Gå til sidens hovedinnhold

Smeller til med snø i påsken

Minsker skredfaren før storinnrykket av påskegjester.

Vårvarmen ødelegger ikke for de fleste alpinanleggene denne påsken. Det er godt med snø på påskefjellet. Så mye snø at det handler om snøskredforebygging en uke før høytiden begynner.

Skipatruljen i Kvitfjell har de siste dagene vurdert skredfaren nøye før storinnrykket av påskegjester. Fredag morgen ble et sprengingsteam tilkalt for å sprenge bort skavler i det mest rasutsatte området.

- Skred ble utløst, og snøen ble sendt nedover fjellsida i god tid før skigjestene kom opp i anlegget. Det er fortsatt nødvendig å ferdes utenfor de preparerte bakkene med varsomhet, på senvinteren er snølagene ustabile og skredfaren er markert, opplyser skianlegg på sine nettsider.

Lover bra for palmehelgen

I dagene framover skal det være kaldt på nettene og mildt om dagen. Meteorologene melder at det kommer inn en kaldere værtype fra og med fredag, da palmehelgen starter.

- Det er ingen grunn til å la stilongsen ligge igjen hjemme med andre ord. Alt ligger til rette for at det blir ei knallpåske i Kvitfjell, forteller Eskil Solberg.

Også daglig leder i Kvitfjell gleder seg over kanonforhold i bakkene:

- Jeg skal vedde mye på at de beste skiforholdene i Norge finner du i Kvitfjell nå, sier Odd Stensrud etter en runde i anlegget på ski fredag.

Også i Hemsedal lover det godt for skifolket.

Oppe i fjellet er alpinbakkene tilnærmet uberørt, og på netter med kuldegrader påvirkes snøen i lavere områder i liten grad, skriver SkiStar i en pressemelding.

Det er de nederste 50 høydemeterne som er mest utsatt for høye temperaturer, og her er det satt i gang tiltak for å sikre et godt skitilbud ut sesongen. Det vil si helt til 1. mai.

Nordvesten kommer til uken

Høytrykket, som har gitt godvær over store deler av Sør-Noge, blir nok ikke værende, sier Storm-meteorolog Solbjørg Apeland. Det trekker seg vestover i starten av neste uke.

Det åpner for nordvestlig vind, som har med seg nedbør fra Sunnfjord og nordover, heter det fra StormGeo.

Så langt har varmen tæret godt på snøen i lavlandet, men i det meste av fjellet er det normalt med snø. De vestlige fjellområdene i Sør-Norge har mye mer enn normalt, og det er bare innlandet på Østlandet og kyststrøkene i Troms og Finnmark der det er uvanlig lite snø.

Helgen før helgen er det 25 skianlegg med en meter eller mer snø i terrenget på toppstasjonen, opplyser Skiinfo.no. Her er snødybdeoversikten for alle norske skianlegg.

Kommentarer til denne saken