Gå til sidens hovedinnhold

Smuglet 2,9 millioner sigaretter

I vaskemiddelpakker. Nå er rettssaken i gang.

I dag starter rettssaken mot fire menn i 30 – 40 årsalderen i Gøteborg tingrett. De tiltalte skal ha smuglet om lag 2,9 millioner sigaretter med en verdi på 5,9 millioner svenske kroner i vaskemiddelpakker fra Kina.

Det svenske tollvesenet har så langt beslaglagt om lag 66 millioner sigaretter hittil i år.

- Dette er en bekymringsfull utvikling. Året er ennå ikke ferdig, så du skal ikke se bort i fra at totalt antall beslaglagte sigaretter vil bli om lag 100 millioner, sier Johan Falkman, som er Tullverkets tobakksekspert til Nettavisen.

Gjemt i vaskemiddelpakker
Det svenske tollvesenet hadde fått nyss om leveransen av sigarettene i forveien. Leveransen kom i en container fra Kina i juli, den ble lastet om i Nederland, før den ble losset på havnen i Gøteborg i august.

Ved tollkontrollen ble det konstatert att sigarettene var gjemt i om lag 14.500 vaskemiddelpakker, kommer det fram i en pressemelding fra det svenske Tullverket.

Under etterforskningen har det kommet fram at containeren med sigarettene var merket med rengjøringsmiddel, glasspulver og maskiner.

- Mengden sigaretter gjør at det ikke er noen tvil om at det organiserte kriminelle miljøet rører på seg og at de er tiltenkt det illegale svenske markedet, i følge Falkman.

Bedre arbeidsmetoder
De fire personene kan straffes for grovt tollbeslag. Strafferammen på den type kriminalitet er fengsel fra seks måneder til seks år.

Tollverkets beslag av sigaretter til og med september 2010 ligger på om lag 66 millioner sigaretter, noe som er mer enn Tollvesenet noen sinne har beslaglagt på ett år. I 2009 ble det beslaglagt 57 millioner sigaretter, mens tallet i 2008 lå på 19 millioner.

Tobakksspesialisten i Tullverket legger ikke skjul på at forbedrede arbeidsmetoder kan være grunnen til de store beslagene.

- Det handler om bedre etterretningsarbeid, kontroller og litt flaks. Vi innhenter informasjon fra mange kilder, for eksempel myndigheter i andre land, kolleger og vitner, sier han videre.

Kommentarer til denne saken