Det var mandag ettermiddag kilometerlange køer på den danske siden av Øresundsbroen i retning av Sverige.

Køene skyldes trolig stikkprøvekontroller som er innført på svensk side av grensen i forkant av nye innreiserestriksjoner tirsdag.

– Det har pågått i noen timer i alle fall, der køen er blitt lenger og lenger, sier Øresundsbroens trafikkleder Johan Borglin til Sydsvenskan.

Fra tirsdag krever Sverige at alle som kommer til landet fra blant annet Danmark og Norge, og som ikke er svenske statsborgere eller bosatt i Sverige, må avlegge en negativ koronatest som er maks 48 timer gammel. Testkravet gjelder også for de som er koronavaksinert.

Danske myndigheter krever at reisende uten bopel i landet må legge fram negativ antigentest som er mindre enn 48 timer gammel eller en PCR-test som er maks 72 timer gammel. Reisende med bopel i Danmark må ta en test senest 24 timer etter ankomst i landet. Tiltaket trådte i verk mandag, og det varer i første omgang til 17. januar.

Det siste døgnet er det registrert 16.164 nye tilfeller av koronasmitte i Danmark. Det er ny rekord, den forrige ble satt søndag med 14.844 smittetilfeller.

Koronapass og mer hjemmekontor

Frankrikes regjering vil snart innføre krav om koronapass for alle som vil inn på offentlige steder. Det blir også mer hjemmekontor. De nye tiltakene ble presentert av statsminister Jean Castex og helseminister Olivier Véran på en pressekonferanse mandag kveld.

Tiltakene skal gjelde i minst tre uker og blir kunngjort etter at president Emmanuel Macron holdt et krisemøte med regjeringen som følge av den svært smittsomme omikronvarianten av viruset.

Lørdag ble det registrert over 100.000 nye smittetilfeller i løpet av et døgn i Frankrike, noe som er ny rekord.

Tidligere har det vært nok å vise fram en negativ koronatest for å komme inn på blant annet restauranter og kinoer, men nå vil regjeringen også at folk viser fram dokumentasjon på at de er fullvaksinert. Tiltaket skal gjelde fra 15. januar såfremt det blir godkjent av nasjonalforsamlingen.

Samtidig skjerpes straffene for å vise et falskt koronapass. Det antas at titusener av falske pass er i omløp.

Regjeringen vil dessuten at alle som kan, har minimum tre dager med hjemmekontor i uka, og helst fire dager hvis mulig. Den franske regjeringen åpner for at det kan innføres krav om munnbind utendørs i enkelte sentrumsområder, men det blir opp til borgermesterne rundt omkring i landet å ta beslutningen.

Les også

De uvaksinerte: Pandemiens pariaer

I tillegg blir det forbud mot å spise og drikke på kollektivtransport og på kinoer, ifølge den franske TV-kanalen BFMTV.

Omikron dominerer i England

Den britiske helseministeren Sajid Javid sier det ikke kommer noen nye restriksjoner i England før nyttår, til tross for stor smittespredning.

Ifølge Javid anslår helsemyndighetene nå at 90 prosent av alle smittetilfellene i England er av den svært smittsomme omikronvarianten, ifølge Reuters.

Men helseminister Javid sier regjeringen ikke har noen planer om å innføre nye restriksjoner i England på denne siden av nyttår, så folk kan ha nyttårsfester som planlagt.

Javid oppfordrer likevel folk til å vise varsomhet og følge gjeldende tiltak og anbefalinger. Han utelukker heller ikke at det kan komme nye restriksjoner i januar, ifølge Sky News.

Skottland, Wales og Nord-Irland har i stor grad strengere restriksjoner enn England og innførte nye restriksjoner mandag.

Les også: Testsenter i Tromsø måtte stenges fordi passasjerer lagde bråk

I Skottland har myndighetene gjeninnført énmetersregelen på serveringssteder og andre offentlige steder innendørs som treningssentre og museer. Nattklubber stenges i tre uker, unntatt nattklubber som er i tilknytning til puber og der gjestene kan sitte til bords, ifølge BBC.

I Nord-Irland ble det fra mandag av igjen kun tillatt med bordservering på utesteder, det er kun tillatt at personer fra maks tre husholdninger kan være samlet sosialt, og på arbeidsplassen må alle ha minst to meter avstand.

Også i Wales er tometersregelen gjeninnført sammen med påbud om bordservering og utvidet krav om munnbind flere steder, for å nevne noen tiltak.

Hellas

Greske myndigheter innfører påbud om munnbind på offentlige steder etter at det mandag ble registrert 9.284 nye smittetilfeller i løpet av et døgn.

Det er ny smitterekord i landet. Helseminister Thanos Plevris kunngjorde samme dag at det blir innført nye restriksjoner fra 3. januar, mens nyttårsfeiringen får gå som normalt.

Les også

100 dager etter valget: Jonas Gahr Støre må styre unna Erna Solbergs tabber

De nye restriksjonene innebærer også at barer og restauranter må stenge ved midnatt, og at gjester ikke får stå eller danse, kun sitte ved bord.

Antall publikummere på idrettsarrangementer reduseres til 10 prosent av normal kapasitet.

Også i Hellas blir det nå registrert stadig flere tilfeller der smitten skyldes omikronvarianten. I helgen ble det registrert over 50 slike tilfeller.

(©NTB)

Les også

Høye strømpriser er en politisk bestemt ekstraskatt som plyndrer vanlige folk

Les også

– Venstresiden har sviktet ganske stort