RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutter på skolen fordi de må gifte seg

Foto: CARE
Sist oppdatert:
Barneekteskap, angrep og fattigdom er hovedårsaken til at de krigsrammede jentene ikke får en utdannelse.

Barneekteskap, angrep mot jenteskoler og fattigdom hindrer afghanske jenter i å få utdannelse. Det framgår i en ny rapport som lanseres av CARE og 16 andre hjelpeorganisasjoner torsdag.

- Afghanske jenter står i kø for å få gå på skole. Nesten to tredeler av jentene vi snakket med, sa de har lyst til å studere på universitetet. Men realiteten er at skolesystemet i Afghanistan ikke makter å tilrettelegge for at jenter skal få en utdannelse. Det er sløsing med ressurser og et alvorlig hinder for utviklingen i Afghanistan, sier kommunikasjonssjef i CARE, Lisa Sivertsen, i en pressemelding.

Slutter tidlig på skolen
42 prosent av afghanske jenter begynner på grunnskolen, men at svært mange av disse slutter tidlig. Fra 11-årsalderen begynner jentene å droppe ut, ifølge rapporten High Stakes. 39 prosent av de som er intervjuet i rapporten sier ekteskap er grunnen til at de slutter. 32 prosent oppgir mangel på sikkerhet som årsak.

- Afghanske myndigheter og det internasjonale samfunnet må øke satsingen på utdanning for jenter. Det blir ingen bærekraftig framgang i Afghanistan så lenge halve befolkningen holdes utenfor. Utdannelse til unge jenter er nøkkelen til utvikling, sier Sivertsen.

Frykter mindre støtte
Videre kommer det fram i rapporten at mange internasjonale donorer ikke lenger prioriterer utdanning for jenter i Afghanistan. CARE frykter at støtten til langsiktig utvikling i det krigsherjede landet vil synke ytterligere når Nato-styrkene forlater Afghanistan og overlater sikkerhetsansvaret til afghanske myndigheter.

- Vi må sørge for at afghanske jenter får en god framtid i stedet for ingen framtid. En utdannet kvinne har større forutsetninger for å kjempe for sine rettigheter, hun har en sunnere familie og bidrar økonomisk. I stedet ser vi nå at jenter diskrimineres og rammes ekstra hardt av tidlige ekteskap, vold og fattigdom, sier Sivertsen.

2,4 millioner jenter på skole
I 2001 gikk kun 5000 afghanske jenter på skole. Nå går mer enn 2,4 millioner jenter på skole. Dette er en svært positiv utvikling, men siden 2005 har antallet jenter som får utdannelse stagnert og det har vært en økning i antall angrep mot jenteskoler.

- En intensivering av volden i landet vil gjøre det vanskeligere for jenter å komme seg på skolen. Jenteskoler er også spesielt utsatt for angrep fra opprørere, noe som fører til at foreldre velger å holde jentene sine hjemme, sier Lisa Sivertsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere