OSLO (Nettavisen): I forhold til befolkningsstørrelse rapporterte Portugal og Bulgaria om flest smittetilfeller med covid-19 siste uke, etter Sverige. Mange land i Øst-Europa, som Kroatia, Romania, og Bulgaria, rapporterer nå en økning av tilfeller.

Utviklingen skaper bekymring:

- Vi ser nye utbrudd i land som tidligere har trykket ned smittespredningen, uttalte generaldirektør Johan Carlson på Folkhälsomyndighetens pressekonferanse i Sverige torsdag.

Nyhetsstudio: Siste nytt om koronapandemien

- Bevegelser under overflaten

I Sverige peker pilene nå i riktig retning, tross fortsatt høyt antall smittede. Nå advarer lederen for svenske helsemyndigheter om det som skjer i noen land rundt i Europa, blant annet på Balkan.

- Europa har tilsynelatende stabile tall, men under overflaten skjer det store bevegelser, og vi må regne med at pandemien gjør entré fra nye kanter, uttalte Carlson.

Kroatia-reise betyr karantene

Seniorrådgiver Karin Nygård i Folkehelseinstituttet i Norge deler uroen:

- Vi følger nøye med på utviklingen av smittespredningen i Europa, inkludert Kroatia. Vi ser at antall smittetilfeller her har økt de siste ukene. Vi må være forberedt på en generell økning av koronasmitte i sommer som resultat av gjenåpningen av grensene mot flere land, og per i dag må du i hjemmekarantene i 10 dager ved hjemreise fra Kroatia, opplyser hun overfor Nettavisen.

Les også: Forskere: Mulig korona-gjennombrudd

OECD bekymret for Kroatia

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) uttrykker i en rapport fra 15. juli sterk bekymring for Kroatia og den andre bølgen med koronaspredning som nå rammer landet.

- Siden midten av juni har landet sett en skarp økning i nye smittetilfeller, i størrelsesorden 100 per dag. Tidligere var det antatt at situasjonen var under full kontroll med ingen nye tilfeller rapportert over flere uker. Det er foreløpig ikke kjent om myndighetene vil innføre nye nedstengningstiltak, tatt i betraktning av turismens vitale betydning for landet, skriver OECD.

Klikk her for å se full infografikk med Europa-tall (EU/EØS, Sveits og Storbritannia unntatt Norden) med samlede tall og tall for uke 28.

Russland, Aserbajdsjan og Sverige

Av alle de europeiske landene var det Russland, Aserbajdsjan og Sverige som rapporterte flest antall tilfeller i forhold til befolkningsstørrelse i uke 28, viser Folkehelseinstituttets siste rapport.

Russland og Aserbajdsjan rapporterte lignende antall som forrige uke, Sverige rapporterte nedgang i tilfeller.

Globalt er Nord og Sør-Amerika fortsatt episenter av covid-19 epidemien. USA rapporterer om en økning, med flere enn 50.000 tilfeller daglig i uke 28. De fleste statene i USA viste en økning i tilfeller. Antall tilfeller i Asia og Afrika øker fortsatt. I uke 28 rapporterte India 21 prosent flere tilfeller og Sør-Afrika 36 prosent flere tilfeller enn i uke 27. Australia rapporterte nesten en dobling av antall tilfeller; 763 tilfeller i uke 27 og 1 348 i uke 28, ifølge FHI.

- Forholdene lokalt kan endre seg raskt

Folkehelseinstituttets generelle råd er at alle som velger å reise må sette seg godt inn i smittesituasjonen på stedet de reiser til.

- Forholdene lokalt kan endres raskt, og det kan iverksettes lokale tiltak som kan gjøre det vanskelig å gjennomføre reisen som planlagt selv om det ikke er tiltak på nasjonalt nivå. Vi minner også om at det er viktig å følge de vanlige smittevernrådene på reise, og å følge godt med på helsemyndighetenes råd i det landet du reiser til, skriver Folkehelseinstituttets Karin Nygård i et e-postsvar til Nettavisen.