Gå til sidens hovedinnhold

Smuglersak med dødelig utfall for retten

49-år gammel nordmann ble skutt og drept av politiet under aksjonen i Danmark.

HJØRRING (NTB): To av de fem tiltalte i en stor hasjsmuglingssak, erklærte helt eller delvis straffskyld da rettssaken startet i Hjørring i Danmark mandag. De tre andre nekter straffskyld.

De fem nordmenne er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge for et år siden. En nordmann ble skutt og drept av politiet.

Prøvde å komme seg unna
6. januar i fjor aksjonerte dansk politi mot tre nordmenn som de mener var i ferd med å laste rundt 260 kilo hasj over i en åpen hurtigbåt i Aalbæk nord på Jylland. Nordmennene prøvde å komme seg unna og skjøt mot to politimenn som tok opp jakten i båt. I skuddvekslingen ble to nordmenn skutt av politiet. En 49 år gammel nordmann døde, mens en 27-åring overlevde etter å ha blitt truffet i brystet. Også en dansk politimann fikk skuddskader.

I tillegg til de to nordmennene som ble pågrepet i aksjonen, er ytterligere tre nordmenn pågrepet og tiltalt i ettertid.

- Smuglernettverk
- Vi anser de tiltalte som del av et meget profesjonelt smuglernettverk som har forgreininger i Norge, Danmark og andre land i Europa, sier Allan Overgaard, leder for avdeling for organisert kriminalitet ved politiet i Nord-Jylland, til NTB.

Dansk politi mener en 39-åring fra Oslo en koordinerende bakmann i smuglerligaen. Mannen har vært en sentral skikkelse i ransmiljøet på Østlandet i en årrekke og er en nær venn av Nokas-dømte David Toska. Forsvarer Christine Hamborgstrøm sier 39-åringen nekter straffskyld, men ser fram til at saken kommer for retten.

Rettssaken skal gå i byretten i Hjørring i Danmark. Det er satt av fem dager til saken, fordelt over flere uker i januar og februar. Dommen er ventet i midten av februar.