RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SMS-mobbing kan gi fengselsstraff

SMS kan brukes til å si hvor høyt du elsker kjæresten din, men noen bruker det også for å trakassere andre. Få vet at dette kan gi fengselstraff på opptil seks år.

De fleste blir glad for å få tekstmeldinger på mobilen, men for noen kan SMS bety ren terror. SMS-mobbing handler om å sende eller motta støtende, sårende, truende og ubehagelige tekstmeldinger. Mobbing via mobil er i følge Barneombudet den mest økende formen for mobbing blant ungdom i dag.

SMS-terror
Mobbing via SMS i økende grad et omdiskutert tema, men det er forsket forholdsvis lite på dette fenomenet. En undersøkelse fra Senter for atferdsforskning ved Høgskolen i Stavanger viser imidlertid at SMS-terroren er blitt et samfunnsproblem. Studien viser at mobilmobbing har økt den totale mobbefrekvensen med over 40 prosent her i landet. 13,2 prosent av guttene oppgir at de utsettes for mobbing gjennom samtaler eller SMS-meldinger. For jentene var tallet 15,5 prosent. Naboland kan rapportere om liknende statistikker.

Selger hat-SMS
Fremdeles eksisterer det flere kommersielle mobilselskaper som tjener penger på å selge støtende meldinger. Firmaene tilbyr ferdigproduserte meldinger som f. eks:

”Hei. Liker du meg? For jeg liker ikke deg”. ” U r a BITCH!” ”Jeg hater DEEEEG så inderli!!” Disse meldingene kan man kjøpe for opptil 10 kroner pr. stk og sende til hvem man vil. Avsenderen er garantert anonymitet.

Kan spores
Fordi mange mobbe-SMS sendes anonymt, kan det være vanskelig å få tak i mobberne. Men selv om du sender tekstmeldinger via en nettside kan du allikevel i mange tilfeller spores opp. Noen tjenester krever at du registrerer deg som bruker, og da kan meldingen kobles til din bruker-ID. I tillegg kan IP-nummeret fra maskinen meldingen er sendt fra også spores.

Seks års fengsel
SMS-mobbere kan risikere strenge straffer for å sjikanere per mobil. Paragraf 227 i Straffeloven rammer den eller de som med ord eller handling truer noen eller ”fremkaller alvorlig frykt”. Dersom man truer noen med tekstmeldinger, kan man dermed straffes med fengsel i alt fra tre til seks år.

Hva kan man gjøre?
Man kan stoppe mobilmobbing på egen hånd. Den første steget er å bytte SIM-kort. Selv om det ikke er en permanent løsning, vil mobbingen i det minste stoppe opp midlertidig. Den andre muligheten er å prøve å spore opp mobberen, gjerne via noen som har den nødvendige datakompetansen, og konfrontere mobberen. Er du skoleelev kan du kontakte læreren. Det drives i dag mye anti-mobbearbeid i skolen og det er en økende bevissthet om teknologibasert mobbing.

Dyrt for mobberne
Det er for uøkonomisk i lengden å mobbe på SMS. Det er derfor ikke så vanlig med systematisk SMS-mobbing over tid, hevder Therese Dahn Næss som skriver hovedfagsoppgave om temaet mobilmobbing.

Les mer

Relaterte saker på ung.no:
Hva er mobbing?
Mobbeloven
Sitater om mobbing
Skoler som jobber mot mobbing

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere