NORDSTRAND: Lyden av lett jazzmusikk siver ut gjennom noen høyttalere på Nordstrand. I et atelier i en hage sitter yogalærer og pustemester Alexander på et par puter på gulvet.
Han serverer te og frukt og ser veldig fredfull ut. Alexander snakker om det mest elementære vi har; pusten. Han mener at pusten handler om å føle seg hel.
Pusten fjerner 70 prosent av avfallsstoffene i kroppen, og er den viktigste kilden til energi. Vi i vesten er veldig opptatt av hva vi spiser, men i Østen sier de ofte «vis meg hvordan du puster, og jeg vet hvordan du lever». Pusten sier veldig mye om helsetilstanden, sier han.
Pusten forebygger
Alexanders interesse for pusten startet i det små da han var rundt 16-17 år.
Jeg hadde problemer med magen, fikk påvist cøliaki, og var deprimert. Jeg begynte etter hvert med yoga og pusteøvelser gjennom en venn, forteller han.
Alexander sier at mange får sykdom fordi de ikke går inn i de indre prosessene og frigjør indre stress.
Pusten i seg selv kan ikke alene helbrede alvorlig sykdom, men den kan være med på å forebygge og helbrede stressrelaterte lidelser i kropp og sinn. Ved å puste riktig kan man forebygge mye. Man støtter kroppen sin og gir den færre stresshormoner, beretter pustemesteren.
Alexander har selv fokusert på stressmestring. Han har en historie med mye indre stress og smerter.
Aksept er viktig. Smerten er også en læremester, se den som en gave, som alt mulig annet. Det handler om å ta imot smerten med aksept, ikke med forakt og frykt, sier han. Det er først når fryktens fugler bygger reir i ditt hår, at smerten omdannes til en lidelse
Maler smerte i nået
Alexander mener at kunst ofte er et uttrykk for å få de indre prosessene sine ut.
All smerte må tas imot når det kommer, i stedet for å skyve det under et teppe. Det viktigste er å akseptere alt som har skjedd, sier han.
Jeg maler når jeg føler at jeg er til stede, og når jeg vil ha ut følelser. Jeg bruker bilder for å uttrykke meg. Det har vært en lang prosess, sier Alexander.
Han bruker også yoga og pusteøvelser for å klare å være litt mer til stede i nået.
Jeg har drevet med yoga og meditasjon i flere år, sier han.
Alexander har kurs i retningene Hatha- og Iyengar-yoga, og har selv utviklet en form som han har kalt Samhadi yoga.
Denne yogaen fokuserer på pusten, «tilstedeværelsen» og «aksept» av smerten som noe konstruktivt. Samhadi yoga har også fokus på å skape en motvekt til dagens raske menneske, som aldri har tid til å hvile, sier han.
Yogalæreren understreker at nok hvile og god restitusjon er veldig viktig i forhold til å lykkes med sitt arbeid.
Helhet
I det lune og solfylte atelieret sitt på Nordstrand, står mange av maleriene til Alexander. Sirkler går mye igjen i maleriene hans.
Sirkelen er det eldste tegnet for «infinity» eller helhet. Det er på en måte helheten det handler om. Hvis du er hel, ser du alt ut ifra en helhet, sier han.
Alexander foreslår at helheten kan begynne med at man er i nået.
Helheten betyr at du aksepterer og inkluderer alt, mener pusteeksperten.
Han sier også at livet handler om å akseptere den smerten man har, og at man våger å gå inn i det, i stedet for å skyve det vekk.
Det viktigste er å være til stede der man er. Pusten handler om tilstedeværelse.
Alexander Skari har stor kompetanse innen massasje, pust og lidelser som oppstår på grunn av ubalanse i det autonome nervesystemet.
Smerter og spenninger i skuldre, nakke og armer, betennelser, ryggproblemer, ulike matintoleranser, angst og stress kommer ofte av undertrykte følelser, eller urolige tanker som skaper indre stress i kroppen, sier han.
Lær å puste
I tillegg til å male og skrive, holder Alexander også foredrag og kurs i pust og yoga.
På kursene pleier vi å være cirka ti stykker. Der snakker vi om det som er i dag, akkurat nå. Hvis det kommer en følelse, så tillatt den å komme. Vi frigjør pusteteknikker og du blir friere i kroppen. Vi balanserer vårt indre autonome sytem via å slippe ut frykten. Kurset går ut på tilstedeværelse i nået, forteller nordstrandmannen.
Han sier at pusten var det viktigste i Østen for 1500 år siden. De gamle yogiene skal ha sagt at i yoga er 90 prosent pust og 10 prosent bevegelse.
I vesten har det en tendens til å bli omvendt. I dagens samfunn trenger folk å puste dypere. Vi må puste med magen, spesielt de som har mye stress og uro i seg. Man må starte med å kjenne på sin egen uro og smerte. Først da finner kroppen en balanse, sier han.
Du kan hvis du vil
Alexander utdannet seg til skilt- og dekorasjonsmaler etter videregående. I 1997 fikk han autorisasjon som fysioterapeut.
Tidligere hadde jeg dysleksi, men nå skriver jeg bøker. Man kan alt hvis man vil. Vi må bare dyrke det fram. Det handler om å være seg selv og å gå sin egen vei, på gode og dårlige veier stier. Det tar år, sier han.
Fra 22. august til 11. september holder han vernissasje med sine malerier og dikt, i Markveien 24 B. Sjekk også ut hans hjemmeside, alexanderskari.vpweb.no, hvis du vil lese mer om ham.
Det blir fint å vise fram maleriene, selv om dette er veldig personlig. Det handler om å stå for den kunnskapen man har inni seg. Kunnskapen er livet, sier Alexander.