Gå til sidens hovedinnhold

Smykkehulen på Karlsrud

Mette Andreassen fra Karlsrud har dilla på smykkedesign.

Karlsrud: Jeg bruker den fritiden jeg har på dette, forteller Andreassen.

Kreativ

Mette Andreassen har holdt på med kreative hobbyer i alle år.

Det begynte med broderier og strikking som liten jente. Til konfirmasjonen fikk jeg vev. Jeg liker godt å lære nye teknikker, og mye av det jeg har laget solgte jeg eller ga bort som gaver, forteller Andreassen.

Smykker

I år 2000 ble Andreassen introdusert for smykkedesign for første gang.

Det var noen i Bekkelaget og Nordstrand Husflidslag som hadde gått på kurs i ringteknikk, en gammel smykketeknikk fra Vikingtiden. Jeg fikk være med på en sølvring, en gruppe som lagde sølvsmykker, og deretter fikk jeg tak i boken "Vikingsmykker du kan lage selv". Jeg lærte meg alle teknikkene i den boken på egen hånd, forklarer Andreassen.

Hekta

Mette Andreassen var i flere år leder for Bekkelaget og Nordstrand Husflidslag, og ettersom hun lærte seg flere og flere smykketeknikker begynte hun å undervise i dette for Oslo Fylkeshusflidslag.

Alle de andre husflidshobbyene mine ble uinteressante etter at jeg oppdaget smykker, sier Andreassen og forklarer at hun startet med ringteknikker og såkalte tekstile teknikker.

Tekstile teknikker innebærer at man vever, syr, fletter eller strikker med sølv- eller gulltråder. Jeg bruker mest sølv, det blir for dyrt å eksperimentere med gull, det blir kun hvis jeg har en konkret bestilling på et gullsmykke, forklarer smykkedesigneren.

Design

Etter hvert gikk Andreassen flere kurs.

Da jeg begynte var det ikke noe særlig kurstilbud i smykkelaging. Men jeg fant et kurs på Jylland i Danmark. Der har jeg vært hver sommer på ulike kurs siden jeg startet denne hobbyen, forklarer designeren og legger til at hun har tatt kurs i loddeteknikker og design i tillegg til kurs i tekstile teknikker.

Nå jobber jeg mye med lodding og design og kombinerer dette med ring- og tekstile teknikker, forklarer hun.

Avkobling

Andreassen er utdannet kjemisk ingeniør og jobber i dag som personalkonsulent.

Hadde jeg skulle valgt i dag så hadde jeg nok utdannet meg innen design. Hvis jeg kunne leve av smykkene så hadde jeg ikke gjort noe annet, det er sikkert, sier Andreassen og påpeker samtidig at det er deilig å ha kontraster i arbeidslivet og fritiden.

Det er deilig å koble av med denne hobbyen. Det er noe med den skapergleden og det å bruke kreativiteten sin, sier hun.

Fremtiden

Jeg fyller snart 60 og planen er at jeg pensjonerer meg når jeg er 62 år slik at jeg kan jobbe mer med smykker. Det er jo vanskelig å finne tid når man er i fullt arbeid, forklarer Andreassen og legger til at hun ikke har planer om å åpne butikk.

Det er jeg for voksen til. Jeg får med meg noen salgsmesser, jeg har blant annet stått på Kaupang Mart'n i tre år, og så selger jeg til venner, bekjente og kollegaer, det får holde, avslutter Andreassen.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant