*Nettavisen* Nyheter.

Smertestillende kan gi hjerteproblemer

Foto: Scanpix (SCANPIX)

Medikamentet som linkes til hjertetrøbbel brukes av 500 000 nordmenn.

(SIDE2): Smertestillende som brukes av 500 000 nordmenn kan øke risikoen for hjerteproblemer med 40 prosent.

- Er bekymret
En omfattende britisk studie som involverte nærmere tre millioner pasienter, viser at det smertestillende legemiddelet diklofenak øker risikoen for hjerteproblemer kraftig, skriver VG , torsdag.

Det er britiske forskere ved Hull medisinske universitet som har funnet ut at pasienter som bruker diklofenak har 40 prosent høyere risiko for hjerteinfarkt og slag enn pasienter som ikke benytter disse legemidlene, skriver britiske Daily Mail .

I 2010 fikk 481 000 norske pasienter utskrevet det risikofylte legemiddelet.

- Vi har lenge vært bekymret for overdreven bruk av denne typen smertestillende, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen. Diklofenak brukes i de smertestillende medikamentene Voltarol og Voltaren.

- Må diskuteres
Nå kan det komme en innskjerping.

- Det er mulig vi må stramme inn bruken av disse legemidlene ytterligere. Vi vil helt klart ha en diskusjon om det nå, sier Madsen.

Voltaren brukes blant annet av pasienter med slitasjegikt, ryggsmerter, muskelsmerter og senebetennelser. Det anbefales å bruke paracetamol som erstatning selv om dette ikke vil hjelpe like godt for de som har sterke smerter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.