RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smittsom hjernehinnebetennelse i Bergen

Foto: Arne Ristesund (BA)
Sist oppdatert:
Kvinne (19) har i dag fått påvist meningokokksykdom.

(BA.no): 19-åringen er elev ved Fana Gymnas, og smittevernoverlege Øystein Søbstad varslet skolen om tilfellet tirsdag.

- Elevene i klassen har blitt informert om at de bør oppsøke lege dersom de får feber over 38 grader, hodepine, muskelsmerter, utslett i huden eller om de føler seg utslitt, sier Søbstad.

- De har også fått presentert forebyggende råd for å unngå spredning av sykdommen. God håndhygiene og drikkehygiene er viktige tiltak, sier Søbstad.

Fastleger og legevaktene i Bergen er også informert om saken og de har blitt bedt om å være ekstra oppmerksomme på mulige tilfeller av meningokokksykdom, opplyser Bergen kommune.

Fakta om sykdommen:

  • Meningokokksykdom (ofte kalt smittsom hjernehinnebetennelse) er en alvorlig sykdom som skyldes systemisk infeksjon med meningokokker (Neisseria meningitidis).
  • I de fleste tilfellene skjer smitten fra friske bærere. Overføring skjer ved nærdråpesmitte. Direkte kontakt gjennom dråpesmitte fra nese og hals må til, og det antas at relativt store dråper munnspytt må overføres. Deling av flasker, glass og kyssing kan være viktige smittemekanismer.
  • Symptomer på alvorlig systemisk infeksjon er i begynnelsen oftest uspesifikke som influensaliknende symptomer eller som feber med frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. Følelse av eller tegn på sterkt nedsatt allmenntilstand er meget viktig å legge merke til.
  • Typiske meningitt-tegn som nakkestivhet, ryggstivhet og nedsatt bevissthet av alle grader kan komme relativt seint i forløpet.

Denne saken er levert av BA.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere