Gå til sidens hovedinnhold

Smitteverneksperter bekymret: - Kommer til å gjenta seg i flere kommuner

Moss kommune står midt i et lokalt koronautbrudd der en fest i Sarpsborg kan ha vært utløsende. Smittevernekspert sier flere kommuner må må regne med lignende utbrudd.

OSLO (Nettavisen): Overlege og smittevernekspert Preben Aavitsland sier Norge må regne med å se flere lokale utbrudd som i Moss.

- Vi mener det høy sannsynlighet for lokale utbrudd i landet utover seinsommeren og høsten. Det er viktig at kommunene oppdager og håndterer slike utbrudd, og det er viktig at publikum fortsetter å holde avstand til hverandre, vaske hendene og holde seg hjemme hvis de er syke, sier Aavitsland i en e-post til Nettavisen.

Les også: Belgia: Her tester i snitt 327,7 personer positivt hver dag

Har laget veileder for kommunene

Aavitsland peker på at Folkehelseinstituttet har laget en veileder for hvordan kommunelegene skal oppdage og håndtere slike utbrudd. Se veilederen på fhi.no.

Nyhetsstudio: Alt om koronapandemien

Bryllupsfeiring står sentralt

Denne uken slo Moss kommune alarm og innledet omfattende smittesporing etter et lokalt utbrudd som trolig kan spores til en privat fest. I forbindelse med en bryllupsfeiring har det vært tre private selskaper, og smitten kan spores til en av disse festene. Denne foregikk i Sarpsborg med deltakere fra Moss, ble det opplyst på en ny pressekonferanse onsdag.

- Antallet som har fått påvist smitte er det samme som i går, altså 126 gjennom hele pandemiperioden. Vi har ikke fått svar på alle prøver på grunn av etterslep på laboratoriet. Det siste døgnet er det tatt cirka 100 prøver, sa kommuneoverlege Kristian Krogshus på pressekonferanse.

Han ville ikke slå fast at festene rundt bryllupsfeiringen var det som utløste det lokale utbruddet.

- Kan ikke si sikkert hvor det startet

- Vi kan ikke si med sikkerhet hvor det siste lokale utbruddet startet. Det er tre klynger, der den ene kan knyttes til et privat selskap, sa Krogshus og understreket:

- Vi sier ikke at smitten har oppstått i dette selskapet. Det har vært arrangert i alt tre private selskaper i forbindelse med denne bryllupsfeiringen.

Kommunelegen sier de foreløpig bare kjenner til smitte fra det første selskapet, det som fant sted i Sarpsborg. Alle deltakerne bor i Moss.

Ordfører Hanne Tollerud sa onsdag at kommunen har vært tilbakeholdne med å gå ut med konkrete opplysninger om hvilke selskaper det er snakk om.

- Det er viktig at vi er sikre på at informasjonen vi har er korrekt før vi går ut med den. I dette tilfellet er det flere kommuner som er berørt. Kommunene Sarpsborg, Fredrikstad, Oslo og Moss har i dag hatt møte der også Folkehelseinstituttet har deltatt, sa ordføreren.

Ordfører: - Alle kan gjøre feil

- Vi står fortsatt midt i en pandemisituasjon med et virus som sprer seg raskt. Derfor må vi fortsette å være flinke og stå sammen for å begrense smitten, sa ordføreren og understreket at det ikke er mistanke om at noen har brutt smittevernreglene.

- Jeg vil slutte meg til helseministeren som sa i intervju i går at alle kan gjøre feil og ta dumme valg. Da er det viktig at vi etterpå gjør det vi kan for å hindre videre smitte.

Hun varslet at Moss kommune nå tar en rekke grep for å begrense smittespredningen, blant annet blir markeringen av 300-årsjubileet avlyst.

  • Alle kommunale jubileumsarrangementer med potensiale om å samle mer enn 200 personer blir avlyst fram til 12. august.
  • Byfesten og Christian Fredrik-løpet, som var planlagt 10. august, avlyses.

Tirsdag var det påvist 126 smittetilfeller, tre nye på et døgn og alle disse tre sporet tilbake til den private festen, ifølge Moss kommune.

To nye smittede i Trondheim

Trondheim kommune bekrefter at to nye personer har fått påvist koronasmitte. Kommunen tester mange etter å ha registrert flere smittetilfeller den siste tiden, melder NTB.

Én person i 30-årene er registrert som smittet utenlands.

Den andre har vært i kontakt med en person som har kommet fra utlandet de siste ukene. Vedkommende er i 20-årene, men har vært i karantene og skal derfor ikke være smittsom.

Trondheim kommune testet tirsdag rundt 200 personer for korona, og omtrent 100 venter på å få teste seg. Kommunen melder om høyt trykk på kommunens koronatelefon.

Advarte i siste risikovurdering

Overfor Nettavisen peker Preben Aavitsland på at Folkehelseinstituttet i sin siste risikovurdering fra 1. juli nettopp pekte på faren for lokale utbrudd.

Her ble det pekt på høy sannsynlighet for økt lokalt smitte noen steder som følge av store arrangementer, mange folk på serveringssteder og utstrakt innenlands reising.

Det ble samtidig sagt at det er moderat sannsynlighet for massesmittehendelser som kan gi opphav til betydelige lokale utbrudd.

«Slike hendelser kan føre til forskjeller i utbredelse i landet. Det er størst sann-synlighet for at økt utbredelse vil skje blant unge voksne og middelaldrende ettersom de treffer flere mennesker», het det i risikovurderingen.

Videre het det: «De kommende årene er det vedvarende fare for lokale utbrudd eller nye bølger av denne epidemien. Kommunene må planlegge for utstrakt testing, smitteoppsporing, pleie, behandling og risikokommunikasjon.»

Aavitsland, som både er tilknyttet Folkehelseinstituttet og er kommuneoverlege i Arendal, sier til NRK at flere lokale utbrudd ikke behøver å bety en ny og stor smittebølge.

Les også

Tegnell: - Reisevirksomhet fra Danmark og Norge snart tilbake til det normale

Kommentarer til denne saken