RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smedvig inn i riggprosjekt(Ny)

Sist oppdatert:
Riggselskapet Smedvig går inn i det nye riggprosjektet Eastern Drilling ASA som skal bygge inntil to nye sjette generasjons halvtnedsenkbare rigger
Riggprosjektet Eastern Drilling har lett etter en industriell partner til satsningen, og nå ser det ut til dette er på plass med at den norske riggkjempen Smedvig går inn å ta en eierandel på 10 prosent.

Det er ikke helt overraskende at Smedvig går, det har vært spekulasjoner om at selskapet vil ta 25 prosent av Eastern Drilling, et prosjekt som kjæres av First Securities og tidligere Statoilsjef Olav Fjell.

Smedvig i tillegg til å ta en eierandel bistå med konstruksjonshjelp, markedsføring og ledelsesressurser som er nettopp de delen Eastern Drilling har lett etter i en industriell partner.

I første omgang har Eastern inngått en avtale med det sørkoreanske Samsung-verftet om bygging av en ny halvt nedsenkbar 6. generasjons borerigg.

Totale investeringskostnader er beregnet til 550 millioner dollar for riggen. Smedvigs 10 prosent eierandel i Eastern Drilling vil medføre en investering på 30 millioner dollar.

Avtalen vedrørende byggeoppfølging gjelder for byggeperioden av riggen, mens driftsavtalen, som har en varighet på 10 år, trer i kraft når riggen er levert fra verft.

Den nye riggen vil bli den mest avanserte boreriggen som
til nå har blitt bygget. Riggen vil være klar for levering fra verftet i fjerde kvartal 2007 og forventes å starte operasjon på sin første kontrakt i første kvartal 2008.

Kontrakten mellom Eastern Drilling og Samsung-verftet inneholder en opsjon for en identisk rigg på tilsvarende betingelser, som må erklæres innen 12 måneder fra signering av byggekontrakten. Avtalene mellom Eastern Drilling og Smedvig gjelder også en eventuell opsjonsrigg.

Avtalene er gjort med forbehold om at den forestående emisjonen i Eastern Drilling fulltegnes. Det skal hentes inn minst 1,5 millairder kroner til selskapet.

- Denne avtalen er i tråd med Smedvigs strategi om å satse på teknologisk avanserte rigger som er designet for dypt vann og værharde områder. Dette er et fremtidsrettet og meget spennende prosjekt, sier konsernsjef Kjell E. Jacobsen i Smedvig i en kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere