RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Småjenter får tilbud om sex

(Skjermdump)
Sist oppdatert:
Med slagord som «Bli rik og berømt»" og «Lag din egen moviestar» lokkes småjenter til spillet MovieStarPlanet. Her får de sexforespørsler.

NRK gikk «undercover» på barnenettstedet MovieStarPlanet med profilen «2001Star» og fikk forespørsler om sex etter få minutter. En 23 år gammel mann tok kontakt med den nyankomne «11-åringen». «Går det greit om jeg flørter med deg» spurte 23-åringen. Han fikk ja og fortsatte.

- Kult. Får jeg et kyss da?

- Neeeei, svarte NRK.

- Awwwh, enn seks da?

- Nei, du er gammel, sa NRK.

- Er det et problem?

- Jeg tror det ja

- Jeg har hatt seks med jenter som er mindre før.

- Denne profilen ble fanget opp av moderatorene på nettsiden neste morgen. Da ble den blokkert umiddelbart, sier Claus Lykke Jensen, som driver danskeide Moviestarplanet, til NRK.

Den danske produsenten bak MovieStarPlanet (MSP) oppgir at 200.000 norske barn har til sammen har 3,5 millioner figurer på MSP.

- MovieStarPlanet kan være en god skole som lærer barna om hvordan internett fungerer. Men nettstedet er ikke nødvendigvis tilpasset aldersgruppen de henvender seg til. Det handler mye om flørting, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten til NRK.no.

- Bør stilles strenge krav
Nettstedet kan best beskrives som «Facebook for barn», der handlingen foregår i Hollywood og målet er å bli «moviestar». Her kan barna kan opprette sin egen gratis profil, en tegneseriedukke som lager filmer, kjøper klær, sminke, møbler og kjæledyr. Og chatter, ifølge Avisa Nordland.

Barnevakten peker på at det er mange aktører som ønsker å tjene penger på at barn og unge er ivrige nettbrukere, og myndighetene klarer ikke følge med på alt som skjer.

– Vi mener det bør stilles strenge krav til aktører som oppretter nettsider/spill for barn. Vi mener det bør være en selvfølge at man holder seg innenfor lovverket, at man har gode filtre, rikelig med voksne som jobber med moderering på brukernes eget språk, og support som fungerer, sier Tønnesen til NRK.

Liker ikke tonen
Trebarnsmoren Johanne Jakhelln Constant er blant foreldrene som ikke ønsker at barna hennes skal være på MSP.

- Jeg skjønner ikke hvorfor rollefigurene må flørte halvnakne rundt i korte skjørt og bare mager og si «Hei kjekken, blir du med på date?». Det er noe med tonen jeg ikke liker. Er det slik vi vil at sju-åtte-ni-årige jenter skal kommunisere? sier Constant til NRK.

Barnevakten forstår at foreldre reagerer på hvordan figurene på siden ser ut.

- Det er unødvendig at jenter helt ned i 8-årsalderen kan kle opp figurene sine i en liten truse og en topp hvor det står «kiss me» på, sier Kjellaug Tønnesen til NRK.no.

Les flere saker fra Avisa Nordland.

Hva synes du om nettsteder som MovieStarPlanet? Bør det være aldersgrense på slike spill? Si din mening i kommentarfeltet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere