*Nettavisen* Nyheter.

Smittetallene for Norge viser at trenden har snudd - Nakstad varsler nye smitteråd

Oslo 20200724. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen, der nye reiseråd legges fram. Spania blir «rødt» – reisende til Norge må i ti dagers karantene. Kalmar, Örebro, Värmland og Östergötland «grønne» soner, i tillegg til Skåne, Blekinge og Kronoberg

VARSLER NYE RÅD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det snart vil komme nye råd for kollektivtrafikk og munnbind. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

9362 personer har så langt fått påvist koronasmitte i Norge. Trenden er igjen økende. Snart vil det komme nye råd om munnbind og kollektivtransport.

05.08.20 14:09

OSLO (Nettavisen, NTB): På tre dager har smittetallene i Norge økt med 94 tilfeller. I uka som gikk ble det registrert 195 nye tilfeller, det høyeste uketallet siden begynnelsen av mai.

Ved midnatt natt til onsdag er det registrert 9362 smittetilfeller i Norge.

Bergen er en av kommunene med stigende smittetrend. Her er det de siste dagene påvist covid-19 hos 13 personer.

- Vi er bekymret for at vi nå ser en stigende trend. Vi ser også at de fleste som får påvist smitte kommer fra utlandet. De har vært på reise eller er turister, og kommer fra både røde og grønne land, sier fungerende direktør i etat for helsetjenester Merethe Brattetaule til BA.

Klikk på bildet for å forstørre. ANTALL MELDTE TILFELLER: Smittetallene fra uke til uke i Norge viser en stigende trend de siste ukene. Tallene er hentet fra Folkehelseinstituttets ukeoversikt og viser tall til og med uke 31.

ANTALL MELDTE TILFELLER: Smittetallene fra uke til uke i Norge viser en stigende trend de siste ukene. Tallene er hentet fra Folkehelseinstituttets ukeoversikt og viser tall til og med uke 31. Foto: (Nettavisen)

Nakstad varsler nye smitteråd

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at det om kort tid vil komme nye råd for blant annet munnbind og reiser med kollektivtransport.

– Nye råd vil komme om få dager, sier han til TV 2.

Helsemyndighetene ser blant annet på hvordan man kan få ned antall reisende som reiser samtidig. De ser også på hvordan arbeidsplasser kan ha hjemmekontor og justere arbeidstidene, ifølge Nakstad.

– Klare råd om hvilke situasjoner der munnbind blir aktuelt, vil også komme, sier han.

I Danmark anbefaler nå helsemyndighetene bruk av munnbind i en rekke situasjoner (Se faktaramme).

Fakta

Slik er danskenes munnbind-råd

Den siste tiden har blant annet fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland bedt nasjonale myndigheter om å vurdere påbud om munnbind i kollektivtrafikken. I forbindelse med oppstart etter sommerferien er både han og helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo bekymret for smekkfulle vogner i kollektivtrafikken.

Les også: FHI Snur i Polen-vurderingen

- Jeg er bekymret

- Vi ser en betydelig økning i antall personer i karantene, og vi ser en viss økning i antall smittede de siste ukene. Jeg er bekymret for det, uttalte helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse 31. juli.

Han sa da at myndighetene har forventet dette, men understreket betydningen av at smittevernrådene følges i tida framover.

Guldvog uttrykker også bekymring for at andelen unge voksne nå utgjør en større andel av de smittede.

- Ingenting tyder på at pandemien er på retur, snarere tvert imot, har helsedirektøren understreket om den globale situasjonen, der antallet smittetilfeller nå har passert 18,5 millioner og antall rapporterte dødsfall er 700.683.

Han har oppfordret alle som bor bynært til å velge hjemmekontor og unngå å være tett på mennesker på trikk, tog og t-bane.

Les også: Helsedirektøren: – Sannsynlig med hjemmekontor ut året

Klikk på bildet for å forstørre. Diagrammet fra Folkehelseinstituttet viser antallet nye smittetilfeller meldt per uke .

Diagrammet fra Folkehelseinstituttet viser antallet nye smittetilfeller meldt per uke (blå søyler) og kumulativt eller totalt antall (grønn kurve). Foto: (Folkehelseinstituttet)

28 nye smittetilfeller siste døgn

Oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet viser 195 nye smittetilfeller i uke 31, det høyeste uketallet siden uke 19, fra 4. til 10. mai.

Folkehelseinstituttets tall mandag viste 9268 bekreftede smittetilfeller så langt i pandemien. Tirsdag var tallet 9334. Ved midnatt natt til onsdag er det registrert 9362 smittetilfeller, en økning på 28 på et døgn og 94 på tre dager. Antallet registrerte dødsfall knyttet til koronaviruset er fortsatt 256.

En beregning VG beregninger viser at trenden er stigende for første gangen siden 3. april, og den har vært flat siden 14. mai.

De siste tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC viser at 14-dagers insidensen i Norge (smittetilfeller per 100.000 innbyggere over 14 dager) er 4,5. Tilsvarende tall for Finland er 2,3, i Danmark er tallet 12,6, på Island 21,3 og i Sverige 29,0.

INFOGRAFIKK: Koronaviruset i Norge

Klikk på bildet for å forstørre. Antallet nye bekreftede smittetilfeller per dag for Norge med 60 nye smittetilfeller 4. august som foreløpig siste notering, viser at vi må tilbake til 30. april for å finne et like høyt tall . Diagrammet er hentet fra Oxford-baserte Our World in Data.

Antallet nye bekreftede smittetilfeller per dag for Norge med 60 nye smittetilfeller 4. august som foreløpig siste notering, viser at vi må tilbake til 30. april for å finne et like høyt tall (62). Diagrammet er hentet fra Oxford-baserte Our World in Data. Foto: (Our World in Data)

Helsedirektoratets tall for innlagte koronapasienter viste 14 mandag, det høyeste tallet siden 3. juli.

Det var elleve flere enn før helgen. Én pasient får respiratorbehandling.

Tirsdag var antallet koronapasienter 12, fortsatt med én i respirator.

Onsdag gikk antallet ned til 11, fortsatt med én i respirator.

Flest koronapasienter er innlagt på sykehus i Helse sør-øst, hvor seks pasienter er innlagt, mens det i Helse nord er fire pasienter og i Helse vest er én pasient.

Helseforetakene som har flest koronapasienter, er Ahus og Universitetssykehuset Nord-Norge, som har tre pasienter hver.

Klikk her for å se diagram over innlagte koronapasienter og andelen respiratorpasienter.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.