RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smell i Orkla (Ny)

Sist oppdatert:
På en svak børsdag kommer børstungvekter Orkla med en dårlig melding til aksjonærene. Finn Jebsen & Co. tar en skikkelig smell i tredje kvartalsrapporten. Ordføreren i Fredrikstad bør også være bekymret
(Ny: Kommentarer fra Orkla)

I en melding opplyser børstungvekteren Orkla at de vil regnskapsføre i alt 515 millioner kroner i nedskrivninger og avsetninger innen Denofa (oljer/fett og fôr) og Borregaard Synthesis (finkjemi) i tredje kvartal.

Ifølge økonomidirektør Terje Andersen i Orkla er kun en liten del av avsetningen knyttet til den rene soyabønneproduksjonen. Her tok Orkla en stor avsetning også i andre kvartal. Nå ser Orkla imidlertid for seg en større restrukturering av Denofa-virksomheten.

I Denofa utgjør beløpet 265 millioner kroner og er i hovedsak knyttet til nedskrivninger og avsetninger ved anlegget i Fredrikstad.

Innen Borregaard Synthesis omfatter restruktureringstiltakene virksomhetene i Italia, USA og Kina, og beløper seg til i alt 250 millioner kroner.

Kan legge ned i Fredrikstad

Etter store problemer i markedet til Denofa, vurderer Orkla nå en nedlegges av sin virksomhet i Fredrikstad.

- Det mest sannsynlige scenariet er at anlegget blir nedlagt, sier økonomidirektør Terje Andersen i Orkla til iMarkedet.

I meldingen fra Orkla heter det:

- Nedleggelse av virksomhet i Fredrikstad er et aktuelt alternativ, særlig gjelder det fettfabrikken (oljer og fett). Det arbeides med alternativer for videre drift av Denofas ekstraksjonsverk (fôr), eventuelt i samarbeid med nye partnere.

Andersen bekrefter også overfor iMarkedet at det kan bli aktuelt med nye partnere for deler av Denofa-virksomheten.

Muligheten for ny næringsvirksomhet på fabrikkområdet til Denofa utredes samtidig.

Nok til å ta en nedleggelse

Den kraftige avsetningen som Orkla tar i tredje kvartal vurderes imidlertid som tilstrekkelig til å dekke også en full avvikling av virksomheten i Fredrikstad.

Dette bør få ordføreren i Fredrikstad, som er redd for arbeidsplassene, på "alerten".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere