene omrutingen skjer så vil den som ringer bare høre helt vanlig ringing.

Skal rulles ut flere steder
Foreløpig fungerer systemet bare med AT&T og T-Mobile, men det er planlagt å utvide funksjonen til flere nettverk.

Så gjenstår det å se om det er noen som utvikler en lignende løsning for det norske markedet.

- Vi kjenner ikke til at det finnes en slik tjeneste her i landet, men rent teknisk er dette fullt mulig også her. Når du har en samtale så går nummeret i den datastrømmen, men det blir skjult på et senere tidspunkt, men dette kan sendes gjennom en «renskelsesprosess», forteller informasjonssjef Per Arild Meling i Telenor til Nettavisen.

Kntroversielt selskap
TekTech er et selskap som ikke er helt ukjent med Caller ID-funksjonaliteten. Selskapet har fått mye negativ omtale etter at de lanserte tjenesten SpoofCard, som lar de som ringer selv vilket nummer det ser ut til at de har ringt fra.

Dette har blant annet blitt brukt til å få automatisk tilgang til kjendisers mobilsvar og til å få aktivert kredittkort som er meldt stjålet - men selskapet har samarbiedet med politiet for å avsløre de som har misbrukt tjenesten.

Og nå kan denne tjenesten ironisk nok bli den eneste som kan sørge for anonymitet i forhold til hvilket nummer du ringer fra i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere