Smører tjukt på med cannabis-smør

Foto: Art of taste

Det spørs om du vil finne det i norske butikker med det første, men bønder i Latvia gjør klar til verdenslansering av cannabis-smøret.

25.04.04 14:18

- Jeg elsker det, særlig slik bestemor lagde det, sier gårdbrukeren Dainis Lagzdins fra Latvia og skryter fælt av en mørkegrønn og smøremyk materie.

Dette er plantemargarin laget på cannabis-frø, og i Latvia er det en lokal spesialitet, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Et mirakel av smak og aroma, skryter den baltiske bonden.

Nå vil han friste resten av verden med cannabis-margarin.

Gammel oppskrift
Det er århundregamle oppskrifter som er grunnlaget for satsingen. Cannabis-margarin lages noen ganger bare av malte cannabis-frø, andre ganger blandes det med olje eller smør.

Latvierne elsker det og kjøper det helst direkte fra bondens eget marked. Mer sjelden finner det veien til supermarkedet. Men nå er planen å friste resten av verden med denne lokale spesialiteten. Russiske og finske interessenter har allerede vært på banen.

Lovlig og sunt
Mens cannabis som narkotika er ulovlig, er Lagzdins virksomhet fullt lovlig. Han sverger at cannabis-smøret har en helsebringende effekt. Her er det ikke noe melkeproteiner eller kolesterol, men frøene inneholder antioksydanter i rikelig monn.

Selv om cannabis-smøret og frøene som benyttes er lovlige, holdes Latvias cannabis-åkre under strengt oppsyn av myndighetene. Bøndene må ha spesiell tillatelse til å dyrke cannabis, skriver AFP.

Hva sier dere, Tine - må ha det, bare må ha det?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.