*Nettavisen* Nyheter.

Slynger barnet til kroppen

Stadig flere kvinner gjør som Hollywoodstjernene. De bærer sine barn i babyslynge.

14.07.06 13:45

(SIDE2): Tett inntil mamma...

Christel Brurås Leine (25), Elin Enger Mollestad (30) og Stine Antonsen (30) er tre mødre som rettt og slett elsker å bære barna sine i i babyslynge.

Se bildespesial nederst.

Ingen hinder
- Jeg har laget mitt eget slagord. «Nærhet og omsorg på en praktisk måte». Jeg kan gjøre husarbeid, gå på butikken, gå fjellturer, amme han og hoppe lett på og av busser og trikker i byen med Sebastian (16 mnd) på ryggen eller magen. Jeg får gjort det jeg skal, og han lærer av å være sammen med meg, sier Christel.

- Sander (19 mnd) lærte å «knipe» blomster da han satt på ryggen min mens jeg holdt på i hagen. Dagen etter var det ikke en frisk blomst å se. Han hadde tatt vekk alle sammen, ler Stine.

Trygt og godt
Å ha barn er ingen hindring for disse mødrene. Lett som bare det surrer de den 5 metrer lange slyngen rundt seg og plasserer de små oppi.

- Jeg bruker det også for å roe ned Sander før han skal sove. Han lå jo trygt i magen min i 9 måneder, og nå føler han den samme varmen og de samme hjerteslagene som da, forsetter Stine, mens Sander stråler som en sol trygt plassert mot mammas bryst.

- Og det aller beste er at de kan se omgivelsene bedre, og får bedre øyekontakt med de voksne, legger Christel til.

Lettvint og billig
Babyslyngen kan brukes fra barnet er nyfødt til det er 4- 5 år, og at det er herlig å slippe vogn er de tre mødrene svært enige om.

- En vogn er stor, tung og dyr, og kommer ikke så godt til overalt. Sjalet vi bruker veier bare 500 gram. Det er lett og ta på, og barnet blir lett å få med seg fordi vekten blir jevnt fordelt, sier Elin.

- Billig er det også sammenlignet med en vogn. Det finnes mange forskjellige varianter og farger, og det koster ca 500 kroner. Man kan også sy sin egen med et personlig preg, sier Christel.

Lang historie
Nyere forskning viser at slyngen er ergonomisk riktig for barna.

Den utvikler barnets styrke, sier Elin.

Går man tilbake i historien eller ut i verden er ikke dette et nymotens fenomen.

- Det er jo egentlig vogn som er det. Går man langt tilbake i tid vil man se at det var vanlig å bære barnet på denne måten, sier Stine.

- Det er mye press på alt utstyret alle mener man må ha når man får barn, men det enkleste er det beste, sier Christel.

Ikke bare hippier
Mødrene treffer mange nysgjerrige mennesker som lurer på hva dette er for noe.

- Familier av alle typer blir interessert. Det er ikke bare hippier og alternative folk som bruker slyngen, ler Christel.

Alle har blitt oppsøkt av afrikanske menn, som har takket og gratulert dem for at de bærer barnet sitt slik.

- En afrikansk mann jeg møtte på matbutikken fikk tårer i øynene fordi det minnet han om hvordan hans mor bar han da han var liten, sier Stine.

Fedrene bærer
Også fedrene til barna stortrives som bærere.

- Min mann polerte bilen her om dagen med Anea (22 mnd) på ryggen. Begge storkoste seg, sier Elin

- Jeg kommer jo nær Sebastian på grunn av ammingen, og ved hjelp av slyngen kommer også min mann og Sebastian tett inntil hverandre, sier Christel

Kommer fram uansett
Også om vinteren sitter barna i slyngen.

- I vinter var det snøkaos i byen, og ingen kom fram med vogn. Jeg hadde Sebastian i slyngen, og kom lett fram overalt, sier Christel.

.Hollywoodstjerner
Også glamorøse stjerner som Gwen Stefani, Kate Hudson og Courtney Cox bærer barna sine i babyslynge.

Det er trendy å bære barnet på denne måten.

Selvom disse tre mødrene ikke fikk inspirasjonen fra Hollywood er de ikke i tvil om at når stjerner av det kaliberet bruker babyslynge vil nok flere bli nygjerrige på hva dette er.

- Det viser jo at alle typer mennesker blir fascinert av dette, sier de tre.

Attachment Parenting
Alle tre er aktive medlemmer i «Attachment parenting» (AP) som per i dag har 500 medlemmer. Dette er et relativt nytt begrep i Norge. Men tankene bak er ikke nye.

- AP er et forsøk på å gjenninnføre en måte å se barn på og oppdra barn på som vi mener har forsvunnet fra vår moderne, vestlige verden. Det handler om lytting, nærhet, tilknytning og trygghet, forklarer Elin.

- Vi ønsker å gi de trygghet både ved å gi respons på gråt og ved å bære dem. Vi vil finne igjen de gode tingene fra gamle tiders barneoppdragelse, samtidig som vi vil beholde det som er bra i vår moderne måte å leve på, forklarer de tre engasjerte mødrene.

Verktøy
Fo å oppnå dette foreslår AP en rekke verktøy, som hver enkelt familie kan velge fra etter hva som passer for dem.

- Dette er amming så lenge barnet vil og det er behov for det, bære barnet mye, samsoving og positiv oppdragelse. Ingen familier og ingen barn er like så her er det bare å velge det som passer for sin familie, sier Elin.

Lag egen oppskrift
Det er mange regler og ferdigoppskrifter i dagens samfunn på hvordan man skal være forelder. Dette er de tre imot.

- Det er viktig å følge sin intuisjon og finne sin egen «oppskift», slår de tre fast.

Les mer på
- Mer info om babyslynger her

- Attachment parenting

.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.