Smuglerne innretter seg etter tollernes turnus

Svinesund (NTB): Hvert døgn står grensekontrollen på Norges mest trafikkerte grenseovergang Svinesund ubemannet i flere timer, og smuglerne innretter seg etter dette. Når turnusen endres, øker beslagene.

De siste årene har trafikken bare økt, uten at bemanningen i tollregionen har gått opp, forteller lederen i Øst-Norge Tollerforbund John Søberg til NRK.

- Vi ser jo at smuglerne innretter seg etter våre turnuser. Vi blir spanet på, og hvis vi endrer en turnus så ser vi at vi med en gang tar beslag. Så de utnytter hullene helt bevisst.

Nå etterlyser Søberg døgnbemanning ved tollstasjonene. Hvor lenge grensekontrollen er stengt hvert døgn varierer, og verken Tollerforbundet eller Tollregion Øst-Norge vil gå i detaljer.

- Vi endrer turnusen hele tiden for å være så uforutsigbare som mulig. Det er ikke slik at vi har spesielle stengte tidspunkter, men vi mangler nok et par vaktlag for å være til stede til alle døgnets tider.

Regiondirektøren i Tollregion Øst -Norge, Øystein Haraldsen, bekrefter at bemanningen nå er mindre i grensekontrollen, og sier årsaken ligger i den økte trailertrafikken inn til Norge. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.