RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smog over Bergen by

Sist oppdatert:
Her ligger forurensningen i et tykt lag over Bergen. - I ettermiddag og i kveld er det mye forurensning, sier meteorologkonsulent Magnus Anglevik.

Kombinasjonen av vindstille, oppholdsvær og lave temperaturer gjør at forurensningen i Bergen tar seg opp.

- Det er svært kaldt i dag. Temperaturen i natt var minus 6,6 grader, og nå er den på minus 4,7. Dermed ligger kaldluften nede ved bakken fremfor å stige til værs, sier Anglevik.

- Samtidig er det ingen vind, og helt tørt. Dermed får vi ingen utskiftning av luften, og det er ingen fuktighet som binder opp svevestøvet, sier han.

Biler eller ovner?

Det meste av forurensningen kommer fra biler - både avgasser og svevestøv fra piggdekk på bare veier - men industriutslipp og fyring i vedovner i privatboliger må ta litt av skylden for forurensningen.

- Er dette noe du vet eller noe du tror. Det er jo romjul og nesten ingen biler i byen?

- Nei, det finnes ingen målinger på hvor forurensningen kommer fra.

- Det vi vet på kalde dager er at folk fyrer med ved og papir så dyr som olje og elektrisitet er blitt. Betyr dette noe?

Trenger undersøkelse

- Ja, det er all grunn til å tro at dette er med på å forurense og denne vil tilta utover dagen.

- Burde det ikke gjennomføres en undersøkelse av hvor forurensingen kommer fra. Vi har båter og industri som også bidrar. Er det ikke litt lett å gi bilen skylden selv på tilnærmet bilfrie dager som i dag?

- Vi har tidligere sett på båter, men det har ikke blitt noen undersøkelse, men sammen med industrien er de helt sikkert bidragsytere.

- Dette er ulempen med pent vær i store byer. Vind og fuktighet sørger for at luften blir renset, men når det er helt vindstille stiger forurensningen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere