- Smakssansen er borte. De testet meg med sukker og salt på sykehuset. På sukker kjente jeg bare konsistensen. Jeg fikk et sterkt salt, og syntes såvidt jeg kjente en saltsmak, men den forsvant igjen. Luktesansen er også nesten borte. Det eneste som slår igjennom er salmiakk og sterk mentol, forteller Silje Marie Våtvik (30) fra Svalbard.

Forsvant dagen etter
21. oktober var hun blant dem som stilte seg opp i vaksinasjonskøen på Longyearbyen for å få beskyttelse mot svineinfluensa. Dagen etter var smak- og luktesansen borte.

Dette er ikke en av bivirkningene Folkehelseinstituttet hadde regnet med. Bortfall av smak- og luktesans står heller ikke på lista over mindre vanlige bivirkninger. De tror det dreier seg om et tilfeldig sammentreff.

Tror ikke på tilfeldigheter
Men Silje Marie tror ikke på tilfeldigheter. Hun har aldri opplevd noe lignende før, og dette skjedde dag etter at hun fikk vaksinen.

- Jeg kan ikke se at det skulle være noe annet, sier hun.

Prøvene som ble tatt på sykehuset i Longyearbyen viste at alt ellers var som det skulle med henne. Nå venter hun på videre utredning på Univeristetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Foreløpig er hun sykemeldt og oppholder seg hos familie og venner i Tromsø.

Klarer bare å spise tørrmat
- Jeg kan drikke, men det er minimalt med mat jeg får i meg. I dag har jeg ikke spist annet enn en liten skorpe foreløpig. Middag klarer jeg ikke fordi konsistensen oppleves ubehagelig. Det eneste jeg klarer er tørrmat, sier hun.

- Jeg har lyst til å vende tilbake til hverdagen og jobb så fort som mulig, men jeg vil også ha en form for svar på hva dette er og hvor lenge det vil vare, sier hun.

- Vi kan ikke utelukke at det er en sammenheng mellom vaksinen og det hun opplever, men vi tror det kan være det vi kaller en «adverse event», et uheldig sammentreff, sier overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Hun sier det ikke er grunn til å frykte bivirkninger som dette etter svineinfluensavaksinen.

Les mer om vanlige bivirkninger etter Pandemrix her (Folkehelseinstituttet)

Svært vanlige bivirkninger, ifølge Folkehelseinstituttet, er disse:

* Hodepine

* Tretthet

* Smerte, rødhet, hevelse eller indurasjon (hardt område) på injeksjonsstedet

* Feber

* Verkende muskler, leddsmerter

Vanlige bivirkninger er også:

* Varme, kløe eller blåmerke på injeksjonsstedet

* Økt svetting, skjelving, influensalignede symptomer

* Hovne lymfeknuter på halsen, i armhule eller i lyske

Det Folkehelseinstituttet lister opp som mindre vanlige bivirkninger, som kan inntreffe hos 1 til 10 av 1000 vaksinerte, er disse:

* Prikking eller nummenhet i hender eller føtter

* Søvnighet

* Svimmelhet

* Gastrointestinale plager som diaré, oppkast, magesmerter, kvalme

* Kløe, utslett

* Generell følelse av uvelhet

* Søvnløshet

Alle disse reaksjonene skal normalt forsvinne etter 1-2 dager uten behandling.

Folkehelseinstituttet sier til Nettavisen at de registrerer alle bivirkninger, men at de ikke har hørt om flere som har opplevd det Silje Marie har opplevd.