Gå til sidens hovedinnhold

Smartere enn oss?

Jeg hadde gleden av å kjøre bil gjennom Østerrike for litt siden.

Fra øst til vest. Det er et usedvanlig vakkert land.

Litt som Norge - uten fjorder - bare enda litt flottere og mer spektakulært. Trange daler og høye fjell. Mange høye fjell. Uansett hvilken vei man vrir på hodet.

Det er forståelig at de bygger hus av stein for å si det sånn. For der hvor skogene vokser er det stort sett så bratt at trærne må felles for hånd. Vil jeg tro. Uten at jeg er noen ekspert på det området. Heller.

Les også: Et fattigere Norge

Mat overalt

Men det mest iøyenfallende er likevel at de dyrker mat overalt - unntatt der det er fjell eller skog. Eller begge deler. Og unntatt der folk bor. Ellers brukes nesten alt mer eller mindre brukbart areal til å lage mat - grønnsaker, korn og gress. Mye gress - selv i de bratteste dalsider der traktorkjøring må fortone seg som en risikosport. Eller ren og skjær galskap.

Så er da også Østerrike selvforsynt på alle landbruksprodukter - unntatt ris. Og kaffe når jeg tenker meg om.

Østerrikerne har skjønt at jordbruk er mer enn mat. Som er viktig nok. De har skjønt at aktivt jordbruk skaper enda større verdier enn som så - og at jordbruk er en viktig del av kulturen og identiteten deres

Og det er ikke fordi bønder blir rike av å være bønder i Østerrike. Heller. Det er fordi landet anser det som viktig. Og de har selvsagt rett. Mat er tross alt det viktigste som finnes. Etter vann.

Les også: Uten korn blir det kaos

Mat er et nasjonalt anliggende

Og Østerrike gjør dette til tross for at landet er med i EU - hvilket betyr at de når som helst kan hente landbruksvarer fra et av de andre 26 landene. Som alle har mer enn nok. Men det gjør ikke østerrikerne - de vil lage maten sin sjæl.

Østerrikerne har innsett at mat er så viktig at det er et nasjonalt anliggende - de kan ikke stole på andre hvis det kniper. Selv om de ligger midt i verdens største matfat.

I tillegg bidrar landbruksproduksjonen selvsagt til at landet ser ut slik som de som bor der - og alle som kommer på besøk dit - ønsker at det skal se ut. De har skjønt at jordbruk handler om bruk av jord.

Les også: Politikerne forsøker å gjøre norsk landbruk verdiløst

Østerrikerne er smarte folk. Tydeligvis. Smartere enn oss kan det synes. Uten at det behøver å bety all verden.

Lav selvforsyningsgrad

Vår selvforsyningsgrad ligger mellom 30 og 40 et sted. Prosent, altså. Litt avhengig av hva været gjør med kornavlingen vår. Som uansett er altfor liten. Fordi det ikke er lønnsomt nok å dyrke den.

Østerrikerne har skjønt at jordbruk er mer enn mat. Som er viktig nok. De har skjønt at aktivt jordbruk skaper enda større verdier enn som så - og at jordbruk er en viktig del av kulturen og identiteten deres.

Og slik kan det også bli i Norge. Hvis vi vil.

Les også: Norsk mat er «dyr» fordi vi har så mye penger

Kommentarer til denne saken