RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smak deg slankere

Foto: J.M Stenersens Forlag (J.M stenersens Forlag)
Sist oppdatert:
Å kun bruke søt og salt mat kan gjøre deg overvektig.

(SIDE2): «Et godt måltid er en symfoni av syn, berøring, lukt, smak og følelser. Når vi virkelig tar inn maten, lukter og smaker den, blir maten på denne måten direkte hjerneføde» Det skriver forfatter av boka «Mer enn mat», Audun Myskja.

- Du trenger alle smakene
Han er overlege og spesialist i allmennmedisin og i den nye boka gir han tips for å gå ned i vekt på en litt annen måte enn de fleste andre. Noe av det viktigste ifølge Myskja, er å finne tilbake til den ekte matgleden.

- Hvis vi spiser ensidig - for eksempel bare søtt og salt - eller er fraværende mens vi spiser, gjør spisingen oss dummere, i stedet for klokere, mente de gamle inderne.

De gamle inderne hevdet også at spesifikke regioner av tungen inneholder reseptorer for de syv smakene søtt, surt, salt, fett, bittert, skarpt og snerpende. Sure, salte, feite og skarpe stoffer blir ansett som varme mens søte, bitre og snerpende stoffer blir ansett som kalde.

Søker balansen
- Et balansert måltid trenger en balanse mellom det varmende og det kjølende og inderne legger vekt på bruk av ulike krydder i maten. Smaksnyansene i disse gir antioksidanter og beskytter mot skadevirkninger av harsk mat. Samtidig aktiverer de ulike områder i hjernen som vi normalt ikke bruker. Hvis du bare kjører på søtt og salt i kosten vil du hele tiden søke balansen med de andre smakene og instinktivt spise mer.

Kanskje har du hatt følelsen at det er noe du har lyst på, men vet ikke hva?

Da er ikke smakene i balanse og det blir lettere å spise for mye mat og for mye av feil mat, ifølge Myskja. Grunnen er at sansereseptorer som ikke blir aktivert vil meddele sin trang til stimulering og hvis smaken ikke er fininnstilt vil du feiltolke disse signalene som sult etter mer mat, og spise videre, gjerne mat med søte og salte smaker.

De syv smakene og hvordan de fungerer ifølge de gamle inderne:

Søtt: Nærer og beroliger kropp og sinn, stiller sult og gjør at noe i oss vokser. Søtt dominerer de fleste matvarer, til og med vann, ifølge indisk medisin. Brød, nøtter og mange frukter betraktes som søtt og nesten alle matvarer inneholder et element av søtt.

Surt: Setter fart på utskillelsesprosessen, slik at kroppen får signaler om å kvitte seg med det den ikke trenger. organiske syrer, sitrusfrukter, gjærede melkeprodukter og grønnsaker er sure.

Salt: Renser kroppsvevet og fremmer fordøyelsen. Naturlig salte matvarer, som tang og saltholdige grønnsaker, som selleri, er salte.

Fett: Gir en oljete smak, som kan gi ro og balanse. Det finnes mange nyanser innenfor spekteret av fete smaker. Oljene i ulike frø kan ha svært forskjellig virkninger.

Bittert: Virker avgiftende, renser leveren og huden. Grønne bladgrønnsaker, pepperrot, gurkemeie og Aloe vera er eksempler på planter der bitter smak dominerer.

Skarpt: Skarp smak stimulerer appetitten og balanserer utskillelsesorganene. Løk, reddiker, hvitløk, pepper og ingefær, samt ulike krydder er generelt skarpe.

Snerpende: Snerpende mat gir medisinske egenskaper i små mengder, ved å redusere utskillelse av stoffer kroppen har bruk for. bønner, linser, umoden frukt, hvitkål, brokkoli, svart og grønn te og granateple har snerpende smak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere