RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smurte seg inn i brorens blod

Foto: Uncredited (Ap)
Sist oppdatert:
Gutt (11) måtte spille død for å overleve massakren.

(Nettavisen/NTB): Mer enn hundre mennesker ble brutalt drept da væpnede militsgrupper stormet Houla i Syria forrige fredag. Mange av de drepte var kvinner og barn som enten var blitt knivdrept eller skutt.

Elleve år gamle Ali el-Sayed er en av de få overlevende etter massakren i Houla.

Da væpnede menn stormet hjemmet hans og begynte å drepe familiemedlemmene, kastet han seg ned på gulvet og smurte inn klærne sine i brorens blod. Dermed klarte han å lure drapsmennene til å tro at han var død.

- Smurte meg inn i blod
Drapsmennene tok livet av elleveåringens foreldre og fire søsken. Den yngste var lillebroren Nader på seks år. Seksåringen hadde blitt skutt to ganger i hodet og ryggen.

- Jeg smurte meg inn i broren min sitt blod og lot som at jeg var død, forteller Ali til nyhetsbyrået AP med skjelvende stemme fem dager etter massakren.

FNs observatørstyrke i Syria (UNSMIS) hevder det var militsgruppen Shabiha, som opererer på vegne av president Bashar al-Assads regjering, som sto for mange av drapene i helgens massakre.

Støre: - Dypt sjokkert
Massakren førte til at verdenssamfunnet og et samlet Sikkerhetsråd (FN) fordømte Syrias president.

- Jeg er dypt sjokkert over massakren. Situasjonen i Syria er svært alvorlig og hendelser som dette kan føre landet ut i full borgerkrig, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

FNs sikkerhetsråd klarte imidlertid ikke å enes om nye resolusjoner mot Assad, ettersom både Kina og Russland blokkerer alle forsøk med deres vetorett.

FN og Den arabiske ligas utsending til Syria, Kofi Annan, har vært i Damaskus i Syria for å drøfte en mulig løsning på krisen.

Annans fredsplan
Norge mener begge parter må slutte seg til Annans fredsplan.

- Norge er svært bekymret for utviklingen i Syria og for sikkerheten til FN-personellet i landet som gjør en særdeles viktig innsats på bakken. Det er nå viktig at hele verdenssamfunnet slutter opp om Annans fredsplan som er det eneste troverdige initiativ for en politisk løsning i Syria, sa Støre.

Samtidig truer den syriske frigjøringshæren med å trekke seg fra Annans sekspunktsplan til fred.

Stiller ultimatum
Opprørere gir president Bashar al-Assad 48 timer til å rette seg etter den internasjonale fredsplanen.

Hvis regimet ikke legger ned våpnene innen fredag, vil ikke opprørerne føle seg forpliktet av noe som helst, fremholdt en talsmann for opprørerne onsdag kveld.

- Det samlede lederskapet i Den frie syriske hæren kunngjør at den gir regimet en frist på 48 timers til å iverksette resolusjonene til FNs sikkerhetsråd, sier oberst Qassim Saadeddine i en uttalelse på YouTube.

- Den går ut fredag klokka 12.00 (klokka 11 norsk tid). Da er vi frie fra enhver forpliktelse, og vi vil forsvare og beskytte sivilbefolkningen, deres landsbyer og deres byer, sier han.

Mer enn 13.000 mennesker skal ha blitt drept siden opptøyene brøt ut i Syria for ett drøyt år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere