RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smak på kongelig vin

KONGELIG VINSMAKING: Dronning Margrethe og prins Henrik åpner vinkjelleren for smaking.
KONGELIG VINSMAKING: Dronning Margrethe og prins Henrik åpner vinkjelleren for smaking. (Getty Images)
Vinsmaking med kongefamilien i Frankrike er nå en mulighet.

(SIDE2): Vinbonde og dansk prinsegemal Henrik (74) åpner nå dørene til et av sine absolutte favorittsteder - Château de Caïx.

Det er første gang at vanlige gjester får komme på vinsmaking i vinkjelleren til den danske kongefamilien. Prins Henrik og dronning Margrethe (68) har tidligere åpnet for et lite utsalg av små suvenirer på vinslottet, men vinen har ennå ikke blitt testet av vinturister, skriver Ekstra Bladet.

SLOTT: Chataeu de Caïx ligger ved Cahors og har vært i den danske kongefamiliens eie i over tretti år.

Ærverdig
Vinslottet ligger i landsbyen Caïx i Sør-Frankrike og var eid av den berømte franske dikteren Jacques Lefranc de Pompignan på 1800-tallet, men det ble bygget så langt tilbake som på 1400-tallet. Pompignan hadde blant annet Voltaire som en av sine venner. Den familien la også grunnlaget for vinen som i dag produseres der.

Familien Monpezat, altså foreldrene til Henrik, kommer fra Cahors - distriktet vinslottet ligger i nærheten av. Henrik giftet seg med dronning Margrethe i 1967 og i 1974 kjøpte de Château de Caïx som siden er blitt restaurert og i dag brukes som sommersted for hele den kongelige familien og den franske slekten deres.

I sommer nøt prins Joachim (39), prinsesse Marie (32) og Joachims småprinser Nikolai (9) og Felix (6) deler av sommerferien sin der.

Smak og vær glad
Slottet har ikke vært tilgjengelig for offentligheten inntil nå, men når vinhøsten igjen setter inn kan opptil 50 personer få komme ned i vinkjelleren og smake på vinen kongefamilien drikker aller mest av. Under den danske prinsebryllupet i mai ble nettopp den vinen servert til middagen...

Vindruen er malbec - en drue som faller mellom Cabernet Sauvignon og merlot i smak. Druen er kraftig og mørk, vinen kan derfor bli svært mørk i fargen.

Vinslottets hjemmeside er under konstruksjon.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere