Gå til sidens hovedinnhold

Smitteutbrudd etter fester på Oslos vestkant: Fire bekreftet smittet

Kommunen jobber på spreng med å kartlegge hele omfanget. Smittet deltok på grillfest med 51 personer i helgen.

Fire personer i 20-årsalderen er bekreftet smittet etter tre private fester på Oslo vest i slutten av forrige uke. Oslo kommune bekreftet smitteutbruddet overfor Nettavisen onsdag kveld. Da var antallet bekreftede smittetilfeller tre.

Torsdag morgen er antallet bekreftede smittetilfeller oppe i fire, melder både VG og NRK. Samtidig opplyses det at rundt 50 personer er blitt bedt om å gå i karantene.

Til NRK opplyser bydelsdirektør Elisabeth Vennevold at Vestre Aker bydel fortsatt jobber med å få oversikt.

Torsdag formiddag sier Vennevold til VG at de har fått vite om en fjerde fest i bydelen der en smittet person skal ha deltatt i helgen. På den private grillfesten var det 51 deltakere.

Ved 22-tiden onsdag hadde smittesporingsteamet i bydel Vestre Aker kartlagt 41 nærkontakter - som alle må i karantene.

Les også: Smittetallene for Norge viser at trenden har snudd - Nakstad varsler nye smitteråd

Jobber med å kartlegge omfanget

19 av de 41 nærkontaktene er foreløpig kontaktet, og smitteteamet jobber med å innhente kontaktinformasjon til de øvrige 22, opplyste smittevernsoverlegen i Oslo, Frode Hagen, til Nettavisen.

- De første personene ble testet på mandag etter å ha fått symptomer. Nå pågår det detektivarbeid for å få kartlagt hele omfanget, sier smittevernsoverlegen til Nettavisen.

De tre festene ble arrangert torsdag, fredag og lørdag, og alle festene har sammenheng med hverandre.

Flere titalls unge personer skal ha vært på disse festene, og mange har deltatt på flere av dem.

Alle nærkontaktene skal testes for koronaviruset forløpende, ifølge Vestre Aker bydel.

Les også: Klar beskjed: - Ta telefonen hvis det ringer fra et ukjent nummer

Prøvene blir tatt fortløpende og vil foregå på steder i nærheten av der de aktuelle personene bor. Smittevernsoverlegen sier det nå går kort tid fra når prøvene blir tatt og til prøvesvarene foreligger.

Ifølge FHIs hjemmeside defineres disse personene som «andre nærkontakter», siden de ikke er hustandsmedlemmer eller tilsvarende. Det betyr at disse nærkontaktene skal testes på dag tre og dag sju. De kan ikke gå på skole eller jobb til første test er negativ, og de er i karantene på fritiden til andre test er negativ. De skal likevel følges opp i 10 dager, opplyser FHI.

Alltid oppdatert: Få siste nytt om koronaviruset i Nettavisen direktesenter

Ber festdeltagere følge smittevernsregler

Smittevernsoverlege Frode Hagen understreker at deltagere på fester eller samlinger generelt må overholde de gjeldene smittevernsreglene. Han vil dog ikke gå nærmere inn på om hvorvidt reglene ble overholdt eller ikke på de aktuelle festene.

Helsebyråden i Oslo, Robert Steen, kommenterer utbruddet slik til Nettavisen onsdag kveld:

- Bydelen jobber nå med å ringe alle som har hatt nærkontakt med smittede for testing, og kartlegger nå hendelsen. Vi følger situasjonen nøye og minner igjen alle om å vise hensyn, holde avstand, og holde deg hjemme om du har symptomer.

Flere lokale utbrudd

Tidligere onsdag kveld meldte lokalavisen Setesdølen om at flere titalls personer er satt i karantene på konfirmantleir på Evjetun i Agder etter at en av deltakerne har fått symptom på koronaviruset etter en ferie i Spania. Alle er satt i karantene til det foreligget et prøvesvar.

Dette kommer i kjølvannet av flere lokale utbrudd her til lands de siste ukene. Etter en bryllupsfeiring i Sarpsborg midten av juli bekreftet Moss kommune senere at 18 personer fra Moss hadde fått påvist covid-19. I Sveio kommune hadde 16 personer fått påvist koronasmitte i starten av august og etter Hurtigruten-utbruddet er i alt 53 personer bekreftet smittet.

- Det er egentlig noe vi kunne ventet alt før sommeren, sa helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressekonferanse forrige uke, om de lokale utbruddene i Moss, Trondheim, Sveio

- Det er ikke alarmerende i seg selv, men vi er i en situasjon der det er ekstremt viktig at vi kan håndtere utbruddene løpende, slik at man ikke får noen nasjonal spredning, la han til.

Les også: Kommunelege har anmeldt mann som droppet karantene etter Sverige-handel

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?