Gå til sidens hovedinnhold

Smak av moralisme i grønne bokser

Overregulering

Det er svært naivt å tro at økningen i grensehandelen ikke kommer til å øke videre så lenge vi fortsetter å øke avgiftene, regulere, og forby alt Bent Høie og Helsedirektoratet ikke liker.

Det skulle ikke gå lang tid fra jeg skrev om helsedirektoratets moralisme til det skulle komme noe nytt fra helsemyndighetene i landet vårt. Nå er det smakstilsetninger i snus noen tydeligvis vil til livs. Moralismen er atter en dag på dagsorden.

Norge har lenge drevet en kamp mot røyking, en kamp som har fungert. Det er færre og færre som røyker i dette landet, men samtidig er det flere som snuser. Det virker som om helsemyndighetene mener dette er en negativ trend, men man må faktisk se på denne trenden for hva den er. Jeg mener det er en utelukkende positiv trend, for det vitner om at det er flere som stumper røyken, det er bra for folkehelsa.

Snus er bedre enn røyk

Røyking er utvilsomt helseskadelig. Uten å påstå at et nikotinprodukt er sunt, er forskningsresultatene på snus derimot i all hovedsak positive. I en rapport utarbeidet av Global Burden of Disease stadfestes det at snus ikke gir noen form for økt dødelighet. Et forskningsresultat som forskningsleder ved Folkehelseinstituttet beskriver som "forventet". Likevel ønskes det åpenbart å gå til krig mot snusen.

Les også

Nytt forbud kan fjerne halve snusmarkedet

Pantone 448c

Helseminister Bent Høies påfunn om at grønne snusbokser ville føre til færre snusere var et godt eksempel på hvordan reguleringer gir motsatt effekt av intensjonen. FpU og jeg kjempet mot forslaget, men som alle snusere der ute vet, var det en kamp vi tapte. Så viser det seg at pengene Høie brukte på å utrede forslaget, implementere det, og forske seg frem til at Pantone 448c var verdens styggeste farge, ikke overraskende var helt bortkastet. For hva har skjedd siden de grønne boksene kom på markedet? Salget av snus har økt med 6,5%. Ikke bare det, men grensehandelen økte også med 10% hver eneste måned etter implementeringen. En aldri så liten nydelig regulering der altså.

Nordby og Charlottenlund

Det er svært naivt å tro at økningen i grensehandelen ikke kommer til å øke videre så lenge vi fortsetter å øke avgiftene, regulere, og forby alt Bent Høie og Helsedirektoratet ikke liker. Jeg tror også den vil øke drastisk om vi begynner å regulere hva snusen skal smake. Det siste året la nordmenn igjen 15,3 milliarder kroner igjen over grensa. Forslaget om å forby smakstilsetninger i snus er bare det siste tiltaket i det som virker å være en strategi for å kjeppjage norske forbrukere over grensa.

Grensehandelen er en stor utfordring vi som nasjon står overfor. Det går ikke bare utover inntektene til staten at vi legger igjen handlepengene våre i Sverige, men det har også effekter langt ut i diverse norske næringer. Kanskje spesielt landbruksnæringen.

Det er tobakk og alkohol de fleste drar over grensen for å handle inn, men når man først er på Nordby eller Charlottenlund drar de fleste en tur innom Maximat og fyller kjølebag på kjølebag med svensk kjøtt. Kjøtt den norske bonden på sin side av grensen ikke får solgt. Dette er bare ett av områdene grensehandelen ødelegger for norsk næringsliv, og dette har synergieffekter langt utenfor tobakksnæringen alene.

Les også

Etter helseminister Bent Høies boks kom, har snussalget eksplodert

Alt i alt fører disse reguleringene til at staten mister enorme mengder med inntekter. Det lages reguleringer, forbud, og avgifter som er brolagt med gode intensjoner, men som på sikt gjør at det er svenskenes pensjon den norske forbrukeren betaler for, ikke vår egen. Jeg og resten av FpU vil derimot på vår side alltid kjempe mot denne typen reguleringer, forbud, og økte avgifter. Å fjerne disse er det eneste virkemiddelet som vil ha noen effekt om vi faktisk skal få ned grensehandelen.

Og dette kommer fra en som verken snuser eller røyker.

Kommentarer til denne saken