Torsdag informerer britiske helsemyndigheter om at 32.551 personer har testet positivt for koronaviruset det siste døgnet. Det har også blitt registrert 33 nye koronadødsfall de siste 24 timene. Dagen i forveien var tallene omtrent tilsvarende.

Ifølge avisen The Guardian, har antallet sykehusinnleggelser av koronapasienter økt med 40 prosent den siste tiden.

I april og mai var det så godt som ikke noe smitte i Storbritannia, men samtidig som samfunnet ble delvis gjenåpnet, kom også deltavarianten til landet – og smittetallene skjøt i taket igjen.

Det til tross for at Storbritannia i lang tid har ligget foran med vaksineringen. Til nå har over 45 millioner briter mottatt første dose, og over 34 millioner har også fått andre dose, ifølge myndighetenes egen oversikt. Det bor omkring 67 millioner mennesker i Storbritannia.

Les også: Boris Johnson opphever alle restriksjoner

Braker løs 19. juli

Smitteøkningen, den gode vaksinasjonsraten til tross, ga Boris Johnson ingen annen mulighet enn å utsette det siste steget av gjenåpningen i landet, som egentlig skulle bli presenteres den 21. juni.

– Det er fornuftig å vente litt til, sa Johnson.

Han annonserte da at gjenåpningen blir utsatt i maks fire uker til, altså innen den 19. juli.

Det er en dato som nærmer seg med stormskritt og det får eksperter verden over til å rope varsku.

I et opprop publisert via det anerkjente helsetidsskriftet The Lancet, ber over 100 forskere og leger statsminister Boris Johnson om å dra i bremsen.

Les også: Frankrike advarer om mulig ny smittebølge i juli

– Farlig

Statssekretær ved det britiske helsedepartementet, Sajid Javid at smittetallene kan bli opp mot 100.000 nye tilfeller daglig om man fjerner avstandsreglene.

– Vi mener denne avgjørelsen er farlig og for tidlig, heter det i brevet som er publisert i helsetidsskriftet.

I brevet står det at man neppe vil kunne oppnå befolkningsimmunitet uten et mye høyere vaksinasjonsnivå enn det man med rimelighet kan forvente innen 19. juli.

– Med denne strategien risikerer man å skape en generasjon som har kroniske helseproblemer og funksjonshemminger, der de personlige og økonomiske konsekvensene kan vare i flere tiår fremover, skriver de.

Les også: Kraftig smitteøkning i Nederland

Frykter for helsekøene

Johnson forsvarte torsdag å åpne opp ytterligere ved å si at linken mellom smitte og alvorlig sykdom og død har blitt brutt.

– For øyeblikket er det 30 ganger så liten sjanse for å dø av korona nå, sammenlignet med tidligere stadier av pandemien, sa Johnson ifølge BBC.

Dette avviser helseekspertene i sitt opprop.

– Økning i antall smittetilfeller vil uunngåelig føre til en økning i antall sykehusinnleggelser, noe som igjen vil legge press på helsevesenet, som har millioner av mennesker som venter på medisinske prosedyrer og rutinemessig behandling, skriver de i oppropet.

Les også: Koronaviruset har kostet over 4 millioner liv

Kan bli mutasjon-fabrikk

En annen ting som forskerne og legene frykter er at den britiske regjeringens strategi kan føre til en oppblomstring av enda flere virusvarianter.

– Vi frykter strategien vil gi grobunn for fremveksten av vaksineresistente varianter. Dette vil sette alle i fare, inkludert de som allerede er vaksinert i Storbritannia- og globalt, heter det i uttalelsen.

De poengterer at det tar tid og krever ressurser å oppdatere vaksiner og gjør at mange er utsatt for mutasjonene i perioden før de får oppdatert vaksine.

– Spredningen av potensielt mer overførbare rømningsvarianter vil uforholdsmessig påvirke de vanskeligst stilte – med dårlig tilgang på vaksine, mener ekspertene.