Smuglernes triks: Appelsiner, tennisballer, duer og droner

DRONE: Slike små flymaskiner er nå brukt i forsøk på å smugle narkotika inn over murene og inn i en fengsel-luftegård.

DRONE: Slike små flymaskiner er nå brukt i forsøk på å smugle narkotika inn over murene og inn i en fengsel-luftegård. Foto: Stig Nilsson (Fredriksstad Blad)

Små helikopter-dronene seiler opp som fengselsvesenets nye utfordring i forhold til ulovlig innsmugling.

05.04.14 13:56

(Fredriksstad Blad) Andre steder i er allerede de første narkosmuglerne som brukte droner i smuglingsforsøket tatt.

– Bare et tidsspørsmål

– Det er nok bare et tidsspørsmål før dronene blir forsøkt brukt også i Norge, sier fengselsdirektør på Ravneberget fengsel i Sarpsborg, Leif Skau.

– Særlig kan dette bli en utfordring for politiet og kriminalomsorgen i forhold til større ligaer med penger og makt, sier Skau.

– Vi er oppmerksomme på muligheten, og vi har diskutert problemet. I de større anleggene i byene kan dette bli en utfordring, og vi regner med at den vil dukke opp, sier Rune Trahaug, direktør for Kriminalomsorg region Øst.

Mye smugles inn

Narkotika, mobiltelefoner, brev og beskjeder, sigaretter, alkohol. Mangt og mye smugles inn i norske fengsler.

Fem hunder dekker 23 fengsler på østlandsområdet. Disse hundene finner særlig narkotika på innsatte. I tillegg utøves strenge sikkerhetstiltak og kontroller som betjentene i fengslene står for. Blant annet narko-tester som de innsatte jevnlig må gjennomgå.

Venner, familie – og i sjeldne tilfeller ansatte – er aktører i smuglingen inn til fengslene.

Tall fra Kriminalomsorgen viser at det gjøres cirka 200 beslag årlig i fengslene som region øst er en del av. Tendensen i 2014 er økende.

Kaster inn varer

Der gjerdene og murene er høye, og der sikkerhetssonene rundt fengslene er vide, er det ikke lett å smugle inn noe ved å kaste gjenstander inn i luftegårder – men i åpne fengsler – som på Ravneberget i Sarpsborg – er det ikke vanskelig.

Vi har to-tre slike innkastinger i året

– Vi har to-tre slike innkastinger i året, sier fengselssjef Leif Skau.

– I Hamar ble det brukt kinderegg i kroppens hulrom, har du opplevd tennisballer og andre gjenstander som dekke for innkasting av ulovlige varer?

– Vi har hatt ett tilfelle med en tennisball også her hos oss. Ellers har det vært brukt både appelsiner og pil og bue, sier han.

– Den største mengden forsøkes imidlertid smuglet inn av personer som kommer inn til soning. Disse forsøker forholdsvis ofte å gjemme rusmidler på kroppen eller i eiendeler, og håper på at det ikke blir oppdaget.

– Blir det oppdaget?

– I stor grad, ja. Og én ting er å klare å smugle det inn. Noen annet er å kunne bruke for eksempel narkotika inne i fengselet. Vi har betjening som er kurset i å oppdage rusmisbruk, og vi har tester som straks avslører slik bruk, forklarer Skau.

Kreative forsøk

Kreativiteten for innsmugling er også stor i andre land.

I Brasil tapet en 21 år gammel mann en mobiltelefon til en brevdue, men mislyktes med forsøket på å smugle den inn til en innsatt, fordi telefonen ble for tung for den stakkars duen.

I Australia ble et smuglingsforsøk med drone avslørt. En 28-åring vill fly inn større mengder nakrotika til innsatte, skriver The Guardian.

Og her hjemme er også påfunnene mange. Ett av de større narkobeslagene i norske fengsler ble gjort i Hamar sist høst.

Her brukte innsmuglerne kinder-egg gjemt på kroppen. Det ble funnet 90 tabletter, 8,5 gram amfetamin, et tilsvarende kvantum marihuana og sprøyter med amfetamin i.

Les flere saker fra Fredriksstad Blad.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.