RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smykker operaen med krystaller

Sist oppdatert:
Olafur Eliasson vant tirsdag konkurransen med å utsmykke den nye operaen innvendig. Fire millioner kroner er satt av til et landskap av snekrystaller og lysformasjoner. Se bildene.

120 kunstnere fra i alt 25 nasjoner deltok i konkurransen i utsmykning av operaen i Bjørvika innvendig. 46 av dem var norske.

Kun Bjørn Nørgaard, Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Michael Elmgreen og Ingar Dragset gikk videre til finalen, og forslagene de hadde levert var svært ulike,

- Det var for øvrig derfor vi valgte disse fire, sa kunstnerisk konsulent Sonja Wiik. Mens Michael Elmgreen og Ingar Dragset hadde satset på et slags fritidsområde med grønt og bordtennis, hadde Bjørn Nørgaard valgt diverse steinmaterialer og teksturer på veggene. Britisk-indiske Anish Kapoors forslag lå nærmest opp til vinneren med sitt bruk av speil.

Juryen falt til slutt ned på Olafur Eliasson, som også har smykket ut det nye operabygget i København.

SE BILDENE HER.

- Ankomstfoajeen er etter det vi oppfatter operaens hovedrom. Vi var ute etter en kunstner som kunne stille med et særegent, personlig grep. Det kunne alle fire som ble plukket ut til slutt, sier Sonja Wiik.

Formann i Utsmykningsutvalget Leif Terje Løddesøl understreker overfor TV 2 Nettavisen at Eliassons forslag tok tak i operabygget ellers. Den hvite slake takflaten av bygget blir støttet opp av flere vegger. Disse blir kledd med skulpturer som minner om snøkrystaller.

Lysende krystaller
- Trykket fra taket presser på sett og vis partiklene sammen jo lenger ned på veggen man kommer. Samtidig vil lys i ulike farger gi ulike farge og intensitet til rommet, sier Løddesøl til TV 2 Nettavisen.

Alt i alt er 30 millioner satt av til utsmykning av operaen innvendig. Disse fordeler seg over dagens vinnerprosjekt, grunnsteinsprosjektet, metallsøylene, steinvalget og et vannprosjekt som ikke er igangsatt ennå.

De fire forslagene, inkludert Eliassons, vil stå utstilt for publikum i Arkitektmuseet til 8. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere